fbpx

POLOŽAJ KOBRE POMAGA IZBOLJŠATI KVALITETO ŽIVLJENJA

Bolečine v spodnjem delu hrbta lahko, v kolikor niso posledica poškodbe, odpravimo tako, da okrepimo spodnje hrbtne mišice. Čeprav sem fitnes trener in bi verjetno moral na tej točki delati reklamo za fitnes in za švicanje na fitnes napravah, pa vem, da se lahko spodnje mišice hrbta okrepijo tudi z vztrajnim izvajanjem ene preproste vaje, ki jo lahko izvajate doma oz. kjerkoli in kadarkoli.

PREBERI VEČ

Ta vaja se imenuje KOBRA in izhaja iz joge.

Položaj kobre je vaja, ki je res zelo enostavna, a vseeno jo odsvetujem tistim, ki imate težave s hrbtenico.

Kako jo izvajate?

Uležite se na tla na trebuh. Imejte noge stegnjene, roke pa pokrčene tako, da so komolci ob telesu, dlani pa z razprtimi prsti položene na blazino v približni višini prsi.

Najprej je potrebno aktivirati stegenske, trebušne in zadnjične mišice in potisniti medenico navzdol. S to potezo zavarujete spodnji del hrbtenice.

Posebno pozornost namenite vratu, ki je podaljšek hrbtenice. Brado držite rahlo proti prsnemu košu, tako, da se ob dvigu ne bo nagibala preveč nazaj. Ramena imejte spuščena navzdol.

Vajo izvajate tako, da se z vdihom počasi dvignete navzgor tako, da se z dlanmi na rahlo odrinete od blazine in stisnete hrbtne mišice, ki postanejo aktivne pri dvigovanju trupa navzgor. Dlani so ves čas plosko na tleh, komolci pa ves čas ob telesu.

Paziti morate tudi na to, da glava ostaja ves čas poravnana v liniji s hrbtenico, vi pa se ne dvigujete z rokami, ampak s hrbtnimi mišicami. Če hrbtne mišice zares delujejo, lahko preverite tako, da dvignete roke in jih daste stran od sebe ali pa jih dvignete pred sebe. Držite jih naprej in jih počasi dvigujte.

Kar se tiče trebuha, imejte v mislih, da se mora popek ves čas dotikati tal.

Ko pridete navzgor, sprostite obrazne mišice, ramena in vrat, napete naj ostanejo samo noge.

Zaprite oči in dihajte skozi nos.

Pozorni bodite na morebitne bolečine in napetosti v križu. Če boste čutili karkoli od tega, se spustite malo nižje, saj bolečin pri izvajanju vaje ne smete čutiti. 

Vajo zaključite tako, da izdihnete in se z izdihom spuščate počasi navzdol, istočasno sproščate noge in zadnjico.

Koristi izvajanja vaje

Izvajanje vaje po imenu kobra ima poleg tega, da z njo okrepite hrbtne mišice, še številne druge koristi. In sicer z njo:

  • aktiviramo del žlez z notranjim izločanjem,
  • krepimo trebušne mišice,
  • povečujemo prostornino pljuč,
  • spodbujamo aktivnosti obščitnice in ščitnice
  • pospešimo delovanje prebavnega trakta
  • toniziramo mišice zadnjice in stegen
  • poskrbimo za izboljšanje slabe drže
  • pri ženskah pa bi naj redno izvajanje vaje pomagalo pri odpravi ženskih težav, odpravila bi naj menstrualne motnje in druge ginekološke težave.

Vaja bi naj, poleg zgoraj opisanih koristi še močno vplivala na razvoj iznajdljivosti, dvig samozavesti, z njo bi pa naj razvili tudi notranjo moč.

Za koga je vaja primerna?

Vaja je primerna za vsakogar, razen za tiste, ki jim zdravniki zaradi kakršnih koli poškodb ali stanj izvajanje vaje odsvetujejo. Izvajanje točno te vaje pa svetujejo predvsem tistim, ki trpijo za skoliozo, ledvičnimi kamni in ostalimi boleznimi ledvic.

Če niste naklonjeni treningom v fitnesu, vseeno pa si želite imeti lepo in tonirano telo, ki je istočasno še zdravo, redno izvajajte jogo, kar vam bo poleg zgoraj opisanih koristi prineslo še miren um.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!