fbpx

NE BOŠ VERJEL, KAJ JE LAHKO KRIVO ZA HUDE BOLEČINE V SPODNJEM LEVEM PREDELU TVOJEGA TREBUHA

Ali veš, da se lahko sluznica črevesja izboči skozi oslabljeni mišični sloj črevesja in ti povzroči hude težave v kolikor se težave pravočasno ne zaveš in je ne zdraviš?

Temu stanju se reče divertikel, pomeni pa, da se črevesna stena v obliki mešičkov izboči.

Kot nekakšen mozolj.

S to razliko, da te ne zmoti takoj zjutraj, ko se pogledaš v ogledalo.

V bistvu te sploh ne zmoti, saj ga ne vidiš.

Ti mešički so namreč lahko tako majhni, da se jih da opaziti le s povečevalom, pa še to so varno skriti v tvojem črevesju. Ni pa nujno, da merijo le nekaj milimetrov, dosežejo lahko tudi do tri centimetre v premeru. To pa že zna biti moteče …

Verjamem, da te zanima, zakaj pride do česa takega in kako lahko to preprečiš, zato ti bom to zaupal v naslednjih vrsticah. Zelo pomembno je namreč, da veš, kako lahko preprečiš, da do malih in malo večjih divertiklov sploh pride, kako lahko sam diagnosticiraš težavo in kako jo kasneje tudi odpraviš.

Dobro je namreč poznati to, kar ti bom zaupal, saj so divertikli tako stanje, ki ga nikakor ne moreš videti sam s prostim očesom, ¾ ljudi pa na začetku sploh ne povzročajo nobenih težav, potem pa kar naenkrat šokirajo kot okostnjak, ki sredi belega dne pade iz napol odprte omare.

Do divertiklov pride zaradi tega, ker je del mišičnega sloja v črevesju oslabljen, zaradi česar se kasneje sluznica izboči. Najbolj pogosto ti mali (ali večji) divertikli nastajajo v končnem delu črevesja, ki se, vsaj tako piše v učbenikih anatomije, imenuje esasto črevo oz. sigma.

Ne samo tukaj, tudi v ostalih delih črevesja se lahko divertikli pojavijo in delajo težave.

Še posebej veliko jih povzročijo, če se pojavijo v večjih skupinah in ne osamljeni. Ta pojav ima celo svoje ime. Ne, ni zabava, ampak divertikuloza, ki je bolj pogosta pri starejših ljudeh.

Divertikli nastajajo predvsem pri ljudeh, ki v svoje telo s prehrano ne vnesejo dovolj vlaknin. To povzroči, da ljudje pokakajo manjše količine blata, zaradi česar je ob peristaltiki potreben večji tlak v predelu črevesja, ki je eden izmed vzrokov za to, da divertikli nastanejo. K njihovemu nastanku pa močno tudi vpliva leno življenje – torej tako, kjer se ljudje ne gibljejo dovolj in povečana telesna teža.

Zato ti seveda že na tem mestu (kot tudi na vseh drugih mestih – nenazadnje sem le osebni trener in prehranski svetovalec) svetujem, da, v kolikor tvoje življenje ni prepleteno z zdravo prehrano in z gibanjem, spremeniš način svojega življenja in postaneš bolj aktiven.

Če je to potrebno, zmanjšaj telesno težo, začni se rekreirati, trenirati, v svojo prehrano pa vnesi več beljakovin, več sadja in zelenjave (ki je bogato z vlakninami) in spij več vode.

V kolikor se poleg vsega boriš še z zaprtjem, poskrbi tudi za to, da boš enakomerno odvajal blato (katera so naravna odvajala, ti zaupam v enem izmed prihodnjih člankov).

Na ta način boš vsekakor deloval preventivno in precej zmanjšal možnosti, da se ta bolezen pri tebi pojavi.

Če pa divertikle že imaš in istočasno nisi eden izmed tistih srečnežev, ki nimajo simptomov, se (ali pa se še boš) srečal z raznimi težavami. To so: bolečina v spodnjem delu trebuha, ki je pogosta pred kakanjem ali po kakanju, krčevite bolečine v spodnjem levem predelu trebuha, vetrovi (severnik, ki udari na jug 😛 ).

To so res da nevšečnosti, a stanje lahko hitro postane precej resno.

Pride lahko do divertikulitisa, ki pa je precej bolj resen zaplet povezan z divertikli. Do njega pride, če v divertiklu zastane blato, kar povzroči, da se stene divertikla ne prepojijo s krvjo, kar vodi v vnetje in v naselitev bakterij v divertiklu. Če pride do tega neljubega pojava, ti zagotovim, da boš to vedel. V spodnjem levem predelu trebuha se bo namreč pojavila močna bolečina, imel boš povišano temperaturo, krče, slabo ti bo, in lahko, da boš tudi bruhal.

V tem primeru je nujno, da obiščeš zdravnika, ki ti bo odredil zdravljenje z antibiotiki.

Kaj pa, če tega ne storiš?

Samozdravljenja ti v tem primeru res ne bi svetoval. S tem namreč tvegaš vnetje potrebušnice, predrtje divertikla ali krvavitev iz divertikla.

Verjemi …

Veliko lažje je prestati kolonoskopijo s katero zdravnik specialist ugotovi prisotnost divertiklov in divertikulitis, kot, da pride do katerega izmed zgoraj omenjenih zapletov. Tako, da v primeru zgoraj omenjenih težav sprejmi pogumno odločitev in dovoli zdravniku specialistu, da s svojo kamero pogleda v tvojo notranjost. Prej, kot ugotovi težavo, lažje boš prestal zdravljenje in hitreje bo minilo.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!