fbpx

Ko v času COVIDA-19 udari še depresija

Tudi vam se lahko zgodi, da se v teh neprijetnih časih ujamete v svoje lastne občutke stiske, žalosti, pomanjkanja energije, brezvoljnosti …še veliko bolj kot kdaj prej se lahko počutite šibki in nemočni…Tako dobesedno trkate na vrata depresiji.

Seveda se ji lahko izognete (vsaj v primeru, ko govorimo o situacijski depresiji) in ne vstopite v odnos z njo.

V tem prispevku vam želim predstaviti nekaj naravnih načinov s pomočjo katerih se lahko izognete depresiji ali lajšate njene simptome. Ni namreč vsaka depresija tako huda, da bi morali do zdravnika, ki bi vam za njo predpisal antidepresive. Če je le mogoče, naredite prej sami vse za to, da do obiska pri zdravniku sploh ne boste prišli, saj je žal tako, da, ko se enkrat ujamete v pest antidepresivov, se njihovega prijema težko osvobodite. Antidepresivi pa imajo tudi številne neprijetne stranske učinke (npr. suha usta, zaprtost ali driska, znižana ali zvišana telesna temperatura, potenje ali močno zmanjšanje potenja, vročinski valovi ali drget, močna utrujenost, težave z uriniranjem, motnje libida, tahikardija, spremenjen občutek za okus, stiskanje pri srcu, glavobol,…).

Kaj torej lahko naredite sami v boju proti situacijski depresiji, ki je za ta čas zelo pogosta:

  • Veliko se gibajte.

 Uvedite rutinski sprehod, če je le možno vsak dan ob isti uri. Na sprehodu se fokusirajte na vaše dihanje, na korak, opazujte okolico, razmišljajte o tem, kaj vas osrečuje, kaj lahko naredite za sebe v teh dneh, da se boste boljše počutili,… Dolgi sprehodi ali hitra hoja ne povzročijo samo tega, da porabljate kalorije in skrbite za to, da ohranjate vašo vitalnost, ampak se med gibanjem izloča hormon seratonin, ki vzbuja prijetne občutke (kot bi jedli čokolado, samo, da se ob tem ne zredite)

  • Smejte se

To, da je smeh pol zdravja (za vse ostalo, pa poskrbi eno jabolko na dan) še kako drži. Vsak dan najdite razlog za smeh. Če na začetku ne gre drugače, si po televiziji oglejte vašo najljubšo komično serijo ali komedijo. Ko se začnete smejati, se boste postopno osvobodili pritiska, ki je v vašem telesu, posledično se boste tudi počutili bolje in kmalu ne boste več rabili iskati razloga za smeh, ampak bo smeh ponovno postal nekaj vam naravnega

Moj naslednji nasvet bi običajno bil – DRUŽITE SE. Ampak glede na to, kakšne ukrepe imamo trenutno, vam tega ne želim (niti ne upam) svetovati. Vam pa predlagam, da pojdite na sprehod in vmes pokličite nekoga, ki ga že dlje časa niste slišali, ter se pogovarjajte z njim.

  • Igrajte se z otrokom (če ga imate). Dajte si za izziv, da ga vsak dan naučite nekaj novega. To vas bo osrečilo, zanj pa bo predstavljalo nekaj pomembnega.
  • Posvečajte čas vašemu hišnemu ljubljenčku – če ga nimate, si ga omislite. Verjemite, kljub temu, da je to dodatna skrb, ni boljšega zdravila za situacijsko depresijo, kot je čas preživet s kosmatim hišnim ljubljenčkom.
  • Najdite nov hobi in mu posvečajte tisti čas, ki ga običajno namenite za razmišljanje o tem, kako vam v tem trenutku nič ne gre.
  • Pijte čaj iz šentjanževke, saj ima učinek antidepresiva. Žal to ni magična tableta, ki bi pomagala pri prvi uporabi, ampak na dolgi rok odpravlja brezvoljnost, potrtost, razdražljivost, tesnobo in splošno slabo počutje.

Upam, da so vam tudi moji tokratni nasveti v pomoč in, da vaše notranje stiske čimprej minejo. Če se vam zdijo uporabni, vas vabim, da članek delite na družbenih omrežjih!

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!