fbpx

LISS trening

Zadnjič sem pisal o HIIT treningu, ki je izjemno dober za kurjenje kalorij. Če si ta članek ‘prešprical’, si ga lahko prebereš na tej povezavi.

PREBERI VEČ

Popolno nasprotje HIIT treninga pa je LISS trening.

Prav si ugotovil, ponovno gre za kratico, ki se pa po čudežu celo lepo sliši. Čeprav se ti morda zdi, da bi lahko bila povezana z nekakšnim delanjem lis po parketu, in istočasnim razmigavanjem bokov in rok, temu ni tako. LISS je kratica za LOW INTENSITY STEADY STATE kardio vadbo. Za razliko od prej omenjene HIIT vadbe, kjer gre za trening, ki je visoko intenziven, gre tukaj za aerobno kardio varbo, ki traja daljše časovno obdobje in je nizko intenzivna.

Primer: Dolgotrajna enakomerna hoja v hrib, dlje časa trajajoča hitra hoja v enakomernem tempu, dlje časa trajajoče kolesarjenje z enakomerno hitrostjo

Liss trening je izjemno pomemben zaradi tega, ker z njegovo pomočjo na dolgi rok gradimo sami sebe in postavljamo telesno bazo. V primerjavi s prej omenjenim HIITOm je veliko bolj varen, lažji, bolj primeren za vsakogar, hkrati pa nam omogoča, da poleg tega, da z njim skrbimo za ohranjanje mišične mase in izgubo telesne maščobe, skrbimo še za to, kako dihamo, z njim krepimo srce in skrbimo za splošno zdravje kardiovaskularnega sistema in izboljšujemo splošno telesno formo.

Tovrsten trening je tudi čudovito orodje za ljudi, ki so močno pod stresom, saj zaradi načina vadbe zmanjšuje stres.

”Pa izguba maščobe?’‘ Nenazadnje se za treninge velikokrat odločamo ravno zaradi tega, da bi shujšali, zato je to vprašanje, ki se vam je gotovo med branjem zastavilo, povsem na mestu.

Še pred leti je veljalo, da je točno ta vadba tisto pravo ‘orodje’, ki ga potrebujemo za izgubo telesne maščobe. Če si pravkar začel/a razmišljati o nabavi novega kolesa, z nakupom še malo počakaj in preberi do konca. Dokazali so namreč, da zgoraj navedena trditev ni čisto točna.

”Ne? A so odkrili kaj boljšega?”

Ne, nič kaj boljšega niso odkrili, raziskave so pokazale le to, da je za izgubo telesne potrebe pomembna neka stalnica, torej, da telesno maščobo enakomerno porabljamo daljše časovno obdobje. Kot torej vedno ponavljam, pomembna je konstanta in to, da je vnos kalorij enak ali manjši kot poraba.

Viri:

https://www.coachmag.co.uk/cardio-workouts/8465/liss-cardio

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28513103/

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!