fbpx

PREZRT MINERAL, KI GA POZABIMO VNAŠATI V TELO, PA BI GA MORALI!

Predstavljam vam trden siv metalni mineral, ki ga navadno ne jemljemo v obliki prehranskih dopolnil. Zakaj? Ker sploh ne vemo, da bi ga morali. Pa bi ga …

PREBERI VEČ

Kobalt je pomemben, a prepogosto prezrt mineral, ki se v telesu nahaja zgolj v sledeh. To je, če si sploh lahko takšno majhno količino predstavljate – da ga je v človeškem telesu le okoli 1,1 mg – kar je praktično nič. Ampak mora pa biti prisoten, saj ima res pomembno nalogo pri ohranjanju našega zdravja.

Kobalt namreč nadzoruje nastajanje vitamina B12 (je praktično njegov del) v črevesni flori, ravno tako pa skrbi za nastajanje rdečih krvnih telesc. Ena izmed njegovih nalog je tudi regulacija avtonomnega živčnega sistema, s čimer vpliva tudi na prebavo in na prekrvavljenost tkiv.

Če kobalta primanjkuje, se to kaže na enak način, kot pomanjkanje vitamina B12 – nastane anemija, prisotne so težave z živčnim sistemom, omrtvičenost, glavoboli, prihaja do izgube teže, ki ni posledica hujšanja, do utrujenosti in do mravljinčenja v rokah in nogah.

Naloga kobalta je tudi to, da lahko zamenja mangan pri aktiviranju nekaterih encimov. Z drugimi besedami bi lahko rekli, da je kobalt dober aktivator biokemičnih reakcij. A pri tem ni nepogrešljiv. V nekaterih biokemičnih reakcijah ga lahko zamenjuje cink.

Kobalt je tudi del krebsovega cikla. To je pomemben proces v našem telesu, ki ga telo uporablja za to, da razgradi sladkorje v energijo.

Pri tako majhni količini lahko hitro pride do pojava, ko je Kobalta v telesu preveč. To ravno tako ni dobro. Če ga imamo v telesu nad 3 mg, je to za nas strupeno. Previsoka količina namreč vpliva na količino joda v ščitnici. Če je takšno stanje prisotno dlje časa, lahko pride celo do golšavosti, do okvare srčne mišice, pa tudi do poškodbe pljuč.

A kako vedeti, kdaj je Kobalta preveč, da lahko temu primerno ukrepate? Pametno je, da poznate simptome. Ti so:

  • utrujenost,
  • šibkost,
  • izguba las,
  • izguba vida,
  • kardiomiopatija in
  • preveliko delovanje ščitnice.

Lahko pa naredite tudi test pri zdravniku.

Zdaj pa še pomemben podatek – kje Kobalt dobiti, da ga lahko vnesemo v telo?

Nahaja se v vseh živilih, predvsem pa v belem fižolu, rdeči pesi, mesu, perutnini, siru, žitaricah, stročnicah, rumenjaku, jetrih, zelenjavi in v morskih sadežih.

Lahko pa ga vnašate v telo tudi tako, da jemljete B-kompleks, saj je del vitamina B-12. Pogosto pomeni, da če vam primanjkuje Kobalta, vam najverjetneje primanjkuje tudi vitamina B-12, kar je najpogosteje tudi vzrok anemičnosti.

https://www.testmineralov.si/minerali/kobalt/

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=cobalt

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!