fbpx

KOLIKO TUŠIRANJA JE PREVEČ?

Pred nekaj dnevi sem prebral članek o tem, koliko zvezdnikov se ne tušira vsak dan. Nekateri se pod tuš odpravijo le enkrat na teden, za vse ostalo pa uporabijo osvežilne robčke. Sprašujem se, če se razlog res skriva v tem, da skrbijo za okolje (kot trdijo), ali pa imajo preprosto slabo skrb za higieno. Priznam – bil sem kar malo razočaran nad njimi, hkrati pa sem se po ogledu serije Monk zamislil še nad drugo skrajnostjo – pretirano skrbjo za higieno. Kaj je sedaj prav in kaj je narobe?

Vsekakor zlata sredina.

A jaz ne bi bil jaz, če se ne bi odpravil na splet in napravil v mini raziskave o tem, če se je res potrebno tuširati enkrat ali celo večkrat na dan.

Dejstvo je, da so mnenja deljena. Tako ljudi, kot tudi stroke. Nekateri zagovarjajo vsakodnevno tuširanje, drugi ne. In seveda je vsak izmed zagovornikov ali nasprotnikov najbolj pameten in ne upošteva tega, da so tudi tipi kože ljudi različni, ter, da se naša koža drugače odziva v drugih letnih časih – nekateri imajo poleti bolj suho kožo, pri drugih se ta sprememba zgodi pozimi. V teh primerih lahko vsakodnevno tuširanje povzroči več škode na koži, kot koristi. Sploh v primeru, če uporabljate kaka agresivna mila.

Če se tuširate prepogosto, to lahko vodi do tega, da vas bo koža srbela, da bo postala zelo suha, da se bo luščila, lahko si pridelate ekcem in psoriazo, pa tudi vaše dlake lahko postanejo veliko bolj trde.

Si tega res želite?

Nekateri strokovnjaki  priporočajo tuširanje le vsak drugi dan ali dva do trikrat na teden, a vemo, da se ljudje, sploh poleti ali pa ob športnih aktivnostih, radi tuširamo tudi po večkrat na dan. In četudi se nekdo ne tušira vsak dan, ne moremo govoriti o tem, da ima slabo osebno higieno, saj je tuširanje stvar navade. Če ste navajeni, da se prhate enkrat na dan in, če ne marate biti umazani, vas ne bo nič prepričalo v to, da se boste od sedaj naprej le enkrat na teden, saj se boste počutili precej neprijetno in umazano. In obratno – če niste navajeni na vsakodnevno tuširanje, vam bo le to predstavljalo velik izziv.

Kaj torej narediti?

Povežite se s svojim telesom in ugotovite, kaj je najboljše za vas in tako tudi delujte, saj se boste ob tem najboljše počutili.

Najboljši nasvet, ki vam ga lahko dam je, da se v primeru, da ste tega navajeni in, da nimate težav s kožo, držite enega tuširanja na dan, pri tem pa uporabljate takšna mila, ki niso agresivna … ali pa jih sploh ne uporabite.

Vir:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-often-should-you-shower#too-little

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!