fbpx

Prehrana za težave z žolčnikom

V srednji ali pozni odrasli dobi mnogo ljudi trpi zaradi težav z žolčnikom, predvsem ženske, ki žolčne kamne razvijejo veliko pogosteje kot moški. Holocistokemija, operacija odstranitve žolčnih kamnov, je vsako leto ena najpogostejših operacij pri odraslih. Zanimivo pa je to, da tudi tisti s težavami z žolčnikom ne vedo, kaj natanko je naloga žolčnika in da lahko ustrezna prehrana prepreči določene težave.

Žolčnik je majhna vrečka v obliki hruške, skrita za lobusi (režnji)  jeter. Njegova glavna naloga je shranjevanje žolča, bogatega s holesterolom iz jeter, ki nato pomaga telesu prebaviti maščobe in lipide. Od vseh ljudi, ki majo v življenju težave z žolčnikom, jih približno 70 % razvije nekakšno obliko žolčnih kamnov, ki vsebujejo prekomerno količino holesterola. Poleg žolčnih kamnov se lahko pojavijo tudi druge težave, kot na primer vnetje žolčnika (holecistitis). 

Dejavniki, ki prispevajo k razvoju težav z žolčnikom, lahko vključujejo prekomerno telesno težo, kontracepcijo, alergije na hrano in genetske faktorje. Nekateri svarilni znaki, da imate mogoče težave z žolčnikom, vključujejo bolečine in otekanje okoli žolčnika ter težave s prebavo zaradi slabe absorpcije maščob. 

Nekateri svarilni znaki, da imate mogoče težave z žolčnikom, vključujejo bolečine in otekanje okoli žolčnika ter težave s prebavo zaradi slabe absorpcije maščob.
Nekateri svarilni znaki, da imate mogoče težave z žolčnikom, vključujejo bolečine in otekanje okoli žolčnika ter težave s prebavo zaradi slabe absorpcije maščob. 

Pogoste težave z žolčnikom so:

Žolčni kamni

Približno 10 do 20 odstotkov vseh odraslih ima žolčne kamne – nekateri se tega zavedajo, drugi pa ne. Vsak peti odrasli, starejši od 65 let, naj bi imel vsaj en žolčni kamen. Žolčni kamni, ki ne povzročajo simptomov, so asimptomatski oziroma tihi žolčni kamni. To so majhni trdni koščki, sestavljeni iz snovi, kot sta kalcij in holesterol, ki se med seboj povežejo in zataknejo v žolčniku. Žolčnik običajno vsebuje samo tekočino in ni namenjen shrambi trdih delcev, zato lahko že zelo majhni žolčni kamni povzročijo vnetje in bolečino. Ko v žolčniku ni na razpolago dovolj žolča za saturacijo holesterola, začne ta kristalizirati in formirati trdne žolčne kamne. 

Rizični dejavniki za razvoj žolčnih kamnov vključujejo nosečnost, starost pri ženskah, hormonske spremembe, diabetes, sedeči način življenja, debelost in družinsko zgodovino žolčnih kamnov. 

Vnetje žolčnika (holecistitis) 

Holecistitis navadno povzročijo žolčni kamni, ki preprečijo prehod v žolčnik in iz njega, kar vodi v nabiranje žolča, težave z izvodili in včasih celo v nastanek tumorja. Težave z žolčnimi izvodili lahko prispevajo k težavam z žolčnikom, a so zelo redke in povzročajo nevšečnosti pri samo enem odstotku pacientov, ki potrebujejo operacijo žolčnika. Znaki, da imate morda vnetje žolčnika, so hude bolečine v zgornjem desnem delu trebuha, bolečina, ki seva v desno ramo, slabost in vročina. 

Največja nevarnost pri holecistitisu je vnetje takih razsežnosti, da lahko žolčnik poči, kar vodi v operacijo, hospitalizacijo in včasih celo uporabo antibiotikov in protibolečinskih zdravil v kombinaciji s postenjem. 

Prehrana za žolčnik 

Spodaj navedena živila lahko pomagajo pri lajšanju težav z žolčnikom, saj jih telo lažje prebavi. Vsebujejo samo naravne maščobe in pomembna hranila, kot so antioksidanti ter vlaknine.

– Hrana z visoko vsebnostjo vlaknin: poskušajte zaužiti 30–40 gramov vlaknin na dan, kar lahko zmanjša nevarnost za razvoj žolčnih kamnov (dober vir vlaknin, ki podpirajo prebavo, so na primer namočene stročnice, oreščki, semena ter sveže sadje in zelenjava).

– Pesa, artičoke in regrat podpirajo zdravo delovanje jeter, imajo razstrupljevalne učinke in lahko izboljšajo pretok žolča, ki razgrajuje maščobe (poskusite dodati tudi živila, bogata s kalijem, kot so avokado, listnata zelenjava, paradižnik, sladki krompir in banane).

– Nerafinirane zdrave maščobe (vključno z olivnim in kokosovim oljem): kokosovo olje vsebuje srednjeverižne maščobne kisline, ki jih telo najlažje prebavi (priporočam  uživanje zdravih maščob v majhnih količinah čez dan, približno eno žlico olja naenkrat ali približno dve žlici vzklilih oreščkov in semen).

Bodite pozorni, da ne pojeste preveč maščob, kar bi dodatno obremenilo jetra in žolčnik. Ekstra deviško olivno olje je še en vir maščob z mnogimi koristmi.

– Oreščki in semena: vzklili lan, chia, konoplja in bučna semena so lahko prebavljivi in zmanjšujejo vnetni odziv.

– Prehrana, ki vključuje veliko zelenjave. Ljudje, ki uživajo sadje, zelenjavo, oreščke in semena, redkeje razvijejo žolčne kamne (ta hrana običajno vsebuje veliko vode, elektrolitov, antioksidantov in vlaknin ter zelo malo soli in maščob).

– Puste beljakovine: jejte piščanca, purana, govedino, ribe in celo kakšne kakovostne beljakovine v prahu. 

Živila, ki se jim moramo za zdrav žolčnik izogniti

– Ocvrta hrana in hidrogenirana olja: hitra prehrana, procesirana olja, pakirano meso, polno maščob, in sir so najtežje prebavljiva živila za telo.

– Zmanjšajte vnos delikatesnega mesa in izdelkov, kot so čips, piškoti, salame, razni suhomesnati izdelki, svinjina ter procesirani mlečni izdelki.

– Sladkor in enostavni ogljikovi hidrati: sladkor poveča možnosti za razvoj žolčnih kamnov zaradi povečanja telesne teže in vnetij.

– Hrana, na katero ste alergični: težave z žolčnikom so potencialno povezane z alergeni (ti vključujejo mlečne izdelke, gluten, lupinarje in arašide).

– Konvencionalni mlečni izdelki: ta hrana je vnetna in lahko povzroča razvoj žolčnih kamnov (sem sodita na primer sir in sladoled).

– Obroki, bogati z maščobami: ugotovili so, da težave z žolčnikom pogosto sledijo obilnim obrokom, navadno zvečer ali ponoči. Vsakršna hrana z veliko maščobe lahko potencialno poveča težave z žolčnikom. To se nanaša predvsem na rafinirana olja, lahko pa vključuje tudi zdrava olja, kot je olivno olje ali arašidovo maslo. Vnos zdravih maščob je zelo pomemben, vendar je ključen nadzor nad njihovo količino. Če simptomi zaradi uživanja zdravih maščob postanejo izrazitejši, dodatno zmanjšajte vnos ali pa poskusite drug vir maščob. 

Zmanjšajte vnos delikatesnega mesa in izdelkov, kot so čips, piškoti, salame, razni suhomesnati izdelki, svinjina ter procesirani mlečni izdelki.
Zmanjšajte vnos delikatesnega mesa in izdelkov, kot so čips, piškoti, salame, razni suhomesnati izdelki, svinjina ter procesirani mlečni izdelki.

Ohranjanje zdrave telesne teže brez ‘neumnih’ diet 

Prekomerna telesna teža ali debelost lahko povečata možnost za razvoj težav z žolčnikom, kot so žolčni kamni. Zdi se, da to še posebej velja pri predebelih ženskah v srednjih letih zaradi vpliva hormonov (predvsem estrogena) na jetra. Debelost pripomore k visokim vrednostim holesterola v jetrih in lahko vodi v veliko različnih prebavnih disfunkcij. Posamezniki, ki ne vzdržujejo zdrave telesne teže, lahko izkusijo več vnetij in otekanja žolčnika, še posebej, če imajo veliko maščobe shranjene okoli pasu – visceralne maščobe. 

Za varno doseganje in vzdrževanje zdrave telesne teže (brez preobremenitve prebavil zaradi ‘neumnih diet’) se izogibajte periodičnemu izmenjavanju pridobivanja in izgubljanja kilogramov (ljudje, ki izgubijo več kot 1,5 kilograma na teden, imajo več možnosti za razvoj žolčnih kamnov kot tisti, ki kilograme izgubljajo počasi, brez drastičnih ukrepov). Podhranjenost pa lahko prispeva k pomanjkanju hranil ter neravnovesij elektrolitov, kar lahko še dodatno obremeni jetra.

Zdravo telesno težo lahko varno dosežete tako, da se osredotočite na uživanje hrane, ki vsebuje veliko vlaknin, pijete vodo namesto sladkanih pijač, se premišljeno prehranjujete, ste fizično aktivni in kontrolirate stres, ki lahko prav tako prispeva k hormonskemu neravnovesju ali emocionalnemu hranjenju. 

S fizično aktivnostjo se zavarujete pred žolčnimi kamni. Koristna je za hormonsko ravnovesje, zmanjšanje vnetnih odzivov, vsesplošno zdravje prebavil in ohranjanje zdrave telesne teže, ne da bi drastično zmanjšali vnos kalorij. 

Zaključek 

Vedno se posvetujte z osebnim zdravnikom, če sumite, da imate žolčne kamne ali vnetje žolčnika. Čeprav so redke, lahko komplikacije vključujejo zaporo žolčevoda in vnetje, ki se lahko razširi tudi na druge organe (npr. trebušno slinavko). Bodite pozorni na simptome, kot so bolečina, otekanje, občutljivost na dotik nad žolčnikom ter vročina. O raznih zdravilih in njhovem vplivu se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom. Če trenutno jemljete zdravila, vključno s kontracepcijskimi tabletami, hormonskimi nadomestili in zdravili za holesterol, se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom o njihovem morebitnem vplivu na vaše težave z žolčnikom. Hormonska zdravila namreč povečajo zaloge estrogena v telesu, kar vpliva na proizvajanje holesterola.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!