fbpx

Peta otroška bolezen

Je vaš malček že imel Peto otroško bolezen? To je bolezen, ki je včasih ni bilo. V modernih časih pa obstaja. Ja … tako, kot cel kup drugih bolezni, ki jih v mojem otroštvu nismo poznali. Kot mlad starš se moram tudi jaz soočati z vsemi temi in se naučiti, kako se spopasti z njimi.

Naj vam predstavim to peto otroško bolezen, ki, zanimivo, nosi ime PETA OTROŠKA BOLEZEN.

Peta otroška bolezen je nalezljiva virusna bolezen, ki jo povzroča parvovirus B19. Kaže se v obliki izpuščajev, ki jih spremljajo še drugi simptomi, ki so enaki, kot pri drugih virusnih okužbah. To so glavobol, malček povišana telesna temperatura, utrujenost in bolečine v mišicah.

Inkubacijska doba je lahko zelo kratka … pa tudi zelo dolga. Tam med 4 in 20 dni. Simptomi bolezni navadno trajajo en teden po okužbi, včasih pa celo do tri tedne.

Šele, ko se virusni simptomi končajo, takrat nastopijo izpuščaji, ki se začnejo z izrazito rdečico na licih. Ta rdečica po cca 3 dneh zbledi, na rokah in nogah, ter na koncu tudi po trupu pa se pojavi rdečkast izpuščaj, ki traja nekaj dni, a se lahko občasno pojavlja še mesece po tem. Vidi se predvsem takrat, ko je koža topla – npr. ko otroka tuširamo s toplo vodo, po sončenju, ko je v toplem prostoru ali po tem, ko se razburi.

Čeprav izgledajo precej zaskrbljujoče in večina staršev zaradi njih dela veliko paniko, ti izpuščaji niso boleči niti srbeči in zato ne potrebujejo zdravljenja. Takrat tudi kužni več niso. So pa kužni prej. Kot sem že omenil, takrat, ko še ni simptomov- zanimivo kajne?

Na srečo otroke takrat obdržimo doma zaradi ostalih simptomov, ki so se pojavili kot posledica virusne okužba, saj bi sicer lahko z njo okužili ves vrtec. Zaradi nepazljivosti staršev pa se tudi to velikokrat zgodi.

Prenos virusa je namreč zelo hiter. Prenaša se kapljično z izločki ustne votline in zgornjih dihal, ali neposredno preko bližnjih stikov z osebe na osebo, kar je v vrtcu med igro res zelo hitro. Možen je tudi posreden prenos preko okuženih površin ali pa preko krvi.

Pozor pozor – mamice, ki ste noseče morate biti še posebej pozorne, saj lahko v izjemnih primerih pride do prenosa okužbe preko posteljice na otroka in zboli še nerojeni otrok, kar pa ni dobro, saj lahko v najhujšem primeru in pri tistih, ki so v prvi polovici nosečnosti, privede do smrti ploda.

Za okužbo so dovzetni tisti, ki še niso preboleli bolezni, ostali so nanju imuni. Ker pa so lahko prenašalci, pa je fajn, da poskrbimo za to, da okužbe kolikor je le možno tudi preprečimo.

Kako? Čisto preprosto – pogosto si z milom in vodo umivajte roke, uporabljajte lasten jedilni pribor in se izogibajte tesnemu telesnemu stiku z obolelim. Otroček pa si naj, če je le možno, pokriva usta in nos pri kašljanju, se izogiba dotikanja oči, nosa ali ust, ter ostane doma.

Viri:

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!