fbpx

PALEO DIETA

Je paleo dieta le še ena novodobna dieta, po kateri ne bo želenega učinka ali je paleo dieta tista dieta, ki se je dejansko lahko držiš vse življenje in je kot takšna dieta, dobra dieta? Dobro vprašanje. Gre za dieto po kateri boste imeli želeni učinek, vprašanje, ki je tudi na mestu pa je, če se je res lahko držite vse svoje življenje. Nekateri ja, zopet drugi najverjetneje ne. Predstavim vam jo, potem pa o tem presodite sami.

PREBERI VEČ

Najprej pojdimo k imenu PALEO DIETA in njegovemu izvoru. Nenazadnje se tudi ljudje vedno na začetku najprej predstavimo in si zaupamo, kako nam je ime. Če imamo res posebno in neklasično ime – kot je recimo Boban – si ljudje velikokrat želijo izvedeti od kod izvira in, ker ima paleo dieta takšno posebno ime, vam predstavljam še njen izvor.  

Paleo dieta oz. paleolitska dieta, kot je njeno dolgo ime, je dobila ime po obdobju paleolitik. Če se hitro sprehodimo skozi zgodovino – gre za obdobje, ki je trajalo od cca 2,6 milijona pred našim štetjem do cca. 10.000 pred našim štetjem, ko so ljudje še živeli v jamah.

Je ime takšno za to, ker lahko jemo samo takrat, ko smo v jami?

Niti slučajno.

Gre za to, da ta dieta posnema način prehranjevanja, kot ga je imel jamski človek, ki je živel v tistem obdobju, od tod pa izvira tudi njeno poimenovanje.

Sedaj si najbrž že predstavljate njihove jedilnike ….  

Tako je … sestavljeni so bili pretežno iz mesa in iz tega, kar so lahko takrat moški, kot lovci, nalovili in ženske kot nabiralke nabrale.

Ko se odločite za prehranjevanje po moderni paleo dieti, lahko jeste:

  • Pusto meso
  • Divjačino
  • Ribe
  • Jajca
  • Sadje
  • Zelenjavo
  • Oreščke
  • Semena in
  • Rastlinska olja

Če ste oboževalec mesa, je ta dieta za vas ravno pravšnja. Z njim v telo dobite priporočeno količino beljakovin, ter se uspešno izognete sladkorjem in umetno soljenim izdelkom, ki jih ta dieta strogo prepoveduje.

In zdaj vprašanje, ki je na tem mestu res na mestu. Ali je ta dieta zdrava?

Vprašanje, če je res.

Jaz menim, da ni.

Najbolj zdrava dieta je tista, ki se je lahko držite vse svoje življenje. Npr. Sredozemska, ki sem vam jo že predstavil. Če je ne poznate, več o njej preberite tukaj . Ali pa nekaj, kar bo povsem vaše. Nekaj, česar se boste lahko držali tudi takrat, če boste na rojstnem dnevu in vas bodo trije fantje držali, en pa vas bo silil, da jeste torto. S torto ni čisto nič narobe. V kolikor jo jeste v mejah normale in v kolikor je vaš povprečen vnos kalorij manjši, kot je poraba. A po paleo dieti, bi bila prepovedana. In vi bi naredili res velik greh, če bi jo pojedli.

Če imate radi torto … ali karkoli drugega, kar je na spisku prepovedanih živil paleo diete, se vprašajte, če je ta dieta res tista dieta, ki jo boste lahko furali celo življenje … oz. jo želeli imeti celo življenje. Če ni … potem niti ne začnite z njo.

Za več uporabnih informacij iz sveta fitnesa, zdravega načina življenja in prehrane, še naprej spremljajte moje objave.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!