fbpx

Razstrupljanje jeter in telesa

Razmišljate, da bi se v obdobju “spomladanskega čiščenja” lotili tudi raztrupljanja telesa?

Nemogoče je pričakovati, da bo enomesečna dieta ali neka hitro intenzivna detoksifikacija organizma odpravila vse težave, ki smo si jih nakopali skozi vsa leta napačnega prehranjevanja in z načinom življenja, ki je na naš organizem in naše zdravje pustil negativne posledice.

Končno je prišla pomlad in z njo tudi obdobje, ki je nekako najbolj primerno za čiščenje in raztrupljanje telesa, ki mu nekateri rečejo tudi detoksifikacija. Pa vendar, je to vse res? Ali sploh obstaja nekaj takega? In če obstaja, kaj pravzaprav to je?

Nekateri bodo ob besedi razstrupljanje samo zamahnili z roko in začeli pridigati, da nekaj takega ne obstaja. Na drugi strani pa bomo imeli strastne zagovornike različnih razstrupljevalnih režimov, ki bodo v tem videli rešitev za vse težave. Resnica je – tako kot vedno – nekje vmes. Nič na tem svetu ni samo črno ali belo.

Če pogledamo objektivno, se razstrupljamo ves čas. Naš organizem nikoli ne počiva in 24 ur na dan se čisti od njemu škodljivih snovi. Bodisi gre za toksične snovi iz okolja ali pa se razstrupljamo od pesticidov, herbicidov, težkih kovin, konzervansov in mnogih drugih snovi, ki jih zaužijemo s hrano in vodo (pijačo) ali pa jih v telo vnašamo preko številnih kozmetičnih izdelkov. Tudi različne bakterije in paraziti spuščajo v naš organizem mnogo toksičnih snovi, od katerih se organizem stalno čisti in se jih trudi znebiti.

Naše telo ima kar nekaj “filtrov” oziroma organov, ki so zadolženi za čiščenje oziroma razstrupljanje organizma. Pljuča, jetra, črevesje, ledvice in koža poskrbijo, da se toksične snovi, ki pridejo v naš organizem, iz le tega čim hitreje izločijo, ter da na naše zdravje pustijo minimalne negativne posledice. Težava pa se zgodi, če so ti organi  zaradi različnih dejavnikov preobremenjeni. Takrat se ti običajni razstrupljevalni procesi upočasnijo in toksične snovi predolgo ostajajo v našem organizmu ter začnejo negativno vplivati na nešteto drugih procesov v telesu, kar se potem odraža na slabem počutju oziroma v obliki različnih zdravstvenih težav. Dejavniki, ki obremenijo in imajo negativen vpliv na razstrupljevalne organe in procese filtracije (čiščenja) toksinov so:

Zdaj si verjetno že mislite: dovolj teorije in nepotrebnega pametovanja! Naj preidem že enkrat na bistvo in vam zaupam kakšen recept. Ne želite izgubljati vašega dragocenega časa za branje, začeti želite z razstrupljanjem. Daj nam navodila, da vidimo, kaj pravzaprav ponujaš. Žal vas moram razočarati. Ker bom ostal dosleden in zvest samemu sebi, vam ne bom ponudil neke instant rešitve. Zakaj? Enostavno, ker le ta ne obstaja! Enostavno, ne verjamem v nekaj takega! Nemogoče je pričakovati, da bo enomesečna dieta ali neka hitro intenzivna detoksifikacija organizma odpravila vse težave, ki smo si jih nakopali skozi vsa leta napačnega prehranjevanja in z načinom življenja, ki je na naš organizem in naše zdravje pustil negativne posledice.

Predlagam vam, da pred intenzivnim razstrupljanjem najprej uvedete korenite spremembe v vašo prehrano, spremenite način življenja in šele potem lahko razmišljate o pospeševanju izločanja toksinov iz organizma. Verjemite mi, da se boste s pravilnim načinom prehranjevanja še vedno razstrupljali in naredili si boste veliko uslugo. Hrana, polna vitaminov, mineralov, antioksidantov, kvalitetnih maščob, beljakovin in določenih ogljikovih hidratov bo omogočila, da se bodo organi, katerih naloga je izločanje škodljivih snovi iz organizma, okrepili. Za razliko od tistih instant metod, bo tako “zdrav” in urejen način življenja pripomogel k temu, da pri takem načinu razstrupljanja ne boste čutili neprijetnih stranskih učinkov samega čiščenja organizma. Namreč, če se brezglavo lotite razstrupljanja, si boste naredili več škode kot koristi. Telo je treba pripraviti, v nasprotnem primeru lahko pride še do večjih težav, kot ste jih imeli pred samim razstrupljanjem. In ravno tega vas želim obvarovati. Če so vaši organi za izločanje toksinov že pretirano aktivni, je zadnja stvar na svetu, ki jo želite, da bi te organe še dodatno obremenili. Naše telo se vsakodnevno bori in trudi izločiti vse snovi, ki nam škodujejo in naša naloga je te organe okrepiti in razbremeniti. Prehitro razstrupljanje bo pripeljalo do tega, da se organi zaradi preobremenjenosti v tako kratkem času ne bodo mogli znebiti prevelike količine toksinov. In kaj mislite, da se zgodi s temi toksini? Obtičijo v telesu in na koncu jih reabsorbiramo. Pojavijo se še večje težave in začnemo se vrteti v začaranem krogu.

Za moje pojme je telo treba razstrupljati postopoma, previdno in pod nadzorom nekoga, ki je podkovan na tem področju. Ne vidim smisla v nekem pretiranem stradanju, ogromnem odrekanju od hrane, v zlorabi – namesto uporabi določenih zelišč in dopolnil. Prav tako menim, da si boste z uživanjem samo sadnih in zelenjavnih sokov naredili le medvedjo uslugo. Da se razumemo, nisem povsem proti določenim razstrupljevalnim metodam, menim samo, da se je za intenzivnejše čiščenje telesa treba dobro pripraviti.

Žalosti me dejstvo, da večina ljudi in na moje veliko presenečenje tudi številni strokovnjaki ob pojmu razstrupljanje pomislijo samo na jetra. Ne želim vas obremenjevati z dodatnimi strokovnimi podatki in podrobnostmi, saj so jetra vsekakor izjemnega pomena pri razstrupljanju, niso pa edini organ, ki ima to funkcijo. Na preprost način vam bom samo razložil, da če se želimo resnično znebiti toksinov, moramo poskrbeti za dobro delujoče vse organe, ki sodelujejo pri razstrupljanju telesa. Torej poskrbite za zdrav limfni sistem, zdravo črevesje, dobro delujoče ledvice, zdravje pljuč, kože in seveda jeter. Kvalitetno se prehranjujte, čim več se gibajte oziroma vadite na zraku in soncu, ter ne pozabite na zadosten vnos kvalitetne čiste vode. Na kožo nanašajte čim manj škodljivih kemikalij, še bolje je, če se jim lahko popolnoma odrečete. Poskušajte se v veliki meri izogniti vsem dejavnikom, ki negativno vplivajo na vaše zdravje. Ne pozabite na kvaliteten spanec, potrudite se tudi zmanjšati stres.

Na vsakem koraku slišimo samo za pozitivne učinke razstrupljevalnih diet, zavedajte pa se, da z razstrupljanjem telo samo še dodatno obremenimo, zato posluževanje takšnih metod ni vedno najboljša izbira. Torej, za koga razstrupljanje ni primerno? Osebe, ki so kronično zaprte, nosečnice, otroci, starejši, doječe matere, osebe z oslabljenim imunskim sistemom in kroničnimi boleznimi, naj se ne poslužujejo razstrupljanja. Tukaj mislim predvsem na tiste hitre metode in diete, ki bi bolezni in slabo počutje lahko samo še dodatno poslabšale.

Smernice za okrepitev organizma, ter počasno in nadzorovano razstrupljanje:

Prehrana naj temelji na sveži ali kuhani zelenjavi, kvalitetnih virih beljakovin (ribe, meso), maščobah (olivno olje, kokosovo olje, surovo maslo) in zmerni količini ogljikovih hidratov (sadje, škrobnata zelenjava, rjavi riž in stročnice, v kolikor jih dobro prenašate). Poskrbite tudi za zadosten vnos vlaknin, ki se nahajajo v rjavem rižu, stročnicah, svežem sadju in zelenjavi. Rdeča pesa, zelje, redkev, artičoke, brokoli, cvetača, špinača, paradižnik, korenje, por, čebula, česen, šparglji, zeleno listnata zelenjava itd. naj bodo del vašega vsakodnevnega prehranjevanja. Ne pozabite tudi na vitamin C, ki se nahaja v limoni, limeti in grenivki. Sadje in zelenjavo lahko pripravite na več načinov. Lahko jih uživate tudi v obliki juh in sokov. Tudi zeliščne začimbe so pri pripravi hrane več kot dobrodošle.

Verjetno niste pričakovali takšnih nasvetov in menite, da bi bilo bolje, če bi vam zaupal neko svojo učinkovito razstrupljevalno metodo, ter vam sestavil super jedilnik. To bi bilo tudi zame veliko lažje, saj bi si s tem prihranil veliko časa. Dal bi vam neke nasvete, ki bi bili na prvi pogled koristni, na dolgi rok pa ne bi imeli nič od njih, kvečjemu bi vam lahko povzročili še dodatne težave. Detoksifikacija je skupek zapletenih procesov, ki se ves čas odvijajo v našem organizmu. Naše telo se zna samo razstrupljati, težava se pojavi le takrat, ko smo pretirano izpostavljeni tem toksinom. Roko na srce, v današnjih časih je v našem okolju vse več teh škodljivih snovi, ki onemogočajo normalno delovanje razstrupljevalnih procesov. Naša naloga je, da se tem snovem v čim večji meri izognemo in s pametnim pristopom okrepimo organe, ki so zadolženi za detoksifikacijo telesa. Zapomnite si, da je pri detoksifikaciji najbolj pomembno, da te organe najprej okrepimo in šele nato spodbudimo k intenzivnejšem delovanju. Nikakor jih ne smemo še dodatno obremeniti.

Ko boste naslednjič slišali pojem razstrupljanje, bo šlo v večini primerov za namen pospešiti tiste naravne procese čiščenja, ki so v organizmu že prisotni. Hočem vam samo povedati, da je še najmanjša težava spodbuditi organe k hitrejšemu izločanju toksinov. Vprašanje je, ali bo to izločanje uspešno ali pa bodo ti toksini obtičali nekje v organizmu ter povzročili še dodatne težave.

In še zadnja stvar, ki želim da si jo zapomnite – ne glede na to, za kakšno metodo razstrupljanja ste se odločili, nikoli se ne boste popolnoma razstrupili. To je enostavno nemogoče, saj obstajajo določeni dejavniki, ki imajo na nas toksičen učinek, vendar se jim ne moremo popolnoma izogniti. Lahko pa naš organizem toliko okrepimo, da ti dejavniki ne bodo pustili prevelikih negativnih posledic na naše zdravje in samo kvaliteto življenja.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!