fbpx

RAZDRAŽLJIVO ČREVO privede do RAZDRAŽLJIVEGA TEBE

Imate razdražljivo črevo in zaradi njega slabšo kvaliteto življenja? Vem, da vas to ne bo potolažilo, ampak niste edini. Razdražljivo črevo je ena izmed najbolj pogostih zdravstvenih nevšečnosti, ki jih imamo ljudje.

Morda tega do sedaj niste vedeli, saj je zdravje črevesja tista tabu tema, o kateri se predvsem Slovenci zelo neradi pogovarjamo. Ampak tako je. In ženske so tiste, ki so tej bolezni, po raziskavah sodeč, kar trikrat bolj izpostavljene kot moški. Kot bolezen se razdražljivo črevo navadno prične okoli 20. leta starosti, v blagih in akutnih oblikah se lahko pojavlja že pri otrocih, prizadene pa kar 12% ljudi.

Kaj sploh razdražljivo črevo je in kakšni so njegovi simptomi?

To je motnja v gibanju črevesja, ki je preiskave ne pokažejo. Med ostalimi nevšečnostmi povzroči tudi močne bolečine. Bolečine v črevesju pa nastanejo zaradi tega, ker se črevesna stena raztegne, ali ker se poškoduje sluznica. Pri tem gre za napačno zaznavanje dogajanja v črevesju ali pa za znižan prag bolečine oz. spremembo zaznavanja bolečine na poti od bolečinskih receptorjev do možganov.

Če se vam dogaja, da čutite bolečino in neugodje v trebuhu, ki se zmanjša po tem, ko greste na stranišče, potem je to to. Razdražljivo črevo.

Poleg tega imajo bolniki ves čas napetost v črevesju, pogosto jih tišči na veliko potrebo in imajo občutek, da niso do konca iztrebili, kar bi morali. Ti ljudje morajo iti na veliko potrebo večkrat na dan, obstaja pa tudi nasprotna skrajnost – manjkrat, kot je običajno, le na nekaj dni.

Simptom razdražljivega črevesja je tudi to, da se spreminja tudi oblika blata. Pri ženskah gre velikokrat za zaprtje, pri moških pa za drisko.

Lahko se pojavlja tudi zatekanje, črevesnim težavam pa pogosto sledijo tudi telesne in duševne težavezgaga, bolečine v mišicah, glavoboli, bolečine v hrbtu, težave s sečili, motnje spolne funkcije.

Ženske imajo med menstruacijo veliko bolj močne simptome kot sicer.

Kako dolgo traja bolezen?

Gre za kronično bolezen, kar pomeni, da traja dolgo časa, lahko tudi več let z vmesnimi prenehanji simptomov.

Povzročitelji bolezni:

Zelo težko je ugotoviti, kaj povzroča bolezen, potrjeno pa je, da je to psihosomatska bolezen – to pomeni, da svoje notranje težave izražamo preko prebavil – torej, lahko a povzročijo anksioznost in depresija, najbolj pogost povzročitelj pa je stres. Povzroči ga lahko tudi bakterijska okužba. Povečana možnost za nastanek bolezni je, če imate družinskega člana s to boleznijo, če ste se soočali s težjimi življenjskimi preizkušnjami kot so npr. zloraba v otroštvu, če imate večjo infekcijo v prebavnem traktu.

Kaj lahko storite sami, da bi, v primeru bolezni, olajšali težave?

  • Imejte redne obroke.
  • Dobro prežvečite hrano.
  • Izognite se hlastanju zraka med jedjo.
  • V svoje življenje dodajte redno telesno dejavnost.
  • Pričnite se opazovati, pišite dnevnik in poskusite ugotoviti, kaj vam povzroča težave.
  • Poskusite rešiti svoje notranje stiske in težave, ki vam povzročajo prebavne težave. Na ta način boste ubili dve muhi na en mah in bolj zdravo zaživeli.

Vir: II-161.pdf (drmed.org)

Diagnosis of Irritable Bowel Syndrome | NIDDK (nih.gov)

Symptoms & Causes of Irritable Bowel Syndrome | NIDDK (nih.gov)

Definition & Facts for Irritable Bowel Syndrome | NIDDK (nih.gov)

 

Naroči 

Vitagest

Naroči zdaj

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!