fbpx

Kokosovo olje ni samo za v kuhinjo

Ko boste odkrili kako vam kokosovo olje lahko olajša življenje, ga boste v svojem domu imeli vedno na zalogi.

PREBERI VEČ

Začnimo najprej pri hujšanju in prehrani – ker sem osebni trener s celostnim pristopom, se vsake teme lotim tako. Ko govorimo o zdravem načinu življenja in o tem, kako je treba paziti na prehrano, se velikokrat ustavim pri maščobah. O tem sem že veliko napisal, zato vas vabim, da pobrskate nekaj objav nazaj in ugotovite zakaj morate v vaše telo vsakodnevno vnašati maščobe. Danes pa vam predstavljam kokosovo olje, ki je bolj zdrava in za marsikoga veliko bolj okusna alternativa od ostalih olj.

Zakaj je boljši? Že zato, ker nas s svojim vonjem spomni na tople kraje in v nas prebudi lepe spomine ali želje, ker izboljšuje delovanje imunskega sistema in, ker pospešuje presnovo.

Kokosovo olje je tudi izjemno uporabno, z njim ustvarjajo celo največji gurmani.

Z njim lahko pripravljamo sladice, v njem lahko cvremo piščanca, pečemo krompir ali zdrave palačinke. Ne samo, da je boljši od sončničnega olja zato, ker je 62% sestavljenega iz zdravih maščobnih kislin, ampak je hrana, ki je pripravljena v njem tudi boljšega okusa.

Za kuhanje in cvrtje je primerno tudi zaradi tega, ker med segrevanjem ne nastajajo trans maščobne kisline, ki so zdravju škodljive. A vseeno želim opozoriti na to, da bodite med kuhanjem in cvrtjem pazljivi, da olja ne segrejete do te točke, da bi se iz njega začelo kaditi, saj takrat začnejo razpadati maščobne kisline in tvorijo proste radikale,  ki so za zdravje našega telesa škodljivi.

Pomembno je vedeti, da so maščobe iz kokosovega olja popoln vir energije, česar pa za večino ostalih maščob ne moremo trditi – namreč, ostale maščobe se prebavljajo dlje časa.

Zanimivost, ki je o kokosovem olju gotovo niste vedeli je, da znižuje glikemični indeks hrane, ki jo zaužijemo. Zakaj je to tako pomembno, vam razkrijem v enem izmed prihodnjih zapisov.

Kokosovo olje pa ni samo odlično za kuhanje, ampak ga lahko uporabljate še za vrsto drugih stvari:

  • Je odličen odstranjevalec ličil
  • Uporabljate ga lahko namesto zobne paste in vaši zobje se bodo lesketali, kot že dolgo ne. Poleg tega bo poskrbel za to, da bodo vaše dlesni bolj zdrave, zmanjšali boste tudi neprijeten zadah (v kolikor je njegov izvor ustna votlina)
  • Če mu dodate žličko sladkorja, soli ali polente, lahko iz njega pripravite zdrav piling po katerem bo vaša koža ponovno gladka, mehka in nahranjena
  • Uporabite ga lahko kot masko za lase. Če mu dodate rumenjak in vse skupaj zmešate, ter nanesete na lase, boste dobili res hranilno masko, ki bo na dolgi rok vaše lase okrepila in jim povrnila volumen in sijaj.
  • Je odlično zdravilo proti opeklinam, saj pospeši proces zdravljenja
  • Uporabite ga lahko namesto balzama za ustnice ali lipglosa. Ne samo, da se bodo vaše ustnice lesketale, še ves čas boste v ustih imeli okus po tropskih krajih

Se vam zdi članek uporaben in menite, da bi bil zanimiv prijateljem? Delite ga na Facebooku ali na ostalih družbenih omrežjih.

Če želite prehransko svetovanje, pa mi pišite na info@bobanpaukovic.com

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!