fbpx

PREVERI ALI JE HIIT TRENING PRAV NAČIN TRENINGA ZA DOSEGO TVOJIH CILJEV

Kolikokrat ste že izbuljili oči, ko vam je kdo omenil, da bo izvajal HIIT trening? Čeprav niste med tistimi, ki radi tako trenirajo, pa ni potrebno, da vam je ob omembi takih imen nerodno, zato le preberite več o njem.

PREBERI VEČ

Gre namreč za zelo pogost in visoko učinkovit trening, ki ga pogosto izvajamo tudi pri meni na vadbah.

HIIT trening je funkcionalni trening za moč, vzdržljivost in oblikovanje telesa. Gre za intervalni trening, ki združuje kratke faze intenzivne vadbe s kratkimi fazami počitka ali pa kratke faze intenzivne vadbe s kratkimi fazami vadbe z manjšo intenzivnostjo. Če vam to opišem z drugimi besedami – gre za trening, ki združuje anaerobni trening in vzdržljivostni trening. Dober primer takega treninga je TABATA, ki je sestavljena iz 20 sekund treninga pod maksimalnim možnim naporom in 10 sekundami počitka, kar se izmenja tolikokrat, da pridemo do 4 minutnega treninga, ki daje odličen efekt. In tudi odlično stopnjo izmučenosti.

Če se sprašujete zakaj bi izvajali HIIT trening in ne zgolj klasičen trening z utežmi ali zgolj kardio trening, je tukaj nekaj razlogov, ki vas bodo morda prepričali, da tudi vi poskusite s tem učinkovitim načinom preoblikovanja telesa in izboljševanja splošne pripravljenosti in počutja.

–        HIIT trening izboljšuje delovanje srca, saj zaradi načina vadbe pomaga okrepiti srce. Raziskave so celo pokazale, da je HIIT trening odličen za tiste ljudi, ki imajo težave z visokim krvnim tlakom.

–        Pomaga pri izboljšanju presnovnih funkcij.

–        Izboljša kardiorespiratorne sposobnosti in izboljša raven najvišje porabe kisika

–        Izboljša vzdržljivost telesa.

Vas je zamikal? Razmišljate o tem, da bi poskusili z njim?

Če vas je misel na napor vseeno upočasnila in vam dala misliti, navajam še, za koga je trening primeren J Seznam je kar dolg, a bistvo se ga da povedati na preprost način. Primeren je za vse, razen za začetnike in za tiste, ki okrevajo po poškodbi. Tako, da nič bat, poskusite.

Če ste že navajeni kardio treningov in treningov za moč in je vaša želja izboljšati vzdržljivost ali narediti nek rezultat v krajšem časovnem obdobju, je HIIT vadba to, kar trenutno potrebujete. Raziskave  so namreč potrdile, da imajo tisti, ki redno izvajajo takšne treninge veliko boljše rezultate od tistih, ki se odločajo ali samo za treninge za moč ali samo za kardio treninge, ki jih izvajajo ob zmerni intenzivnosti.

Viri: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6763680/

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!