fbpx

Neplodnost

Žalostno je dejstvo, da ogromno parov trpi zaradi neplodnosti in se spopadajo z nezmožnostjo zanositve. Ne glede na to, ali se pripravljate na nosečnost, aktivno poskušate zanositi ali imate težave s plodnostjo, je razumevanje vašega hormonskega stanja velika prednost.

Ali lahko kaj storimo oziroma vplivamo na plodnost?


Ali je le ta povezana s stvarmi, kot je na primer življenjski slog, ali pa je to zgolj smola?

Žalostno je dejstvo, da ogromno parov trpi zaradi neplodnosti in se spopadajo z nezmožnostjo zanositve. Ne glede na to, ali se pripravljate na nosečnost, aktivno poskušate zanositi ali imate težave s plodnostjo, je razumevanje vašega hormonskega stanja velika prednost.

Hormonska neravnovesja lahko povzročijo številne težave in čeprav tu ni enostavnih odgovorov, ne verjamem, da je naključje, da se je neplodnost razširila tako kot diabetes in debelost. To je zato, ker odvečni sladkor in posledične maščobe na trebuhu spodbujajo hormonska neravnovesja in še dodatno prispevajo k neplodnosti. Pri ženskah se ta neravnovesja kažejo kot sindrom policističnih jajčnikov (PCOS), ki je resnično prehranski in presnovni problem, ki negativno vpliva na inzulin in druge hormone. Simptomi PCOS vključujejo neredne ali močne menstruacije, akne, dlake na obrazu, izpadanje las na lasišču, povečano maščobo na trebuhu in povišano raven testosterona. Pri moških pa so med drugim za neplodnost krive prenizke vrednosti testosterona. Ne glede na to, da je treba težave, kot sta PCOS in nizek testosteron, pravilno oceniti, diagnosticirati in zdraviti, imate veliko več nadzora nad neplodnostjo, kot bi se morda zavedali.

Inzulin: ključni dejavnik za neplodnost?

Mnoga od teh hormonskih neravnovesij so predvsem posledica diabetesa in preddiabetičnega stanja. Prehrana, bogata s sladkorjem in rafiniranimi ogljikovimi hidrati, poveča raven inzulina, kar prispeva h kopičenju maščobe v telesu, ki prispeva k neplodnosti. Z današnjim „junk foodom“ in prenajedanjem obremenimo naš organizem do te mere, da sčasoma postanemo odporni na ves ta inzulin v krvi, tako kot bi postali odporni na zdravila. Vaše telo ga potrebuje vedno več inzulina, da bi opravljalo isto delo, kot je nekoč z veliko manjšimi količinami le tega.

Naš sistem za proizvodnjo inzulina torej uide izpod nadzora in ves ta inzulin nam „sporoča“, da stradamo , zato hrepenimo po živilih z visoko vsebnostjo sladkorja – prav po tistih živilih, ki so v prvi vrsti povzročile težavo.

Inzulin povzroča tudi več vnetja in oksidativnega stresa ter nešteto učinkov, vključno z visokim krvnim tlakom, visokim holesterolom, nizkim HDL, visokimi trigliceridi, slabim spolnim nagonom, neplodnostjo, zgoščevanjem krvi in večjim tveganjem za raka, Alzheimerjevo bolezen in depresijo.

Dobra novica je, da lahko uvedete nekaj močnih življenjskih strategij, s katerimi boste odpravili mnoge težave, uravnotežili svoje hormone in celo mogoče odpravili neplodnost.

Drugačen pristop k neplodnosti
 

Usmerite pozornost na vaš življenjski slog – vključno s prehrano, telesno težo, gibanjem, stresom, okoljem in službo. In travno zato bi zdaj z vami delil nekaj strategij, ki vam lahko pomagajo uravnovesiti hormone,
ter celo pomagati pri težavah z neplodnostjo.


1. Živila z nizkim glikemičnim indeksom
Odstranite predelano in hrano polno sladkorja, ter ta živila raje nadomestite s tistimi z nizko vsebnostjo sladkorja. V svoj jedilnik vključite živila, ki vsebujejo veliko dobrih maščob in kakovostnih beljakovin.

2. Mogoče ne bi bilo napačno vključiti tudi kakšno prehransko dopolnilo
Hranila, kot so L-karnitin, vitamina C in E, N-acetilcistein, cink in koencim Q10, naj bi povečala plodnost pri moških.

Druga dobra hranila, ki so vam lahko v pomoč pri neplodnosti, so vitamin D, kalcijev d-glukarat, ribje olje in vitamini skupine B.

Žal pa je na trgu večina teh dodatkov nekakovostnih ter slabo preverjenih, zato se je o jemanju le teh potrebno posvetovati s strokovnjakom in ne prodajalcem.


3. Poskrbite za črevesje
Verjeli ali ne, mikroorganizmi v črevesju in (ne)zdravje črevesja prispeva k debelosti, PCOS, hormonskemu neravnovesju in še veliko več. Potrudite se in poskrbite za optimalno zdravje vašega črevesja. Negujte svojo črevesno floro s hrano, ki podpira črevesje. Torej, uživajte fermentirana živila, vlaknine ter se izogibajte uživanju packarije. Optimalna prebava je ključ do zdravja!

4. Redna vadba
Povečana telesna aktivnost in druge spremembe življenjskega sloga vam bodo v veliko pomoč in eden največjih adutov pri odpravljanju številnih sodobnih težav povezanih z zdravjem. Dosledna vadba lahko močno vpliva na  uravnoteženje hormonov, zmanjšanje želje po sladkorju in pomaga pri (ne)plodnosti.

5. Nadzirajte stres
Med številnimi drugimi težavami lahko dolgotrajni in nenehni stres povzroči odpornost na inzulin, zmanjšan spolni nagon in neplodnost. Nič vam ne bo škodilo, kvečjemu zelo pomagalo v kolikor osvojite dihalne vaje in tehnike za obvladovanje stresa.

6. Poskrbite za spanec

Motnje spanja imajo velik negativen vpliv na zdravje in počutje žensk ter lahko prispevajo k neplodnosti. Torej, nujno najdite način kako poskrbeti za kakovosten spanec. V pomoč vam bo tudi moj prispevek, ki sem ga objavil že pred časom.

7. Zmanjšajte izpostavljenost toksinom
Okoljske kemikalije negativno vplivajo na naše hormone in jih spravijo v neravnovesje, ter lahko prispevajo k neplodnosti.

Ste že kdaj slišali za ksenoestrogene (zunanji estrogeni, ki jih zaužijemo ali absorbiramo)?


Ti izvirajo iz živil, kot so običajno meso, mlečni izdelki ali hrana z visoko vsebnostjo rastlinskih estrogenov, kot je soja. Prihajajo tudi iz kemikalij, ki posnemajo hormone, kot so ftalati in parabeni, ki so prisotni v številnih izdelkih za osebno nego, čistilnih izdelkih in drugih toksinih v okolju.

Če na primer pijete ustekleničeno vodo, izberite steklene ali prozorne, trde, trpežne plastične posode (v primerjavi z mehko, neprozorno, tanko, lahko upogljivo plastiko).Mehka plastika običajno sprošča strupene kemikalije, vključno s ftalati in bisfenolom A, ki so povezani s hormonskimi motnjami in neplodnostjo. Kar se tiče živil, poskušajte uživati le tista najvišje kakovosti in če se le da z znanim izvorom. Uživajte zelenjavo iz skupine križnic, ki vam bo pomagala pri razgradnji estrogena, oziroma razstrupljanju od teh spojin, pri kozmetiki in čistilih pa se poskušajte izogibati vsem umetnim snovem.

Zaključek
Poskušajte upoštevati vse te nasvete, a še vedno ne odlašajte z obiskom zdravnika, ki vam bo znal razložiti vse kar morate vedeti o sindromu policističnega jajčnika (PCOS), prevladi estrogena, včasih celo o nizkem estrogenu, ki tudi lahko povzroča težave. Pa tudi o nizkem progesteronu, disfunkciji Osi HPA, testosteronu in krvnem sladkorju. Vzrokov za težave je veliko in zato ne bodite sami svoj mojster, temveč diagnozo prepustite strokovnjakom.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!