fbpx

Preveč ali premalo železa?

Če boste ob obroku pili kavo, boste zmanjšali toksične učinke ene izmed pogostih težkih kovin, ki so prisotne v hrani. Govorimo o železu, za katerega se, vsaj kar se zdravja tiče, velikokrat obremenjujemo, ker ga imamo premalo.

PREBERI VEČ

Spomnite se samo na to, kolikokrat so se vaši dedki in babice v vašem otroštvu pohecali, da vam bodo dali za lizat konjsko podkev. Ravno zaradi tega, ker so zdravniki ob pregledu krvi ugotovili, da imate v krvi premalo železa.

Če takrat niste vedeli o čem govorijo, to prav gotovo veste sedaj. O tem, da boste v telo dobili malo železa, ki ga vsako telo nujno potrebuje.

Res pa je, da je to z lizanjem podkve šala. Če ste dovolj pogumni se lahko spravite pod kobilina kopita, ampak z njimi v vaše telo železa ne boste dobili.

Ga pa boste dobili v določeni hrani – največ ga je v jetrcih, leči, jajcih, suhih marelicah, v čičeriki, ovsu, v grozdju, tudi v brstičnem ohrovtu se bo našlo, v lososu in še v številni drugi hrani. Najbolj znana z železom polna zelenjava je vsekakor špinača, ki je zares bogata z železom, saj 100 g špinače vsebuje kar 3,5 miligramov železa, kar je približno 20 odstotkov priporočljive dnevne vrednosti, ki bi jo naj zaužili.

Če ga s hrano v telo ne spravite dovolj, pa ga zdravniki velikokrat priporočajo kot prehranski dodatek oz. ga celo predpisujejo v obliki tablet na recept. Železo je namreč zelo, ampak res zelo pomembno, saj sodeluje pri mnogih metabolnih procesih in reakcijah v telesu – npr. pri sintezi dnk, prenosu elektronov in kisika, dihanju, metabolizmu aminokislin, maščob, alkohola, vitamina a in sulfita.

Zgoraj omenjenih procesom mi sploh ne zaznamo. Zaznamo pa močno slabo počutje in utrujenost, ki se velikokrat pokažeta takrat, ko imamo železa v krvi premalo. Pomanjkanje železa povzroči anemijo,  kronično premalo železa v krvi pa lahko povzroči celo odpoved pomembnih organov.

In koliko železa je dovolj? To je popolnoma odvisno od starosti in spola, velja pa, da ga največ, kar 27 miligramov na dan potrebujejo nosečnice. Za primerjavo – odrasla ne-noseča ženska med 19 in 50 letom ga potrebuje 18 mg, tiste nad 51 letom pa 8mg na dan.

Čeprav je železo v krvi zelo pomembno, pa moram poudariti tudi to, da tudi preveč železa v krvi ni dobro, saj to privede do nastajanja škodljivih prostih radikalov, lahko pa povzroči tudi poškodbe jeter in srca.

O presežku železa ogromno ve svetovno znani biolog dr. Raymond Peat, ki opozarja na nevarnosti presežka železa v krvi in trdi, da presežek železa povzroča raka, bolezni srca in ožilja ter druge bolezni, prekomerna količina železa pa povzroči tudi staranje železa. Več o njegovih raziskavah preberite v spodaj navedenem viru.

Vir:

http://www.ninamvseeno.org/pregled-clanka.aspx?naslov=nevarnosti-zeleza-ray-peat-intervju&id=135

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!