fbpx

Nenasičene maščobe

Z novodobnimi modernimi dietami so maščobe pridobile na priljubljenosti. Če bi na to nekaj let nazaj samo pomislili, bi nas naši možgani hitro utišali. Ampak maščoba je hrana za možgane in kot taka, je za naše telo esencialnega pomena. Tako kot tudi vsa ostala mikro in makro hranila. Res pa je, da ločimo ‘dobre’ in ‘slabe’ maščobe in, da moramo paziti, kakšen je vnos maščob v telo.

PREBERI VEČ

Ime pod katerim poznamo dobre maščobe, je nenasičene maščobe. Njihova pomembna naloga je, da nam pomagajo pri nižanju holesterola v krvi – ta je, kot vemo, eden izmed dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja.

Nenasičene maščobe v telo pridobivamo s hrano.

Tukaj je  moj top 5 seznam tistih, katere vam priporočam, da jih vključite v svoj jedilnik.

  1. Avokado

Avokado je živilo, ki ga ali obožujete, ali ga sploh ne marate. Vmesne poti skorajda ni. Res pa je, da tisti, ki ga ne marajo, najverjetneje še niso naleteli na dober avokado. Avokado mora biti ravno prav zrel, ravno prav trd in ravno prav mehak in mazljiv, da je se v ustih kar raztopi. Najbolj pogost način uporabe avokada je kot omaka guacamole, ki se servira k tortillam ali tortilla čipsu ali pa kot namaz na kruh. Če želite dober in hranljiv zajtrk, popecite toast, nanj namažite rahlo posoljen avokado, preko njega položite rezino dimljenega lososa in vse skupaj okrasite še s poširanim jajčkom. Odličen in uravnotežen zajtrk bogat z beljakovinami, zdravimi maščobami in ogljikovimi hidrati.

  1. Orehi

Orehi, ki so hrana za možgane, so več kot odličen vir nenasičenih maščob. Uporabite jih lahko na najrazličnejše načine. Ali jih jeste kar tako, lahko jih daste v domače kosmiče, posujete preko solate, lahko pa jih tudi zmeljete in daste v nadev za potico (ampak potice vam pri hujšanju ne priporočam)

  1. Losos

Losos je mastna riba, ki je zelo bogata z dobrimi maščobami. Je zelo okusen, načini njegove priprave pa so številni. Lahko se odločite za dimljenega in ga jeste kar tako, surovega. Lahko ga surovega jeste v sušiju, seveda pa ga lahko pripravite na dober tradicionalen način in ga spečete na malo olivnega olja.

  1. Arašidi oz. arašidovo maslo – ta vir nenasičenih maščob je zelo priljubljen pri sladkosnedih jedcih, ki ga mažejo na kruh, vanj pomakajo sadje, tisti največji oboževalci pa ga jedo kar na žlico. Kam spadate vi?
  2. Lešniki – lešniki so dober vir nenasičenih maščob in odličen vir beljakovin. So hrustljavi in dobrega okusa, če jih dolgo časa pražite na malem ognju v ponvici brez olja pa boste dobili odličen prigrizek.

Vsa živila, ki sem jih naštel, so zelo zdrava, ampak POZOR! Bodite pozorni na njihovo kalorično vrednost, saj vsebujejo precej kalorij.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!