fbpx

Osteohondroza – moderna bolezen, ki lahko prizadane vsakega

Osteohondroza je bolezen, za katero skoraj gotovo še niste slišali. Ne zato, ker bi bila tako redka, ampak zato, ker je nikdar ne imenujejo pod tem imenom. Preberi si več o temu v članku

Gre za bolezen, ki je bila navadno obravnavana pri starejših, v zadnjem času pa jo imajo zaradi prisilnih drž tudi mladi ljudje. Če po opisu sumite, da bo govora o težavah povezanih s prisilno držo, imate prav. Če ste veliko časa pred televizijo, računalnikom ali pa veliko časa preživite v avtomobilu, ste zanjo veliko bolj dovzetni, izpostavljeni pa so ji tudi tisti, ki so ali preveč težko fizično aktivni, premalo fizično aktivni ali pa tisti, ki imajo prekomerno telesno težo.

Za kaj pravzaprav sploh gre?

Sam pojav osteohondroza pomeni odmiranje kosti.

”Whaaat? Odmiranje kosti? Kako lahko kosti odmrejo?” Ne skrbite, ni tako hudo, kot se sliši. Tudi, če jo imate, ne boste po svetu hodili z odmrlimi kostmi. ”Kaj pa potem je to?” Gre za bolezen, kjer zaradi hitrega prirastka ali pa pritiska na vretenca določen del kosti ni, ali pa je zelo slabo prekrvavljen. Ta del kosti zaradi tega z leti postaja šibek in porozen. Temu procesu sledi faza rasti, ki pa je veliko bolj čvrsta in agresivna. Takšna kost se lahko hipertrofično zaraste in poveča, to pa izzove bolečine, v kolikor ti izrastki kosti pritiskajo na živčne korenine.

V tem zapisu bi želel spregovoriti o cervikalni osteohondrozi. Gre za osteohondrozo, ki se pojavi v vratnem predelu. Tam težave nastopijo zaradi tega, ker se vretenca med seboj krešejo ker niso v pravilnem položaju, posledično pa se uniči medvretenčni hrustanec, kar lahko povzroči tudi pritiskanje vretenc na živec in posledično hujše bolečine.  

Bolečine na začetku niso hude, zato jim večina ljudi ne pripisuje večjega pomena. Šele kasneje, ko so bolečine že skoraj neznosne in, ko se začenjajo na tistih področjih pojavljati otrplost ali mravljinci, postanemo pozorni na njih. Spremljajo jo tudi pokanje vratu, omotica, hujši glavoboli in razdražljivost, ki je njihova posledica, pomanjkanje energije in nižanje telesne višine.

Potrebno se je zavedati, da ta bolezen lahko prizadene katerikoli del hrbtenice, še posebej vratnega in ledvenega in, da lahko sami naredimo veliko, da olajšamo težave. To storimo z zdravim načinom življenja, redno rekreacijo in primernim načinom spanja.

Vsaj zjutraj je priporočljivo izvajati vaje za hrbtenico ali raztezne vaje (več o njih v članku o jutranjem raztezanju – povezava), ne pretiravati z delom oz. si organizirati delo tako, da si lahko vmes privoščite dovolj počitka.

Če veliko sedite pred računalnikom oz. imate kako drugo prisilno držo, redno delajte odmore in se raztegujte. Poskrbite za to, da boste imeli dober stol, ki bo blagodejno del vaši hrbtenici in, da boste na njem pravilno sedeli.

Če je le možno, poskusite nadzirati to, kako se ob delu držite in, kakor hitro boste opazili, da vaša drža ni pravilna, to popravite. Na področje, ki je ogroženo zelo blagodejno vpliva samomasaža tistega področja, ki sprosti mišice in pospeši prekrvitev predela.

Kakšne vaje bi morali izvajati, da olajšate pritisk in bolečine, pa vam zaupam v enem izmed prihodnjih zapisov.

Vir: https://si.ostelife-premium-plus.eu/%C4%8Dlanki/3_osteohondroza%20vratne%20hrbtenice

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!