fbpx

NA VIDEZ NEPOMEMBNI BOJEVNIKI

Ste že slišali za Savsko Linijo? Če niste, to pomeni dvoje. Ali niste oboževalec slovenske zgodovine, ali pa ste v šoli raje klepetali, kot poslušali predavanje.

Če nobeno od tega ne drži, pa Savske linije verjetno ne poznate zaradi tega, ker gre za precej pozabljeno zgodbo iz prve svetovne vojne pri nas. Ko je konec maja 1915 Italija napovedala vojno avstro-ogrski monarhiji in z močno vojsko začela napadati skromne enote Avstro-ogrske vojske, je obramba napadalca ustavila na soškem bojišču. Vrhovna komanda je nevarnost vdora ustavila s premikom enot iz Galicije, hkrati pa z grajenjem rezervnih položajev v zaledju fronte. Zadnji položaji so bili jarki Savdske linije, ki niso bili nikoli uporabljeni, a istočasno so pomenili prvo bojno linijo.

Tako, kot so pripravili savsko linijo za obrambo tega področja, tako so v našem telesu prvo bojno linijo zavzeli MANDLJI, ki so vsak trenutek v pripravljenosti naše telo ubraniti pred sovražnimi vdori. Točno tisti mandlji, ki se lahko vnamejo in nam povzročijo angino. In točno tisti mandlji, ki jih velikokrat že v otroštvu odstranijo, otrokom pa za tolažbo ob izgubi dovolijo lizati sladoled za zajtrk, kosilo in večerjo.

Mandlji se nahajajo v žrelu in sicer je na vsaki strani eden. Skupaj z žrelnico in jezičnima tonzilama sestavljajo limfatični obroč, ki je v začetnem delu dihal in prebavil. V telesu, kot sem že prej omenil, mandlji služijo obrambi telesa pred raznimi infekcijami. A ravno zaradi te pomembne vloge tudi oni velikokrat nastradajo. Lahko se vnamejo. In močno otečejo. To pa privede do drugih težav – bolečin pri požiranju, smrčanja in slabega zadaha, čigar vzroka navadno sploh ne povežemo z njimi.

Vse te težave se seveda da rešiti, nekatere celo brez operacije, ki je bila včasih rutinska (a po mojem mnenju velikokrat nepotrebna, saj so mandlji res pomembni za naše telo. So nekakšni vojaki, ki viruse in bakterije uničujejo z izločanjem protiteles, hkrati pa z opozarjanjem na to, da je v telesu nekaj narobe, aktivirajo imunski sistem).

Pa poglejmo lepo po vrsti. Pri slabem zadahu vam ne bo pomagalo vztrajno umivanje zob in žvrkljanje ustne vodice, saj je zadah posledica tega, da se zaradi ponavljajočih vnetij mandljev njihova površina razbrazda, na njej pa začnejo zastajati odmrle celice in hrana, ki začne smrdeti. Občasno na mandljih lahko nastajajo tudi beli čepki, ki znajo močno smrdeti po gnoju. Verjemite, ni prijetno. Ne za vas in ne za vašega sogovornika. No, na srečo so zdaj tukaj maske, ki pred vonjem zaščitijo osebo nasproti vas, a vi se morate s to težavo še vedno spopadati. Poskusite lahko z rednim grgranjem antiseptičnih tekočin ali močnega žajbljevega čaja, če vam to ne pomaga, pa je mandlje potrebno odstraniti. Odstranitev poteka na klasičen ali na laserski način.

Drugi simptom je ponovno bolj neprijeten za vašega partnerja kot za vas, saj mu lahko skrati marsikatero sicer mirno noč. Govorim o smrčanju, ki je posledica povečanja nebnic, ki je posledica ponavljajočih vnetij mandljev. Smrčanje ima za posledico lahko tudi kratenje vašega spanca, ki se na dolgi rok kaže v kronični utrujenosti, prekomerni dnevni zaspanosti, razdražljivosti in jutranjimi glavoboli.

Vnetja mandljev so tudi izjemno boleča, navadno jih spremlja tudi močna bolečina. Če se velikokrat ponavljajo, je potrebno mandlje odstraniti. Kar pomeni, da se boste tista dva tedna, ko boste okrevali najedli sladoleda za pet let vnaprej.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!