fbpx

LIMFA IN LIMFNI SISTEM

Limfa in limfni sistem. Koliko vam je poznano to področje? Ni vam? Predvidevam, da torej ne veste, da imamo v telesu kar dvakrat več limfne tekočine, kot krvi in, da se limfni tekočini z drugimi besedami reče drug krvni obtok.

Nič hudega. Te besede pišem ravno za to, da vam to področje na enostaven način razložim. Razlog se ne skriva v tem, da boste lažje spremljali zdravniške serije, ampak v tem, ker je to, da poznate delovanje limfnega sistema zelo pomembno za to, da lahko ohranjate in vzdržujete vaše zdravje. Kdo ga bo, če ne vi? Še zdravniki vse premalo pozornosti posvečajo temu področju in, če znanja o tem nimate, priznajte, da ste tudi vi eden izmed tistih, ki se temu, da ima v telesu limfni sistem, ni pretirano posvečal.

Zdaj ni čas za obžalovanje in za slabo vest … nič še ni izgubljeno, vso potrebno znanje še lahko osvojite in tako bolje skrbite za svoje zdravje, kot to sicer počnete.

Začnimo tam, kjer se je vse skupaj začelo. Pri latinščini. Beseda LIMFA je namreč latinskega izvora in pomeni vlago. Kaj ima to veze z limfo, ki je rumenkasta telesna tekočina, ki nastaja kot posledica filtriranja krvi in absorbcije medceličnine? Boste kmalu ugotovili.

Ta rumena telesna tekočina, ki jo imenujemo limfa, je sestavljena je iz vode, odpadnih snovi, mrtvih celic, limfocitov oz. belih krvničk, maščobnih kapljic, prahu in mikrobov, pretaka pa se po sistemu, ki je precej daljši od srčno-žilnega in za razliko od tega tudi nima nobene črpalke, kar pomeni, da se limfa po limfnih žilah premika zelo počasi. Poleg limfnih žil pa je nujno omeniti tudi limfne vozliče oz. mi jih poznamo pod imenom bezgavke, največ pa jih je pod pazduho, v dimljah in na vratu.

Limfni sistem ima funkcijo prenosa limfne tekočine po telesu, bezgavke pa vsebujejo obrambne celice – limfociti oz. bele krvničke, s katerimi se naše telo bori proti virusom in bakterijam. Naloga limfnega sistema je tudi čiščenje telesa, filtracija limfne tekočine, odnašanje koristnih snovi v kri in hranjenje celic s kisikom in sladkorjem.

SIMPTOMI, KI NAKAZUJEJO NA TEŽAVE

Če je sistem preobremenjen (torej poln toksinov, odpadnih snovi, virusov in mikrobov) in se tekočina ne more nemoteno prenašati, prihaja do raznih nevšečnosti, ki nam, če se pojavljajo skupaj povejo, da moramo prečistiti naš limfni sistem. To so:

–          Otekanje prstov na roki

–          Otekanje in togost zjutraj

–          Utrujenost

–          Napihnjenost

–          Zadrževanje vode v telesu

–          Srbeča koža

–          Pridobivanje maščobe na trebuhu

–          Otečene bezgavke

–          Nizka odpornost

–          Občutljivost prsi in otekanje

–          Blažji izpuščaji

–          Močna občutljivost

–          Blagi glavoboli

–          Občasno zaprtje ali driska

Ko se ti simptomi pojavljajo, je priporočljivo premisliti o tem, ZAKAJ prihaja do tega, saj lahko z odpravljanjem razlogov sami sebi veliko bolje pomagamo kot z raznimi zdravili.

Obstajajo 3 glavni razlogi za preobremenjenost limfnega sistema:

–          Stres

–          Težave s prebavo

–          Pomanjkanje joda

Na srečo torej na to lahko vplivamo sami in sami izboljšamo delovanje limfnega sistema.

KAKO SI LAHKO POMAGAMO SAMI?

S telovadbo, hojo, rednim predihavanjem, držanjem nog ob steno, z limfno drenažo, z manj urami na stolu, s knajpanjem, s peelingi oz. odstranjevanjem odmrle kože s krtačo in s pitjem dovolj velike količine vode. Kot vidite, so vse te dejavnosti povezane s tem, da iz telesa odstranjujemo toksine.

Priporočljivo je, da limfni obtok stimuliramo vsak dan, saj bo tako naše telo dobro delovalo.

To lahko storimo na različne načine:

–          S suhim ščetkanjem

–          Frotiranjem

–          knajpanjem

–          Z rednimi sprehodi

–          Z lažjimi fizičnimi aktivnostmi

–          Z uporabo kompresijskih nogavic

–          Z oblačenjem oblačil, ki nas ne tiščijo

Če imate še kakšno vprašanje, kar pogumno na plano z njim. Z veseljem vam odgovorim.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!