fbpx

NAJBOLJ PRILJUBLJENA DIETA NA SVETU

Ali veste, da obstaja dieta, ki: – ne prepoveduje maščob, – ne prepoveduje ogljikovih hidratov, – ne prepoveduje sladkorja, – in ne prepoveduje alkohola. Sliši se kot, da to sploh ni dieta, ampak nekaj, česar bi se lahko držali celo življenje. In ravno zato je točno ta dieta najbolj priljubljena dieta na svetu. Na ljudeh je pustila takšen pečat, da jo je UNESCO priznal kot kulturno dediščino.

Gotovo te že zelo zanima za katero dieto gre.

Gre za zelo priljubljeno dieto, ki nosi ime mediteranska dieta, in ki je na sceni dietiranja že vrsto let. Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) jo je leta 2010 priznalo kot kulturno dediščino z naslednjim opisom: ”Mediteranska prehrana predstavlja sklop spretnosti, znanja, praks in tradicij, ki segajo od polja do mize, vključno s pridelki, spravilom, ribolovom, ohranjanjem, predelavo, pripravo in zlasti uživanjem hrane. Za mediteransko prehrano je značilen prehranski model, ki je skozi čas in prostor ostal nespremenjen, sestavljen predvsem iz oljčnega olja, žit, sveže zelenjave in sadja, zmerne količine rib, mleka in mesa in številnih začimb ter zmernem uživanju vina, pri čemer spoštuje tudi navade posamezne skupnosti. Mediteranska prehrana zajema več kot le hrano. Spodbuja socialno interakcijo, saj so skupni obroki temelj družbenih običajev in prazničnih dogodkov. Tradicionalna mediteranska prehrana odraža tako ugodno podnebje in rastlinstvo, ki uspeva na tem območju, kot tudi kulturo in stike ljudi, ki so bili sooblikovali temelje tovrstnega načina prehranjevanja.”

In kaj zdaj to pomeni v praksi?

Kot sem omenil v uvodu – to pomeni, da v njej ni prav nobene prepovedane hrane. Ne prepoveduje maščob. Ne prepoveduje ogljikovih hidratov. Ne prepoveduje sladkorja. In ne prepoveduje alkohola – kljub temu pa glede slednjega nežno svetuje, da je potrebno poseči po časi rdečega vina in ne po ostalih alkoholnih pijačah, saj je vino zelo bogato z antioksidanti, ostale alkoholne pijače pa takšnih zdravilnih učinkov nimajo.

Ker vas že gotovo mika, da bi jo tudi pri preizkusili, vam predstavljam en primer jedilnika.

Zajtrk: Polnozrnat kruh + arašidovo maslo + kos sadja ali pa grški jogurt, žlica medu, jagodičevje in beljakovinski prašek ali pa jajce, sir in polnozrnat kruh.

Za kosilo si pri mediteranski dieti lahko privoščite kakršnokoli solato, ki ji dodate feta sir, lahko tudi oreščke in, ki jo začinite z balzamičnim kisom. Lahko si privoščite sladek krompir, razne zelenjavne juhe, piščančje prsi, ribe na žaru s prilogo, v njih lahko vključite tudi priljubljene šparglje. O njih sem že pisal.

Kljub temu pa ne pretiravajte s količinami. Potrudite pa se, da prehranski načrt sestavite iz 50% ogljikovih hidratov iz zelenjave, sadja, stročnic in polnozrnatih jedi, iz 35% olja, oreščki in semenke, 15 % pa stročnice, ribe, oreščki, mlečni izdelki, perutnine in jajca.

Tukaj je potrebno paziti tudi na kalorični vnos, ki naj ne presega 1800 kalorij na dan za ohranjanje telesne teže pri 65 kilogramov težki ženski (pri moških se ta kalorični vnos malo dvigne).

Čeprav sam nisem pristaš raznih diet, pa je to vredno preizkusiti. ZAKAJ? Ker se je lahko z lahkoto držimo vso življenje in ne le tisti en mesec, ko izgubljamo kilograme. 

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!