fbpx

POMARANČE

Pomaranče so sadje, ki nam v hladnejših mesecih dviguje imunski sistem, nas oskrbuje s pomembnimi vitamini in nam daje občutek svežine in poletja.

PREBERI VEČ

Rad bi rekel, da nam, če jih pojemo ali popijemo sveže stisnjen sok pomaranč za zajtrk, dajo potrebno energijo za začetek dneva, ampak iz samega vidika ‘energije’ gledano, ima 100 gramov pomaranče le 53 kalorij, kar ni prav veliko. Na eno pomarančo srednje velikosti je to cca. 69 kalorij, kar pomeni, da od ene pomaranče nismo ne prav dolgo siti, ne prav dolgo napojeni, pa tudi, da bo naš nivo energije zaradi vsebnosti sladkorja začel hitro nihati. Lahko pa rečem, in mislim, da se s tem strinjate, da imamo po tem, ko smo popili sveže stisnjen pomarančni sok ali pojedli pomarančo, občutek, da smo kar naenkrat polni energije. Tudi tukaj je glavni krivec sladkor in pa seveda osvežilen okus ter poživljajoč vonj.

Čeprav ima pomaranča veliko sladkorja, kar 11 gramov na 100 gramov svežega sadeža, pa je ta vrednost zanemarljiva v primerjavi z vrednostjo, ki jo imajo predelane sladkarije. In čeprav se morda sladkorjem izogibate, vam kot osebni trener svetujem, da pri pomarančah občasno naredite izjemo. Pomaranče so namreč izjemno bogate z vitaminom C, vsebujejo pa tudi vlaknine, vitamin B1, B5, baker, kalij, magnezij in kalcij.

Ko v trgovini izbirate pomaranče, izberite pomaranče, ki so čvrste, ki imajo čimbolj gladko lupino in se vam za njihovo velikost zdijo težke. To namreč pomeni, da so zelo sočne. To, kakšnega odtenka je pomarančna lupina za okus samega sadeža nima velikega pomena, saj so pomaranče različnih sort in prihajajo iz različnih krajev, zaradi česar tudi prihaja do razlik v barvah. Tu ne gre za zrele in manj zrele pomaranče. Vseeno pa se poskusite izogibati pomarančam, ki imajo madeže.

Kar mi je všeč pri pomarančah je to, da se jih, kljub temu, da točno vem, kakšen okus bodo imele, nikdar ne naveličam. Že samo različen način priprave tega okroglega sadeža lahko povsem spremeni koncept okušanja.

Tako lahko pomaranče uživate na različne načine. Moj najljubši je sok. Lahko pa si jih:

–        Olupite in jeste po krhljih.

–        Olupite, prerežete na pol in nato vsako polovico narežete na osem enakih delov.

–        Prepolovite pomarančo, ob robovih zarežete, in jo potem jeste z žlico.

–        Olupite in narežete na kolobarje.

Najboljše je, da poskusite kar vse načine in se nato odločite, kateri vam je najljubši.

Vir: https://www.precisionnutrition.com/encyclopedia/food/oranges

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!