fbpx

Novodobna bolezen, ki je hujša od COVID-a

Vse oči so trenutno uprte v Covid-19, ki velja za najbolj strašen virus, ki trenutno pesti zemljane. Ampak Covid-19 je zdaleč od bolezni, ki niso tako opevane, ampak so veliko bolj pogoste – podhranjenost in sedenje sta le dve izmed njih. Ampak z njimi se res pogosto srečujem tudi pri svojem delu. Ti dve ne ubijeta hitro in v nekaj mesecih. Dolgo časa se zadržujeta pri nas in kratita kvaliteto našega življenja.

Sedenje označujem za bolezen 21. stoletja. Ljudje v povprečju sedimo pol dneva, Slovenci v povprečju med 8 do 10 ur na dan. Pomislite zdaj nase. Kako poteka vaš delovni dan? Je morda pred računalnikom? V tem primeru v službi sedite vsaj 6 ur na dan. Verjetno se usedete tudi med malico, kar nanese dodatne pol ure. Potem je tukaj še vožnja do službe in nazaj do doma. Pa sedenje med zajtrkom in večerjo. In stavit grem, da zvečer sedite še pred televizijo. Če na kratko povzamem: OGROOOOOOOMNO sedimo.


To pa ni dobro. Ne zato, ker sem osebni trener in, ker je moja naloga, da vas pripravim dogibanja, ampak, ker res ni dobro. Prekomerno sedenje v prisilni drži na dolgi rok povzroči en kup problemov in težav, ki so povezane s prekomerno težo, s hudimi boleznimi in s kroničnimi bolečinami.


Zavedam se, da nasvet: NE SEDITE TOLIKO! ne bo padel na plodna tla. Kvečjemu lahko omejite sedenje doma, morda si lahko v službi omislite mizo, ki omogoča tako stanje, kot tudi sedenje, ampak …sedeli boste, ker morate zaradi vaše narave dela. Zato morate poskrbeti za
to, da boste sedeli pravilno in si na ta način povzročili čim manj škode. Pozorni morate biti na to, kakšen stol imate, kakšno mizo imate, kako sedite … Vedno bolj pogosto se tudi delodajalci ukvarjajo s to težavo in jo rešujejo, še vedno pa je velikokrat potrebno, da ste  roaktivni, da sami poskrbite za to kje in kako boste sedeli.


Kakšno je pravilno sedenje?
Imeti morate takšen stol, ki ima prostor za medenico, prostor za ramena in nastavljiv naslo ali pa aktivn ergonomski stol (npr. Spinalis) ali žogo za sedenje. Med naslonjalom in krivino hrbtenice je dobro namestiti valj oz. podporo, ki nas prisili k pravilni ukrivljenosti spodnjega dela hrbtenice. Ko sedimo se namreč teža telesa prenaša preko medenice na sedalo. Človeško telo je sestavljeno iz dveh sedalnih kosti in pomembno je, da je pri sedenju teža razporejena na sredino. TO preverite tako, da se vsedete na vaše dlani in se prestavljate naprej in nazaj, ter začutite, kje so vaše sedne kosti. Potem je potrebno nastaviti stol in poskrbeti, da je, takrat, ko sedite, med koleni in hrbtenico 90 – 110 stopinj. Ko sedite, morate biti pozorni tudi na to, kje imate postavljena stopala – pravilna postavitev je v celoti na tleh ali na pručki. Druga varianta sedenja pa je sedenje na žogi ali na posebnem ergonomskem stolu. Tam narava stola poskrbi za to, da se naše telo prilagodi v tolikšni meri, da sedimo pravilno. 


Če boste upoštevali nasvet in pravilno sedeli, boste gotovo zmanjšali bolečine v hrbtenici in v križu. Če so te že prisotne, boste potrebovali dobro premišljeno vadbo. Z veseljem vam pomagam.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!