fbpx

NIZEK KRVNI PRITISK

Se večino časa slabše počutite, vaša krvna slika pa ne kaže, da bi bilo z vami karkoli narobe? Ste preverili krvni tlak? Vzrok za slabo počutje, apatičnost in nenehno utrujenost se namreč lahko skriva tudi v tem, da imate kronično nizek krvni tlak.

Pri normalnem delovanju človeškega telesa, srce črpa kri po telesu in nenehno dovaja kisik in druga hranila v celice. Pri tem kri po telesu potuje z določeno hitrostjo. Krvni tlak se nanaša na silo v krvi, ki pritiska na stene arterij, ko srce črpa kri. Pri osebi z nizkim krvnim tlakom kri teče po žilah in arterijah s premajhno silo.

Krvni tlak se označuje z dvema številkama. Prva številka pomeni sistolični krvni tlak, ki pomeni silo krvi s katero kri pritiska na stene arterij takrat, ko bije srce. Druga številka pa se nanaša na diastolični krvni tlak, ki pomeni silo, s katero kri teče po žilah takrat, ko srce počiva med utripi.

Normalni krvni tlak je navadno nižji od 120/80, nizek krvni tlak pa je tisti tlak, ki je pod mejo 90/60.

Kljub temu, da zdravniki ob njem ne delajo takšnega preplaha, kot ga v primeru, ko ima kdo visok tlak, pa gre za stanje, ki povzroča ravno takšne težave. O tem, kako si simptome lajšate sami, sem že pisal – več si lahko preberete na tej povezavi – https://www.bobanpaukovic.com/nasveti/zdravo-telo/nizek-pritisk-in-nevsecnosti–ki-jih-prinasa 

Ravno tako pa je dobro, da veste, kaj pravzaprav povzroča hipotenzijo oz. nizek krvni tlak. Velikokrat lahko z odpravitvijo vzroka namreč odpravite tudi bolezen samo.

Nizek krvni tlak se lahko pojavi iz večih razlogov. Tukaj jih je le nekaj:

 • Zmanjšan minutni volumen srca, ki je lahko posledica krvavitve, dehidracije, močnega potenja ali motenega delovanja srca pri miokardnem infarktu
 • Zmanjšan periferni odpor
 • Motnje uravnavanja arterijskega tlaka
 • Dehidracija
 • Dolgo okrevanje po bolezni
 • Nosečnost
 • Diabetes
 • Opekline
 • Pretirana vročina
 • Nevrološke težave
 • Nizek krvni tlak se lahko pojavi tudi po operacijah, pri spremembi prehranskih navad ali pri jemanju določenih zdravil.

Nizek krvni tlak je lahko posledica pomanjkanja vitamina B12 ali folne kisline, lahko pa tudi nakazuje na težave s ščitničnimi hormoni.

Krvni tlak pri zdravi osebi navadno niha čez dan in se s starostjo niža. Če je vaš tlak občasno nižji, potem razloga za preplah ni, vsekakor, pa bi se, če imate nenadne padce krvnega tlaka, ali, če imate kronično zelo nizek pritisk, morali glede tega posvetovati z zdravnikom.

Vir:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-causes-low-blood-pressure#summary

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!