fbpx

POZOR! TA SESTAVINA ZA POTICO LAHKO POVZROČI SPLAV

Si oboževalec potice? Potem ti je gotovo dobro poznana pehtranova potica, ki med vsakimi pomembnimi prazniki zadiši iz nonine peči. Sicer ne iz pečice moje none, morda tudi ne iz pečice tvoje, verjamem pa, da ogromno žensk v Sloveniji peče potico iz tega izjemno zdravega zelišča, ki poleg tega, da ima mnogo zdravih učinkovin, še prijetno diši.

Glede okusa te potice so mnenja deljena, saj je večina ljudi tradicionalistov in prisegajo na orehovo ali makovo klasiko. A tista, ki jo pripravimo iz pehtrana, je še posebej zdrava, tako, da lahko to v kompenzacijo vzamejo tudi tisti, ki pridno štejejo kalorije in imajo včasih ob pojedenem presežku slabo vest.

Spoznajmo torej ta pehtran, ki hoče iz potice izriniti orehe, lešnike in mak.

Pehtran je zelišče, ki v obliki grmička visokega med 60 in 120 centimetri raste na suhih in vlažnih tleh, ki so bogata s hranili in humusi. Okolje, kjer najbolje uspeva, mora biti močno svetlo. Po izgledu se ne razlikuje močno od kakšnega drugega grma, je pa prepoznaven po svojih listih, ki so močno dišeči, podolgovati in na robovih rahlo nazobčani.

V Sloveniji imamo dva tipa pehtrana:

 • francoskega in
 • ruskega.

Ruski je v primerjavi s francoskim višji, ima pa tudi večje liste.

To zelišče je bogato z vitamini in minerali – magnezij, železo, kalcij, mangan, baker, kalij in cink, ki vsi skupaj pozitivno vplivajo na naše zdravje.

Verjetno te že zanima, kako ti lahko pehtran pomaga izboljšati tvoje zdravje, kajne?

 • Dober je za spodbujanje apetita,
 • pomaga pri težavah z želodcem,
 • odpravlja črevesne zajedavce, ter na ta način preprečuje nastanek črevesnih bolezni.
 • Če imaš bolečine v ustih ali pa težave z zobmi, lahko preprosto iz grmička pehtrana odtrgaš pehtranov list ali dva in ga začneš žvečiti tako, kot so včasih žvečili tobak. Lahko pa si skuhaš pehtranov čaj in z njim spiraš dlesni. Izberi način, ki ti je ljubši – pomagala bosta oba.
 • Pozitivno pa pehtran vpliva tudi na ženske reproduktivne organe in pomaga tistim nesrečnicam, ki imajo hude menstrualne krče, ter jim pomaga urediti cikel.
 • Pehtranov čaj bo pomagal tudi v primeru, če te muči nespečnost. Tukaj je potrebno poudariti, da je potrebno biti zelo previden s količino popitega čaja, sploh v primeru, če si ženska. Kot sem omenil zgoraj, pomaga pehtran urediti menstrualni cikel, preveč tega čaja lahko pospešuje menstruacijo (kar je super, če si jo želiš na naravni način prestaviti), v primeru nosečnosti pa lahko povzroči spontani splav. Isto opozorilo velja tudi za čaj iz rmana.
 • Zdravilni učinki pehtrana segajo še dlje – njegovo uživanje zmanjšuje tveganje za srčno kap, saj aktivira in spodbuja agregacijo trombocitov, eterična olja pa se pogosto uporabljajo v primeru aromaterapije.

Zdaj, ko veš, kako dober in zdravilen je pehtran, ga večkrat uporabi tudi v kulinarične namene. Na spletu najdeš polno receptov za potice, štruklje, solate in omake, ki jih lahko dodaš k jajčnim ali mesnim jedem.

Sam imam sicer raje potico iz orehov ali lešnikov, a ko pomislim na to, koliko zdravilnih snovi lahko v primerjavi z omenjenimi v svoje telo vnesem s pehtranovo potico, vem, da bom ob naslednjih praznikih posegel tudi po njej.

 

Viri:

 • https://www.healthline.com/nutrition/tarragon-benefits-uses
 • https://www.bodieko.si/pehtran
 • https://www.klubgaia.com/si/rastline/rastline/858-pehtran

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!