fbpx

KOLIKO ČASA PREŽIVIŠ SAM S SABO?

Ali veš, da je za splošno psihično zdravje zelo pomembno, da znaš biti sam? Sam s sabo in sam s svojimi mislimi.

Dolgo so imeli družabni ljudje tiste, ki so bili veliko sami, za odpadnike, jih zmerjali z manjvrednimi, pa še kak drug manj lep termin so našli za to. Sploh v šolah je bilo (in je še) tovrstno zmerjanje pogost pojav.

A … ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled.

Ko ljudje odrastemo, hitro ugotovimo, da je biti sam velikokrat težje, kot biti v družbi. Hkrati pa se začnemo zavedati, da biti sam ni enako, kot biti osamljen.

Človek, ki je sam, ni nujno, da je osamljen, nekdo, ki je v družbi pa se lahko velikokrat počuti osamljeno.

Še mi slediš, ali si se že izgubil?

Govorim namreč o tem, kar dobro poznam. In zavedam se, da je to, da zgradiš dober odnos sam s sabo, takšnega v katerem se ne boš nikoli počutil osamljenega, tudi, če boš sam, izjemno velika naložba. Saj ste videli v času karantene, kako pomembno je to.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali pri tem:
 

NEHAJ SE PRIMERJATI Z DRUGIMI

Ko boš nehal primerjati svoje življenje z življenji drugih ljudi in, boš zadovoljen s tem, kar imaš, boš videl, da je v resnici pomembno samo to, kar imaš ti in ne to, kaj imajo drugi.

DOBER PRIJATELJ JE BOLJŠI KOT 10 SLABIH

Začni se zavedati, da je en dober prijatelj veliko boljši, kot 10 slabih.

ODDAHNI SI OD DRUŽBENIH OMREŽIJ

Družbena omrežja sama po sebi niso problematična. Problematično je, če te skrolanje po njih spravlja v slabo voljo in v stres, ter, če se zaradi tega počutiš slabo. Vedi, da družbena omrežja niso nujno odsev resničnosti. Ljudje niso tako srečni, kot izgledajo na Facebooku in na Instagramu. Priznaj – tudi ti vedno nalagaš slike, na katerih se drugim kažeš v najboljši luči. In točno to počnejo tudi drugi. Prav nobene potrebe ni, da bi jih karkoli zavidal, saj s tem ti ne boš nič srečnejši.

VZEMI SI ODMOR OD TELEFONA

A si kdaj opazil, kako močno si odvisen od telefona? Si opazoval, kako se počutiš, ko telefon zazvoni, ko pride sporočilo ali opomnik na Facebooku in koliko časa rabiš, da se odzoveš? Kaj se dogaja s tabo, če si kje, kjer ne moreš pogledati, kaj je prišlo? Ti je  vseeno, ali postaneš nemiren? Odvadi se tega, saj je to neke vrste odvisnost, ki močno kroji tvoje življenje. Ljudje, ki te bodo potrebovali, te bodo poklicali, vse ostalo pa lahko počaka na to, da boš imel čas.

NEHAJ SE ZAMOTITI Z INTERNETOM, GLASBO, TELEVIZIJO

Če želiš zgraditi dober odnos s sabo, potem si vsak dan postavljaj različne izzive in si vzemi nekaj minut časa zase. Takrat ne poslušaj glasbe, ne glej televizije, ne brskaj po internetu, ne beri, ampak le bodi. Bodi sam s sabo, sam s svojimi mislimi. Najdi udoben kotiček, zapri oči in opazuj svoje misli. Razmišljaj o tem, kdo si, kaj si želiš biti, kaj želiš doseči …

BODI TELESNO AKTIVEN

Telesna aktivnost bo sprostila endorfine, te male hormone sreče.

PREŽIVI ČAS V NARAVI.

Začni uživati ob majhnih stvareh, ki jih ponuja narava. Užij vonj pomladi, naposlušaj se šelestenja listov, naglej se valovljenja vode v vetriču.

ODKRIJ SVOJ STIL

Si vedno počel nekaj, kar so zate želeli drugi? Si jedel v določenih restavracijah, ker so te drugi vabili tja? So bili tvojih hobiji povezani s tem, kar so počeli tvoji prijatelji, partner …? Tokrat naredi nekaj drugače. Posveti se sebi, odkrij kaj ti je všeč in se ukvarjaj s tistim.

Vir:  https://www.healthline.com/health/how-to-be-happy-alone#do-right-now

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!