fbpx

Lubenica – popoln poletni sadež

Lubenica je nizkokalorično, okusno sadje, ki nas v vročih poletnih dneh osveži ter hidrira. Kar pa najbolj odlikuje ta poletni sadež, je definitivno to, da je lubenica izjemen vir antioksidantov, vitaminov in mineralov.

PREBERI VEČ

Zato uživanje lubenice lahko pomaga v boju proti vnetjem, prostim radikalom in preprečevanju nastanka številnih resnih bolezni, saj ima namreč pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni ožilja, astme, artritisa, ateroskleroze, diabetesa ter čedalje bolj pogostih rakavih obolenj.

Lubenica vsebuje veliko likopena, ki je trenutno zelo zanimiv za raziskovalce zaradi svoje znane antioksidativne kapacitete in različnih drugih možnih koristi za zdravje. Likopen je tisti, zaradi katerega imajo številni sadeži in sadje, vključno z lubenicami, tisto rdečo ali rožnato barvo. Mnogi izmed vas ste že vedeli ali vsaj slišali, da je paradižnik bogat z likopenom, verjetno pa vam ni bilo znano, da boste z uživanjem lubenice prav tako vaše telo oskrbeli s tem hranilom.

Likopen, ki ga najdemo v lubenicah, je močan antioksidant, kar pomeni, da se le-ta bori proti prostim radikalom v telesu, ki poškodujejo naše celice. Poleg tega lubenica vsebuje vitamin A (beta karoten) in vitamin C, oba sta dobro poznana po izjemnih antioksidantivnih in lastnostih, ki upočasnjujejo straranje in preprečujejo nastanek raznih zdravstvenih težav. Poškodba celic zaradi prostih radikalov je povezana z nastankom številnih bolezni, vključno z rakom, boleznimi srca, Alzheimerjevo boleznijo, artritisom in mnogimi drugimi zdravstvenimi težavami. Pravzaprav je kopičenje prostih radikalov v telesu v veliki meri krivo za proces staranja.

Uživanje protivnetnih živil, kot so lubenice, je eden od načinov za omejevanje stresa v telesu, prav tako pa z živili, ki so bogata z antioksidanti pripeljemo poškodbe DNK na minimum in upočasnjujemo proces staranja. Tudi če ste mladi in zdravi, koristi uživanja lubenice prinašajo pomoč pri lajšanju bolečin, izboljšanju regeneracije po telesni aktivnosti, ohranjanju zdrave in mlade kože ter pri razstrupljevanju organizma.

Ta poletni sadež je bogat vir vitamina B6, ki ga telo potrebuje za nastajanje možganskih kemikalij, kot so seratonin, melatonin in dopamin.

Aminokislina citrulin, ki se nahaja v lubenici, na krvne žile vpliva kot mala modra tabletka, saj pomaga doseči in ohranjati erekcijo! Citrulin vpliva na sproščenost in širjenje krvnih žil na podoben način kot zdravila za zdravljenje motenj erekcije. Torej lubenica namesto viagre!

Izboljšuje delovanje imunskega sistema

Lubenica ugodno vpliva na imunski sistem in obrambo pred boleznimi srca in ožilja. Je bogat vir citrulina. Gre za aminokislino, ki je v telesu potrebna za izgradnjo  aminokisline arginin, ki je odgovoren za izločanje amonijaka iz telesa z urinom. Poleg tega arginin tvori dušikov oksid, ki znižuje krvni pritisk ter spodbuja izločanje inzulina pri sladkorni bolezni tipa 2. Torej arginin se uporablja pri sintezi dušikovega oksida, kar je pomembno za vzdrževanje učinkovitega imunskega sistema.

Tako kot vsa živila, ki so bogata z vitaminom C, uživanje lubenice pomaga izboljšati delovanje imunskega sistema, skrajša trajanje bolezni, izboljša simptome in pomaga varovati telo pred raznimi boleznimi.

Pomaga uravnavati oziroma zmanjševati visok krvni tlak in izboljšuje zdravje srca

Z uživanjem lubenice lahko prepečimo pomanjkanje kalija in magnezija, dveh kritičnih hranil, ki se uporabljata za zmanjševanje visokega krvnega tlaka na naraven način. Uživanje pravilne količine kalija in magnezija iz zdrave prehrane je povezano s splošnim zmanjšanjem tveganja smrtnosti zaradi bolezni srca in ožilja.

S kalijem bogata živila pozitivno vplivajo na znižanje krvnega tlaka, kar je izjemno koristno pri zmanjševanju tveganja za možgansko kap in bolezni srca.

Likopen, ki se nahaja v lubenici, izboljša tudi delovanje srca. Z uživanjem lubenice si lahko pomagamo zmanjšati vnetja, prispevamo k prožnosti/elastičnosti arterij, uravnavanju holesterola in izboljšanju sistoličnega krvnega tlaka pri bolnikih s hipertenzijo.

Z uživanjem lubenice si lahko olajšamo bolečine in poskrbimo za obnovo in regeneracijo mišic

Aminokislina citrulin, ki se nahaja v lubenici učinkovito zmanjšuje bolečino v mišicah. Športnikom, na primer kolesarjem, svetujem uživanje lubenice, saj boste izboljšali zdravje srca, poskrbeli za obnovo mišic, poleg tega pa nasplošno čutili manjšo bolečino v mišicah.

Zaradi vitamina C pa boste poskrbeli za zaščito oziroma zdravje hrustanca, kosti, kit in vezi, prav tako pa bo uživanje lubenice odlična pomoč pri celjenju ran in brazgotin. Pridobivanje ustreznih količin kalija in magnezija je pomembno tudi za obnovo mišic in zmanjševanje bolečine. Kalij pomaga pri preprečevanju mišičnih krčev po vadbi in vam pomaga hitreje pri okrevanju po poškodbah. Namesto da bi uživali visokoenergetske pijače, ki vsebujejo sintetične vitamine in minerale, poskusite sok iz lubenic.

Rad bi še omenil, da se kalij smatra za vazodilatator, ker sprošča napetost krvnih žil in pomaga povečati pretok krvi. To omogoča hitrejše obnavljanje mišic in zmanjšanje stresa na telesu, kar je izjemnega pomena predvsem za tiste, ki trenirate in gradite mišice, ter vadite za moč in vzdržljivost.

Preprečuje nastanek ledvičnih kamnov

Kalij, ki se nahaja v lubenici je v veliko pomoč pri čiščenju strupov in odplakovanju raznih nepotrebnih in zdravju škodljivih snovi iz telesa. Da, uživanje lubenice vam lahko pomaga pri preprečevanju nastanka ledvičnih kamnov. Kadar je kri onesnažena s preveliko količino toksinov, se odlagališče le-teh naseli v ranljive ledvice. To lahko privede do visoke koncentracije sečne kisline v krvi in ​​lahko povzroči nastanek ledvičnih kamnov, protina in drugih bolečin.

Lubenice so tudi naravni diuretiki, kar pomeni, da povečuje proizvodnjo urina, s katerim odvajamo odpadke iz telesa.

Pomaga pri razstrupljanju telesa

Lubenica vsebuje okoli 91 % vode in čeprav se vam ne zdi ravno najbolj logično, uživanje sadja in zelenjave z visoko vsebnostjo vode dejansko pomaga telesu, da se le-ta znebi odvečne vode oziroma tekočine ter prispeva k lajšanju neprijetne napihnjenosti in oteklin.

Kalij in magnezij sta pomembna pri procesu razstrupljanja. Kalij je eden najbolj razširjenih mineralov v telesu in zelo pomemben za pravilno delovanje vseh celic, tkiv in organov. Je elektrolit, mineralna sol, ki skupaj z natrijem in klorom v celicah proizvaja elektriko. Je pomemben za delovanje srca in igra ključno vlogo pri živčnih impulzih ali pri krčenju mišice. Najdemo ga v tekočini, ki se nahaja znotraj celic, kjer vzdržuje normalen volumen celice in ravnotežje tekočin. Pravimo, da je osmolit. Vzdržuje normalno polarnost celic, prenos živčnih signalov, normalno delovanje srca in sodeluje pri krčenju mišic. Poleg tega skrbi tudi za prenos hranil in aktivacijo encimov. Potreben je tudi za rast celične mase, predvsem pri dojenčkih v prvih mesecih življenja, ko precej hitro rastejo.

Prispeva k zdravju ožilja, pomemben je za telesno hidratacijo in omogoča, da kisik prispe v celice. Hkrati kalij olajšuje uravnoteženje zadrževanja vode v črevesju in preprečuje dehidriranje. Ker je napolnjena z vodo in lahka za prebavo, lahko lubenico uporabimo kot naravno zdravilo za drisko.

Preprečuje nastanek celulita

Z uživanjem lubenice preprečujemo zastajanje vode v tkivu, zaradi katerega sicer nastaja tako neželena pomarančna koža. S svojim delovanjem blaži tudi predmenstrualno napetost, poskrbi za redno odvajanje blata in iz telesa izloča odvečne snovi in strupe.

Lahko pomaga v boju proti raku

Likopen ima pomembno vlogo pri ohranjanju močnih celičnih membran, tako da se lahko zaščitijo pred toksini, ki lahko povzročijo smrt ali mutacijo celic.

Lubenica je tudi odličen vir antioksidantov vitamina C in vitamina A, ki pomagata v boju proti prostim radikalom in preprečujeta  škodljivo mutacijo DNK, kar vodi v nastanek rakavih tumorjev. Visoki odmerki vitamina C povečajo učinek nekaterih zdravil, ki se uporabljajo pri kemoterapiji in kar je pri tem pomebno z vitaminom C ciljate samo škodljive celice, v nasprotju z drugimi zdravili, ki ponavadi ubijejo tudi zdrave celice.

Varuje zdravje kože

Vitamin C in vitamin A – imata pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja kože, še posebej pri starostnikih. Antioksidanti, ki se nahajajo v lubenici ščitijo kožo pred škodljivimi prostimi radikali, ki nastajajo, ko je koža izpostavljena škodljivim ultravijoličnim žarkom.

Torej živila bogata z vitaminom C, kot je lubenica, pomagajo spodbujati sintezo kolagena, prispevajo k boljši zaščiti pred ultravijoličnimi žarki, ter izboljšanju kožnih vnetij.  Z uživanjem lubenice in vitamina A pa boste poskrbeli za hitrejše celjenje ran in ponovno rast kože. Vitamin A je potreben za podporo nastajanja epitelijskih celic in je močno orodje za boj proti kožnemu raku.

Poleg tega lubenica vsebuje mangan, ki koristi zdravju in videzu kože, saj prispeva k proizvodnji kolagena, pomembne strukturne komponente za elastičnost kože. Mangan deluje tudi protivnetno in antioksidativno ter prispeva k zmanjševanju oteklin in okužb kože.

Prispeva k zdravju oči

Hranila, ki igrajo pomembno vlogo pri varovanju zdravja oči – vključno z beta karotenom, vitaminom A, vitaminom C, luteinom in zeaksantinon se prav tako nahajajo v tem poletnem sadežu.

Kot primer naj navedem, da pomanjkanje vitamina A lahko privede do degeneracije makule ali zadebelitve roženice in sčasoma celo do slepote.

Nasveti za nakup in shranjevanje

V primeru, da lubenica, ki jo kupujete ni razrezana in ne morete videti njene notranjosti, enostavno preverite barvo skorje. Barva mora biti enakomerno zelena, na enem delu z rumeno obarvanim področjem, kar nakazuje mesto, na katerem je lubenica ležala ter njeno primerno zrelost. Odsotnost tega rumenega področja pomeni, da je bila lubenica predčasno obrana. Preverimo še njen spodnji del (nasproti peclja), ki ne sme biti premehak, drugače je lubenica prestara.

V kolikor pa kupujete že razrezano lubenico, pa izberite tisto, ki ima enakomerno rdeče-roza barvo, brez svetlejših odtenkov (to nakazuje, da je sadež nezadostno zrel) ali belih lis in moknatega mesa (prezrel sadež).

Predlagam vam, da lubenico shranjujete pri sobni temperaturi, predvsem zaradi likopena. Temperatura  od 5-13 °C uničuje likopen, pri sobni temperaturi pa se njegova vsebnost zvišuje. Ko lubenico razrežemo, pa jo je potrebno shranjevati v hladilniku.

 ZANIMIVOST

Za razliko od mnogih drugih antioksidantov in hranilnih snovi, katerih koristi oziroma učinkovine pri segrevanju zmanjšamo ali poslabšamo oziroma uničimo, biološka uporabnost likopena dejansko narašča s segrevanjem! Poskusite dodati lubenico v kakšno kuhano omako ali jo uporabite pri peki in tako boste dobili še več koristi od likopena.

Previdno z uživanjem lubenice

Kljub temu, da je lubenica bogata s hranili, ki so zdravju koristna, previdno z uživanjem le te! Zakaj? Lubenico je najbolje uživati ​​v zmernih količinah zaradi njihove relativno visoke vsebnosti sladkorja.

Ker lubenica vsebujejo visoko količino sladkorja in ogljikovih hidratov, vendar ne beljakovin in  zdravju koristnih maščob, uživanje velikih količin le te hitro dvigne ravni sladkorja v krvi. Vsem tistim, ki imate kakršne koli težave s presnovo sladkorja, vključno s tistimi, ki imajo sladkorno bolezen, svetujem uživanje sadja, ki vsebujejo manj sladkorja in ki imajo tudi več vlaknin, kot so na primer jagode ali borovnice.

Če ste nekdo, ki je sicer zdrav in se ne spopada z odvečno telesno težo, je uživanje lubenice povsem priporočljivo in zdravju koristno. Vendar vas še vedno opozarjam, da bodite pozorni na količino. Namreč pri uživanju lubenice kar hitro lahko pridemo do pretiranega vnosa, saj je izjemnega okusa in lahka za prebavo! Najbolj so pa težavne ravno tiste tekoče kalorije, ki nas le osvežijo in zaradi premajhne količine beljakovin, maščob in vlaknin ne nasitijo!

Nikakor ne pozabite na uživanje pečk lubenice! Namreč vsebujejo ogromno vitaminov B-kompleksa, beljakovine, minerale (magnezij, fosforželezokalijnatrijbakermangan in cink) in maščobe.

In še zadnja zanimivost:

Številni ne vedo, da je lubenica užitna v celoti, zato ni prav nič narobe, če pojemo ob pečkah tudi skorjo. Namreč olupki lubenice so tako kot pri kumarici povsem užitni! Olupki lubenice niso strupeni, še več, zelo so zdravilni! Prej jih pa le dobro sperite!
Olupki lubenice so zelo bogati z vitamini B in C, prav tako vsebujejo zdravilne aminokisline.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!