fbpx

Koraki za naravno uravnoteženje hormonov

Hormonska neravnovesja so odličen izgovor za ženske, da na ves glas vpijejo na svoje partnerje. No, šalo na stran, hormonska neravnovesja so lahko pravi čustveni vrtiljak. Ne samo, da vplivajo na naše počutje, ampak vodijo tudi v obilico zdravstvenih težav. Ko so naši hormoni neuravnovešeni, je čas, da se posvetujemo z zaupanja vrednim zdravnikom, in tukaj ni heca.

Za vse, ki imate kakršnekoli težave s hormonskim neravnovesjem, zna biti koristen tudi ta prispevek, ki vam bo mogoče vsaj malo omilil te nevšečnosti. 

Hormonska neravnovesja so lahko pravi čustveni vrtiljak.
Hormonska neravnovesja so lahko pravi čustveni vrtiljak. 

Kaj so vzroki za hormonska neravnovesja?

Razkril vam bom pet glavnih mehanizmov v endokrinem svetu, ki ob nepravilnem delovanju povzročajo hormonsko neravnovesje. 

1. ČREVESNA FLORA
Črevesje je znano tudi kot naši drugi možgani. Hormonska regulacija je prav tako pod vplivom našega črevesnega okolja. Presežek ali pomanjkanje estrogena temelji na tem, kako bakterije v črevesju presnavljajo estrogen. Pravzaprav lahko presežek estrogenskih metabolitov pri ženskah vodi v razvoj raka na dojki, pri moških pa raka na prostati. 

2. DISREGULACIJA KORTIZOLA
Stres lahko povzroči hormonska neravnovesja s povišano proizvodnjo kortizola. Mnogi strokovnjaki so prepričani, da je 90 % obiskov zdravnika posledica bolezni, induciranih zaradi stresa. Stres ne poveča zgolj možnosti za kardiovaskularne bolezni in diabetes, ampak povzroča tudi hormonska neravnovesja. Visoka raven kortizola povzroča hormonske rezistence, saj so celični receptorji manj občutljivi na hormone. Tako nastane hormonsko neravnovesje v telesu. Zato tudi visoka raven stresa poveča inzulinsko rezistenco – telo potrebo po inzulinu izpolni z njegovo povečano proizvodnjo, kar vodi v povišane ravni inzulina. Navsezadnje se kot diabetik celotno življenje boriš z uravnavanjem inzulina. Povišan kortizol lahko prav tako povzroča sindrom puščajočega črevesja. Pomembno je torej, da za disregulirani kortizol poskrbimo tudi z zdravimi rutinami. 

3. NEZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG
Neregulirane ravni glukoze v krvi povzročajo inzulinsko in leptinsko rezistenco (o leptinu sem pisal pred kratkim in vsem tistim, ki si tega prispevka niste prebrali, to toplo priporočam). Vzroki za to vključujejo slab način prehranjevanja, pomanjkanje ustrezne telovadbe, nepravilno rutino spanca in visoko raven stresa. Presenetljivo je, da so tovrstni simptomi danes najpogostejši celo pri otrocih. Močno nihanje v razpoloženju mlajše generacije je torej posledica njihove nespečnosti. Povišane ravni inzulina lahko povzročijo tudi višjo raven testosterona in sindroma policističnih jajčnikov pri ženskah, kar ultimativno vodi v neplodnost. 

4. DETOKSIKACIJA/RAZSTRUPLJANJE JETER
Jetra igrajo pomembno vlogo v hormonskem razstrupljanju. Če je proces kompromitiran, se hormoni razgradijo ali pa le delno presnovijo. Delno presnovljeni hormoni se vežejo na receptorska mesta in onemogočijo normalno hormonsko regulacijo. Za optimalno detoksikacijo/razstrupljanje jeter so pomembna esencialna hranila. Hrana z veliko kalorijami in z nizko vsebnostjo hranil lahko poslabša sposobnost detoksikacije/razstrupljanja jeter. Ultimativno se naše telo ne znebi težkih kovin, pesticidov, kemikalij in hlapnih organskih spojin, prisotnih v okolju. Neustrezna prehrana, okoljski dejavniki genetskih razlogov lahko motijo metilacijo, ki je pomemben dejavnik v procesu pravilnega razstrupljanja.

5. REGULIRAN VNOS OMEGA MAŠČOBNIH KISLIN 
Maščobne kisline omega-6, pridobljene iz rastlinskih olj, so prisotne v nezdravi hrani in pakirani hrani, ki nam je na voljo. Zaužite v presežku lahko spremenijo funkcije receptorjev. To pa povzroči bodisi hormonsko pomanjkanje bodisi presežek. Vsi vzroki za hormonsko neravnovesje so med seboj tesno povezani in temeljijo na intenziteti bolezni in motnjah v delovanju telesa. Vneto črevesje vodi v povišane ravni kortizola, kar povzroči leptinsko in inzulinsko rezistenco ter posledično posega v detoksikacijo jeter ter kopičenje odvečnih hormonov. Posledično se milijoni žensk borijo s hudo stransko posledico hormonskega neravnovesja: neplodnostjo. 

Stres lahko povzroči hormonska neravnovesja s povišano proizvodnjo kortizola.
Stres lahko povzroči hormonska neravnovesja s povišano proizvodnjo kortizola.

Kako lahko uravnovesimo hormone? 

Spodaj je opisanih pet naravnih metod za uravnovešenje hormonov, na katere predvsem vpliva stres. 

1. PROTIVNETNA DIETA 
Hranilna protivnetna dieta pomaga v procesu razstrupljanja. Pravzaprav je za pravilno delovanje črevesja in nadledvične žleze ter proizvodnjo inzulina prehrana z visoko vsebnostjo hranil izrednega pomena. Oreščki, žita, sadje in zelenjava so odlični viri antioksidantov, ki zmanjšajo oksidativni stres, nabran v telesu. 

Kaj je oksidativni stres? Naše telo proizvaja proste kisikove radikale tekom metabolizma. Ti lahko povzročijo celične poškodbe in tako ustvarjajo oksidativni stres. Visoka raven kortizola prav tako vpliva na oksidativni stres v telesu. Rafiniran sladkor, procesirana hrana, prečiščena moka in industrijska rastlinska olja še dodatno povečujejo inflamacije. Tako je za ohranjanje hormonskega ravnovesja izrednega pomena uravnovešena in zdrava prehrana. 

2. NADZOROVANJE STRESA 
V življenju se pogosto znajdemo v situacijah, ki v nas sprožijo stresni odziv. Lahko ga celo sproži, če opazimo žensko, ki nosi torbico znamke Gucci, in pomislimo, kako je življenje do nas nepravično. Se sliši znano? Želja ni slaba, vendar pa stresno razmišljanje za nas ni zdravo. Zakaj bi ogrožali neprecenljivo življenje za nekaj dolarjev vredno torbico Gucci? Nadzorovanje stresa bi moralo biti naučeno v zgodnji fazi življenja, če upoštevamo način življenja današnjih odraslih. Meditacija, joga, vadba, glasba, karkoli nam pomiri misli in vpliva na boljše življenjske odločitve, je odlična izbira. 

3. VADBA 
Za regulacijo hormonskih neravnovesij je ključno gibanje. Ležanje na kavču ne bo spremenilo našega počutja. A enouren, miren sprehod s prazno glavo bi vas lahko razbremenil. Vzpostavite rutino, da na primer vsak dan ob določeni uri obiščete fitnes center ali kaj podobnega. Zaupajte mi, da boste že v nekaj dneh veliko bolj funkcionalni in pod manjšim stresom. 

4. PRAVILEN SPANEC
Če ponoči ne morete zaspati, preizkusite terapije, ki inducirajo spanec. Ugotovite, katera aromaterapija je ustrezna za vas, ali pa pred spancem berite knjigo. Držite se česarkoli, kar za vas deluje, ne glede na to, koliko poznih večernih zabav boste zamudili. Za optimalno funkcioniranje v osebnem in profesionalnem življenju je sedemurni počitek ključnega pomena. Dovolite telesu, da regenerira celice, regulira hormone in izloči toksine. 

Zaključek

Preproste, a boljše življenjske odločitve utirajo pot do sanjskega življenja: srečnejši, bolj zdravi in zadovoljni za vedno! 

Do naslednjega branja!

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!