fbpx

Koliko vode na dan spijete? Premalo ali preveč?

Koliko vode na dan potrebujemo? Vsesplošno je znano, da je občutek žeje znak dehidriranosti. Torej nas učijo, da je, ko smo žejni, žal že prepozno, saj smo v stanju, ko je telo izgubilo že dva odstotka vode. Pa je res prepozno? Ne! Svetujem vam, naj bo žeja vaš vodnik. Pijte takrat, ko ste žejni.

PREBERI VEČ

V teh vročih poletnih dneh je za odžejanje zagotovo najboljša izbira kozarec hladne vode. Uh, zdaj sem s to izjavo verjetno dregnil v osje gnezdo in se bo usul ogromen plaz kritik na moj račun, češ kaj pa govorim in da je najboljša izbira za potešitev žeje kozarec hladnega piva. Že sama misel na zvok odpiranja pločevinke poskrbi, da se mnoge duše odžejajo in tudi nahranijo, kajne? No, pa pustimo zdaj pivo ob strani in se raje posvetimo prozorni tekočini, ki je vitalnega pomena za nas in naše zdravje, na koncu koncev brez nje tudi piva ne bi bilo. VODA! 

Voda je, čeprav nima kalorijske vrednosti, najpomembnejše hranilo in brez nje bi naš organizem v zelo kratkem času prenehal delovati. Ima številne funkcije in je nujno potrebna pri mnogih kemijskih reakcijah, ki se odvijajo v telesu (npr. presnova). Naj omenim tudi, da ima ključno vlogo pri celjenju ran, z njo namreč dovajamo kisik in hranilne snovi, ki so nujno potrebne za celjenje.

Zadosten vnos vode naj bi – sodeč po nekaterih raziskavah – prispeval k zmanjšanju tveganja za nastanek nekaterih vrst raka (npr. rak sečil) in pojava ledvičnih kamnov. Prav tako s pitjem zadostne količine vode poskrbimo, da se naše telo ne pregreje. Nezadosten vnos vode nas bo pripeljal do dehidracije in s tem do precejšnjega števila težav, v nekaterih primerih izjemno nevarnih zdravstvenih zapletov. Zato vam svetujem: bodite pozorni na to, da v telo vnašate dovolj tekočine.

Flaške so postale ‘must have’

Zadnje čase opažam vse večje število ljudi, ki se trudijo popiti zadostno količino vode. Vidim, kako s seboj vsepovsod prenašajo razne steklenice in plastenke različnih modelov, barv, velikosti in materialov, iz katerih so te sestavljene. To je postal pravi trend, pravi hit. Za zdravje ni lepšega kot spiti vodo iz prelepo oblikovane plastenke oziroma steklenice, ki je nehote postala pravi modni dodatek. Malo za šalo, malo zares … Včasih so bile ” flaške” obvezna oprema samo pri najmlajših, danes pa so ”must have” pri odraslih. Že ob sami misli na vse te ”flaške” in vso to ogromno količino vode se mi porodi vprašanje, kam pa gre vsa ta voda in koliko nepotrebnih izletov na stranišče morajo opraviti te osebe? Čeprav je voda izjemnega pomena za nas in naše zdravje, to še vedno ne pomeni, da se je treba stalno siliti k pitju in nažirati s to vitalno tekočino.

Obožujem in zagovarjam pitje vode, definitivno pa sem proti ”nažiranju” z njo. Ljudje se moramo vrniti k osnovam, saj smo na žalost izgubili stik z nečim neprecenljivim, to je poslušati svoje telo. Osredotočite se tudi na kakovost, ne samo količino vode, ki jo pijete.

Moje mnenje je, da so ljudje začeli pretiravati in da pijejo vodo zgolj zato, ker je to trend in iz čistega dolgčasa. Nekje so zasledili, da je pitje vode izjemnega pomena za zdravje in – tako kot vedno – ljudje vse skupaj radi zakomplicirajo. Enako se je to zgodilo tudi pri vnosu vode … Če je tako zdrava, velja: več je spijemo, bolje bo za nas. Hmmmm … Ste prepričani?

Na drugi strani pa imamo tiste, ki narobe razumejo nasvet: ”pijte dovolj!” in mislijo, da bodo z raznimi sokovi, alkoholnimi, kofeinskimi, sladkanimi in gaziranimi pijačami poskrbeli za primeren in zadosten vnos vode v telo. Napaka. Žal bo takšna pijača le povečala potrebo telesa po vodi.

Kakšno vodo pijete?

Kar zadeva pitno vodo, imamo v Sloveniji precejšnjo srečo. Sicer se v določenih delih države že spopadajo s samo kakovostjo, a večji del države za zdaj teh težav nima.

Vse več ljudi je prepričanih, da je najboljša izbira ustekleničena voda. Hmmm … Kaj pa vi mislite? Je res? Mogoče ja, mogoče ne. Odvisno. V večini primerov in na marsikaterem koncu države je voda iz pipe najboljša možnost. Pri ustekleničeni vodi je treba vedeti, od kod prihaja in kaj je v njej. Da ne govorimo o kakovosti in škodljivosti embalaž oziroma plastenk, v katerih se nahaja ”kupljena” voda.

Tistim, ki dvomite o kakovosti vode, ki teče iz vaše pipe, svetujem najbolj ekonomično in okolju prijazno rešitev, to je nakup kakovostnega vodnega filtra. Če ste kljub vsemu privrženec nakupovanja ustekleničene vode, pa se vsaj potrudite in kupujte tisto v stekleni embalaži.

Naj bo žeja vaš vodnik

Koliko vode na dan torej potrebujete? Odvisno. Vsi bi radi neko univerzalno, magično številko oziroma formulo, a žal to ni tako enostavno. Kakršna koli številka bi bila le neko veliko poenostavljanje, saj se dnevni vnos vode razlikuje od osebe do osebe in je odvisen od različnih dejavnikov, kot so npr. starost, spol, prehrana, raven telesne aktivnosti, potenje, zdravstveno stanje posameznika in številni okoljski dejavniki (temperatura in vlažnost ozračja). Za nekoga bo pet ali šest kozarcev vode na dan več kot dovolj, za drugega pa bo to premalo. Zagotovo pa je bolje popiti kakšen kozarec več kot premalo. Še vedno sem pri vodi in ne pri alkoholu!

Svetujem vam, naj bo žeja vaš vodnik! Pijte takrat, ko ste žejni. Vsesplošno je znano, da je občutek žeje znak dehidriranosti. Torej nas učijo, da, ko smo žejni, je žal že prepozno, saj smo v stanju, ko je telo izgubilo že dva odstotka vode. Pa je res prepozno? Ne! Nič ni prepozno … svetujem vam, da se vedno zanašate le na občutek žeje … Stalno pitje in pretirana skrb o zadostni količini vode, ki jo spijemo, je pri večini populacije povsem odveč.

Zapomnite si, da tudi z drugimi živili, ki jih uživate, poskrbite za vnos vode v organizem. Ste vedeli, da so kumare sestavljene iz 95 odstotkov vode? Ljudje, ki imajo določene zdravstvene težave, kot so npr. bolezni ledvic ali sladkorna bolezen, pa bodo pri vnosu vode morali biti bolj pozorni, saj včasih občutek žeje lahko nakazuje na kakšne druge težave. Ste vedeli, da je prekomerna žeja lahko znak hiperglikemije? Torej, bodite pozorni na zgoraj naštete dejavnike, ki vplivajo na dnevne potrebe po vodi in si potem glede na njih prilagodite svoje dnevne potrebe.

Zdaj se verjetno sprašujete, ali je sploh mogoče spiti preveč vode in ali je res lahko škodljivo? Da. Več o tem vam napišem v naslednji objavi bloga.

Pitje vode naj bi prispevalo k izgubi teže, zaviranju apetita, lažjemu izločanju strupov iz telesa, povečanju energije, zdravju srca, preprečevanju bolečin v sklepih, preprečevanju zaprtosti oziroma izboljšanju prebave, zmanjšanju glavobolov, izboljšanju tonusa kože itd.

Moje mnenje in nasvet za vas je, da jemljite vse te zgoraj navedene izjave z rezervo. Kot sem že nekajkrat omenil, je voda izjemno pomembna za naše zdravje, a z vnosom nekaj več kozarcev na dan nam, žal, ne bo uspelo rešiti vseh naših težav. Več vode ne pomeni tudi nujno več zdravja ali takojšnje izboljšanje počutja. Seveda pa bodo nekateri ljudje s pitjem večjih količin drastično vplivali na svoje počutje in samo zdravje. To so npr. športniki, fizični delavci, ljudje z določenimi boleznimi in tisti, ki so izpostavljeni toplejšim in suhim podnebnim razmeram. Večji vnos pa bi prav tako svetoval ženskam, ki so noseče ali pa dojijo, tudi otroci, ki so v fazi razvoja, potrebujejo več vode od drugih. Že spet opozarjam, da ni potrebe po pretiravanju. Več vode porabite, več vode boste morali vnašati, logično, kajne? Nekdo, ki npr. vadi v fitnesstudiu eno uro, v tem času zagotovo ne potrebuje 1,5 litra vode, da bi nadoknadil izgubljeno vodo.

Voda sama po sebi ne topi maščobe

Boste s pitjem vode res shujšali? Se boste znebili trdovratne maščobe? Kaj menite? Ste že poskusili?

Žal, za ”kurjenje” maščobe bo potrebnega veliko več vloženega truda kot pa samo osredotočanje na pitje vode. Voda sama po sebi ne bo ”stopila maščobe” in, če mi ne verjamete, poskusite košček nekega mesa, ki je obdan z maščobo, npr. slanino namočiti v kozarec vode. Hmmmm, kaj mislite, da se bo zgodilo z maščobo? Prav imate … Nič! Maščoba se ne bo stopila. Popiti štiri litre vode na dan in pričakovati neke rezultate … žal … kot sem omenil že zgoraj, bo potrebnega več truda. Naj omenim tudi, da se mi zdi pretiravanje s količinami te tekočine, da bi lažje nadzorovali apetit in povečali občutek sitosti, zgrešena strategija.

Verjetno vas zanima, ali z vodo pospešite izločanje strupov iz telesa? Hmmm … že spet ni vse tako enostavno. Spiti vodo in pričakovati, da se bodo strupi in ves balast iz telesa začeli hitro izločati, je naivno. Strupi, ki se nahajajo v telesu, so namreč maščobotopni in naloga našega organizma je te strupe pretvoriti v vodotopne, da bi potem lahko bili iz telesa izločeni. Na ta proces pa vplivajo mnogi dejavniki in na žalost samo pitje vode ne bo dovolj. Naj omenim še to, da pitje več vode ne pomeni, da bodo vaše ledvice izločale večjo količino strupov. Zdrave ledvice zelo dobro očistijo vaš organizem, dodaten vnos vode pa vas bo prisilil le k večjemu odvajanju urina, v njem pa zaradi tega ne bo večje količine strupov.

Kako veste, ali ste vnesli dovolj vode?

Nekateri znaki nezadostnega vnosa vode so žeja, suha koža, utrujenost, glavobol, redko uriniranje in zaprtost. Ko je oseba dehidrirana, nastanejo številne težave.

Vaše zahteve po količini samega vnosa se spreminjajo iz dneva v dan, to je namreč odvisno od številnih dejavnikov, kot so npr. zdravstveno stanje, vremenske razmere in obseg vaših aktivnosti. Vaš organizem je opremljen z mehanizmom, ki vam bo dal vedeti, ali ste vnesli dovolj ali premalo vode. Enostavno sledite občutku žeje in ga ne zanemarjajte, torej pijte, ko ste žejni.

Da bi lažje ocenili, ali ste v telo vnesli dovolj vode, vam svetujem tudi, da enostavno opazujete število obiskov stranišča (uriniranj), barvo urina, sam občutek žeje, in ne boste mogli zgrešiti. Če boste dovolj pili, bo urin obarvan svetlo rumeno. Če pa bo prozorne barve, to pomeni, da lahko kakšen kozarec vode na dan tudi izpustite. Do živo rumene barve urina po navadi doprinese jemanje multivitaminskih tablet, predvsem, če vsebujejo riboflavin oziroma vitamin B2. Takrat bo malo težje razbrati, ali ste dovolj pili. Temna barva urina je najverjetneje znak premajhnega vnosa vode. Nekateri strokovnjaki trdijo, da sami odtenki urina lahko variirajo glede na volumen urina, to pa se razlikuje od osebe do osebe, kar pomeni, da včasih temen urin ni nujno znak dehidracije telesa.

Povprečen, zdrav človek v povprečju odvaja urin približno 7–8-krat na dan. Če opazite, da bolj redko urinirate, je to lahko znak pomanjkanja vode, na drugi strani pa pretirano uriniranje med drugim nakazuje na pretiran vnos vode.

Še enkrat naj vas opozorim, da je voda izjemnega pomena za vaše zdravje, in vsekakor raje vidim, da spijete kakšen kozarec več kot pa manj. Zelo pretiran vnos vode v organizem pa se mi zdi popolnoma nesmiseln. Obožujem in zagovarjam pitje vode, zagotovo pa sem proti ”nažiranju” z njo. Ljudje se moramo vrniti k osnovam, saj smo na žalost izgubili stik z nečim neprecenljivim, to je poslušati svoje telo. Želim pa tudi poudariti, da se osredotočite tudi na kakovost  in ne samo količino vode, ki jo pijete.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!