fbpx

Kefir – eliksir življenja

Kefir je super živilo, ki je pravzaprav najstarejši znani probiotik in znan po tem, da je to super živilo stoletnikov. Na voljo nam je v prav vsaki živilski trgovini, pripravimo pa ga lahko tudi v domači kuhinji. Preberite si vse o o eliksirju življenja, imenovanem kefir.

PREBERI VEČ

Kaj je kefir?

Kefir je fermentirana mlečna pijača, ki vsebuje kompleksno mikrobno simbiotsko mešanico mlečnokislinskih bakterij in kvasovk. Kefirjeva zrna fermentirajo v kombinaciji z mlekom. Osnovne sestavine mleka med fermentacijo mutirajo v biološko večvredne in lažje prebavljive snovi, zato je uživanje kefirja primerno tudi za ljudi, ki imajo intoleranco na laktozo. Naj omenim še, da kvasovke v kefirju s pomočjo laktoze proizvedejo ogljikov dioksid in etanol.

Zgodovina kefirja

Kefir se že tisoč let uporablja v različnih kulturah po vsem svetu. Njegovo ime izhaja iz turške besede keyif (dobro počutje) in izvira iz vzhodnoevropskih gora Kavkaza, kjer naj bi ovčarji v usnjenih vrečah naključno fermentirali mleko. Zdravilni učinki napitka so se kmalu razširili po okoliških plemenih in kasneje očarali ruske zdravnike, ki so z napitkom zdravili številne bolezni in tuberkulozo (19. stoletje). Kasneje pa se je razširila vest o njegovih zdravilnih lastnostih in uporabi za zdravljenje tuberkuloze v sanatorijih ter za zdravljenje želodčnih in črevesnih bolezni.

Kefir pa je lahko povezan tudi s turško besedo »köpür« (pena) oziroma »kef« (to je beseda perzijskega izvora, kar pomeni pena).  

Kefir se je hitro razširil po vzhodnoevropskih državah. Tradicionalno so ga izdelovali v kožnih vrečah ter izobešali nad vhodna vrata. Pogosto potrkavanje vreč ob duri naj bi ustvarjalo bolj homogeno mešanico mleka s kefirjevimi zrni. Sredi 19. stoletja je Rusija pričela z množično proizvodnjo kefirja. Do konca 20. stoletja je proizvedla kar 1,2 milijona ton kefirja.

Kefir danes

Priljubljena probiotična pijača je dandanes široko dostopna, lahko pa jo pripravite kar sami. Na voljo je veliko število receptov, kako izdelati kefirjevo zrno. Tudi načini uporabe so zelo zanimivi in različni. Lahko ga uporabljate v juhah, enolončnicah, smoothiejih, pekovskih izdelkih …

Hranilne vrednosti

Kefir je prava zakladnica vitaminov, mineralov, koristnih beljakovin in encimov.

Tako bomo s pitjem kefirja imeli veliko blagodejnih učinkov na zdravje, saj vsebuje veliko vitamina B12, kalcija, magnezija, vitamina K2, biotina, folatov, encimov in probiotikov. Nima standardizirane prehranske vrednosti, saj se ta razlikuje glede na izvor mleka ter kulturo in regijo pridelave.

Kefir sodi med vrhunska probiotična živila, saj vsebuje veliko število zdravju koristnih probiotikov. Najboljša izbira je seveda doma izdelan kefir.

Prisotne bakterije in kvasovke

Kluyveromyces marxianus / Candida kefyr, Lactococcus lactis subsp. laktis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus casei, Kazachstania unispora, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Leuconostoc mezenteroidi, Saccaromyces unisporus

Leta 2015 je Frontiers in Microbiology objavil študijo, ki kefir opredeljuje kot potencialni vir probiotikov in molekul z več zdravimi lastnostmi. Avtorji mu pripisujejo biološke antioksidativne, protitumorske in protimikrobne lastnosti ter obenem navajajo njegov krepilni učinek na imunski sistem.

Koristi kefirja

Kefir našemu organizmu nudi veliko koristnih mikroorganizmov, s katerimi si bomo pomagali uravnovesiti našo črevesno floro in okrepili delovanje imunskega sistema.  Tisti »pravi« tradicionalni kefir vsebuje zelo pomembne vitamine A,D, E , K, vitamine B kompleksa, ter minerale (na primer kalcij, magnezij in fosfor).

Že od nekdaj se kefirju pripisujejo številni pozitivni vplivi na zdravje in počutje, kot so na primer:

  • krepitev imunskega sistema,
  • uravnavanje prebave,
  • zdravje ledvic
  • delovanje jeter
  • zdravje kosti in zob
  • razstrupljanje organizma,
  • živčni sistem
  • zniževanje krvnega sladkorja
  • zniževanje holesterola

 1. Povečana imuniteta

Kefir vsebuje številne spojine in hranila (biotin, folat idr.), ki krepijo imunski sistem in ščitijo celice. Vsebuje velike količine blagodejnih mikrobov (probiotiki). Lactobacillus Kefiri je probiotik prisoten le v kefirju in ščiti telo pred napadom škodljivih bakterij, kot sta salmonela in E. Coli. Kefirju edinstven je tudi netopni polisaharid, imenovan kefiran. Ta vsebuje dokazane protimikrobne lastnosti, ki zavirajo razvoj kandide ter obenem znižujejo holesterol in krvni tlak.

2. Krepi kostno strukturo

Pomanjkanje kalcija povzroča poroznost in večjo lomljivost kosti (osteoporoza). Kefir, izdelan iz polnomastnih mlečnih izdelkov, razpolaga z visoko vsebnostjo kalcija. Prisotne bioaktivne vezi v kombinaciji z vitaminom K2 pomagajo absorbirati kalcij v telo, zavirajo degeneracijo in izboljšujejo gostoto, s tem pa zdravstveno stanje kosti. Probiotiki v kefirju izboljšajo absorpcijo hranil. Mleko samo po sebi vsebuje vsa najpomembnejša hranila za krepitev okostja: fosfor, kalcij, magnezij, vitamin D in vitamin K2.

3. Protitumorske lastnosti

Rak je v sodobnem svetu prava epidemija, ki prizadene države in svet. Kefir je odlična zaščita proti zahrbtnim rakavim obolenjem.

Kefir ali jogurt?

Kefir je za moje pojme neprimerno boljši, saj vsebuje poleg zdravju koristnih probiotičnih bakterij, ki se nahajajo tudi v jogurtu, še koristne kvasovke. Le te skupaj s probiotičnimi bakterijami ustvarjajo simbiozo, ter  poskrbijo za obnavljanje našega ‘notranjega eko sistema’ in tako pozitivno vplivajo na imunski sistem. Najštevilčnejše so mlečnokislinske bakterije. Te predelajo laktozo in mlečni sladkor ter iz le tega proizvedejo mlečno kislino, to pa zniža ph vrednost kefirja.

Kefir in laktozna intoleranca

Uživanje kefirja je primerno za večino ljudi z laktozno intoleranco.  DA, prav ste prebrali, uživajo ga lahko celo osebe, ki so laktozno-intolerantne (izjeme so tiste osebe s hudo obliko intolerance), saj mikroorganizmi, ki se nahajajo v kefirju, velik del laktoze razgradijo. Nekatera kefirjeva zrna vsebujejo tako imenovan encim β-galaktozidazo, le ta ostane aktiven tudi po zaužitju kefirja. Tako kefir vsebuje manj laktoze kot mleko.

Vrste kefirja

Kefir je lahko izdelan iz različnih vrst mleka. Poznamo: kozji, ovčji, kravji, sojin, rižev in kokosev kefir.

Kateri je boljši, domači ali kupljeni kefir?

Domači! Za izdelavo kefirja doma so potrebna le kefirjeva zrna, (gre za skupke različnih mikroorganizmov, ujetih v polisaharide in delno razgrajene beljakovine) in mleko oziroma nadomestek le tega in sladkor. Aja, pa ne smem pozabiti omeniti potrpežljivosti 🙂

Eden izmed najpomembnejših razlogov zakaj vam svetujem, da kefir pripravite doma je za to, ker ste le tako lahko prepričani v njegovo kakovost . Namreč izjemno pomembno je, da je kefir narejen iz zrn in ne preko ubiranja drugih bližnjic proizvodnje).

Kar se tiče receptov in sestavin pri izdelavi kefirja bodite kreativni in izvirni. Poleg kozjega, kravjega in ovčjega mleka namreč lahko kefir izdelate tudi iz kobiljega mleka in pa tudi iz raznih nadomestkov le tega (sojino, riževo) ali iz napitkov, ki vsebujejo sladkor (na primer kokosova voda). Za vse tiste, ki ne uživate mleka, ali pa bi enostavno radi poskušali nekaj novega, predlagam, da poskusite moj recept za vodni kefir.

Pri pripravi bodite le pozorni, da mleko ni vroče, ko mu boste dodali kefirjeva zrna, saj  bi s tem  uničili mikroorganizme. Kefirja prav tako ne izpostavljajte sončnim žarkom in ne puščajte blizu toplotnih virov, ker se kefir ne sme pregreti.

Kje dobiti kefirjeva zrna?

Jaz sem jih sicer kupil, a načeloma velja pravilo, naj bi se le ta podarjala. Zato vam predlagam, da povprašate malo naokoli in najdete nekoga, ki ima veliko kefirjevih zrn, namreč število le teh se z vsakim novim izdelovanjem kefirja povečuje in pogosto jih ljudje potem tudi zavržejo, kar je res škoda.

Zaključek

Od vseh fermentiranih izdelkov imam najraje ravno kefir in uživanje le tega priporočam prav vsem, saj se v kefirju nahaja nekaj deset različnih vrst probiotičnih bakterij in kvasovk, ki živijo v simbiozi in proizvajajo številne encime, antioksidante, vitamine, vrsto protiteles, biološke stimulanse in druge metabolite. Kefir enostavno spremeni mleko v super živilo.

Mnogi povezujejo  zdravje in dolgoživost prebivalcev Kavkaza s pitjem kefirja, zakaj potemtakem ne bi tudi mi uživali tega eliksirja življenja?

”Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!