fbpx

Najbolj uporaben sadež na svetu!

Ali ste vedeli, da je limona najbolj uporaben sadež na svetu?

PREBERI VEČ

Je okusna, zdrava, v kuhinji jo lahko uporabimo na ogromno različnih načinov, izjemno dobro pa se znajde tudi pri hišnih opravilih. Res je, da pravijo, da je strup v majhnih flaškah, a za limono bi lahko rekli, da je to majhen sadež za veliko mero zdravja, energije in dobrega počutja.

Kaj torej limona sploh zmore?

Limonin sok in lupina se uporabljata kot sestavini v kuhinji. Limona deluje odlično kot blag konzervans za živila, ki preprečuje oksidacijo hrane. Olje, ki ga pridobijo iz limonine lupinice se uporablja v namene aromaterapije za poživljanje in dvig razpoloženja. Uporabljamo pa jo lahko tudi  čiščenje, kot razkužilo, belilno sredstvo, celo kot deodorant, če nimamo drugega.

Kako pa je s kalorično vrednostjo limone, glede na to, da nas tako poživi in nam njen sok da močan občutek povečane energije?

Sok limone ima 11 kalorij na 100 ml, kljub temu, da so zelo kisle, pa je zanimivo, da vsebujejo kar 1,2 g sladkorja na 100 g limone. To torej pomeni, da v resnici nimajo visoke kalorične vrednosti, kljub temu, da nam po zaužitju dajo energijo. Tudi sam se včasih sprašujem, kakšen čuden trik je to 🙂

To pa še ni vse. Limonino meso je odličen vir vitamina c, limonina lupinica pa je dober vir bioflavonoidov, vrste rastlinskega polifenola, ki ima protivnetne in antioksidativne lastnosti.

Ste se že kdaj znašli v trgovini pred kupom limon in niste vedeli, katero bi izbrali?

To je pogosta težava vseh. A obstaja par trikov. Ja, danes te trike veliko omenjam. Mimogrede –  še en trik je, da si od limone lahko pijan. Seveda le takrat, če jo zaužiješ skupaj s srebrno tekilo 😛 Ampak tega vam ne priporočam, ker to početje res ni zdravo.

Če želite izbrati res dobro in sočno limono, izberite takšno, ki je za svojo velikost zelo težka oz. takšno, ki ima fino teksturirano lupino. Pozorni bodite tudi na barvo. Zrela limona je popolnoma rumena, brez zelenkastih odtenkov. Če so na njej lise, ki so rjavkaste barve, je to lahko že znak, da je limona že prezrela.

Limone morate skladiščiti pri sobni temperaturi, stran od sončne svetlobe. V hladilniku jih lahko skladiščite približno en mesec. Grem stavit, da se niste spomnili na to, da bi sok limone zamrznili. Pa ga lahko. In sicer ga lahko v zamrzovalniku hranite tudi do 6 mesecev.

Kaj pa uporaba?

Povsem preprosta.

Razrežeš na polovico, stisneš sok in mu dodaš vodo. Če dodaš še žličko medu in ingver imaš odličen napitek proti prehladu. 

Tisti ‘ta pogumni’ pa lahko pojeste kar celo limono, tako kot normalni smrtniki jemo pomarančo.

Za konec pa vam zaupam še en trik: Če hočete iz limone iztisniti čim več soka, vedite, da topla limona da veliko več soka, kot hladna.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!