fbpx

POMAGAJ SI SAM – SPIJ ČAJ IZ ORIGANA

Origano je začimba, ki ne sme manjkati na prav nobeni pizzi. Brez njega pač pica ni to, kar si želimo in, česar smo navajeni. Marsikdo pa ne ve, da je origano tudi začimba, ki je izjemno zdravilna. Količine, ki je dobimo na pici sicer nimajo zdravilnega učinka, zato pa ga ima čaj, ki ga lahko pripravimo iz divjega origana.

PREBERI VEČ

Origano je znan tudi pod imenom dobra misel. To ni zato, ker bi po njem imeli dobre misli, ampak zato, ker je ena izmed njegovih zdravilnih lastnosti tudi ta, da utrjuje spomin.

Divji origano lahko kupite v lekarni, ali pa ga naberete sami, zunaj v naravi in ga potem posušite, ter pripravite tako, da ga lahko uporabite kot pripravek za čaj. Navadno raste ob robovih gozdnih poti, prepoznamo pa ga po lepih in privlačnih svetovih rdečkasto vijolične barve v katere se bo naš pogled ujel kar podzavestno, saj je tako poseben na pogled. Ob nabiranju moramo paziti na to, da ga nabiramo na področjih, kjer ni prometnih cest in posledične onesnaženosti, izbrati pa moramo sončen dan in tisti čas v letu, ko je origano v polnem cvetu, saj ima takrat največje količine eteričnega olja.

In sedaj se najbrž sprašujete, kako se sploh lotiti nabiranja origana. Predlagam vam, da uporabite škarjice in liste, ter cvetove (za čaj se uporablja oboje – za začimbo samo listi) porežete ter tako omogočite origanu, da bo naslednje leto ponovno zacvetel na istem mestu, hkrati pa s tem olajšate nabiralsko delo sebi, saj boste takrat že točno vedeti, kam morate iti po njega.

Origano je že stoletja dobro poznano zelišče. Uporabljali so ga namreč kot naravni antibiotik, ki je lajšal izkašljevanje in razširjeval bronhialne poti. Pomagal je (in seveda tudi sedaj pomaga) pri lajšanju trebušnih krčev, pri vnetju sinusov, lajša bolečine v grlu, vnetja ušesa, zelo koristen pa je tudi namesto zdravil pri prehladih, virozah in gripah, ter celo pri vnetju mehurja.

Cvetovi origana v sebi vsebujejo veliko eteričnega olja, ki je znano tudi kot najmočnejši antiseptik, ki odlično sterilizira naše okolje in telo.

Je tudi odličen antioksidant, ki se bori proti prostim radikalom v telesu in mu s tem omogoči manj stresa.

Vse lepo in prav. Sliši se, kot, da je čudežno zdravilo, kar je res zanimivo, saj ga imamo v prav vsakem gospodinjstvu. Ampak … zakaj potem nismo vsi zdravi?

Preprosto.

Ker ga ne uporabljamo.

Ali ne vemo, da je dober za določene primere ali pa ga ne vemo pripraviti. In, če se sedaj sprašujete še, kdo je takšen, da ne ve pripraviti čaja, naj vam povem, da tukaj sploh ne gre za to, da nekdo ne bi znal pripraviti čaja, ampak za to, da je pri uživanju čaja iz divjega origana potrebno biti resnično previden in ga uživati v zelo razredčeni obliki, ter hkrati paziti na količino, ki jo zaužijemo.

Posebno pozornost pa mu morajo nameniti tudi nosečnice, saj se lahko pri njih hitro pokaže preobčutljivost. Potrebno je tudi paziti, da ga med zdravljenjem ne kombiniramo z majaronom, mento, baziliko, žajbljem ali lavando.

Lahko pa iz origana pripravimo tudi olje, za katerega pa velja pravilo, da se ga ne sme spraviti v oči, genitalije ali na ranice na koži.

Če boste kdaj imeli katero koli izmed naštetih težav, se spomnite na ta zapis in si poskusite najprej težave olajšati na naraven način.

Viri:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadna_dobra_misel

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!