fbpx

Recept: Domač kruh brez kvasa (z drožmi)

PREBERI VEČ

DROŽI: Kaj je to!? To je v bistvu domač kvas. Ja, četudi ga v trgovinah ni več, ni nobene potrebe za kruh brez kvasa. Za pripravo droži boste potrebovali čas. In zdaj v teh okoliščinah ga imamo vsi dovolj, idealno za pripravo domačega kruha.

PRVI DAN

Potrebujete čisti stekleni kozarec, v katerem boste pomešali 20 g ržene moke in 20 ml vode – tako se naredi domač kvas. Kozarec potem zaprite le na pol ter ga pustite stati na toplem mestu ( predlagam kuhinjski pult). Zmes je potrebno premešati (narahlo) dvakrat na dan.

DRUGI DAN

Zmesi od prejšnjega dne ponovno dodajte  20 g ržene moke in 20 ml vode ter dobro premešajte. Zmes je potrebno premešati (narahlo) dvakrat na dan.

TRETJI DAN

Zmesi od prejšnjega dne  dodajte 30 g ržene moke in 30 ml vode ter dobro premešajte.

Zdaj že lahko opazite, da zmes narašča in diši po kislem. Zmes je tudi tokrat potrebno premešati (narahlo) dvakrat na dan.

ČETRTI DAN

Polovico narasle zmesi odvzamete, ter je poljubno uporabite pri peki kakšne jedi. Preostalo zmes ( droži) v kozarcu naslednje tri dni hranite povsem enako, kot ste jih tretji dan.

Preden droži uporabite, okrepite in namnožite količino kvasovk in mlečnokislinskih bakterij.

PETI, ŠESTI IN SEDMI DAN

Zmesi ponovno dodajajte (vsak dan) po 30 g ržene moke in 30 ml vode. Opazili boste, da je zmes aktivna.

RECEPT
Sestavine:
  • 100 g aktivnih matičnih droži
  • 300 g moke (predlagam pirino)
  • 2 dl vode
  • žlička soli
Navodila:

Vodo in moko zmešajte v homogeno maso, ter pustite stati vsaj 20 minut. Potem dodajte droži in sol. Bodite pozorni na to, da se vse sestavine lepo povežejo v testo, zato je potrebno dobro pregnesti. Predlagam vam, da trikrat gnetete po tri minute. V naslednjih dveh urah na vsakih 20 minut naredite štiri serije potegov in prepogibov.

Da bo testo podvojilo svoj volumen, traja proces od 3 – 6 ur. In šele nato oblikujte hlebec, katerega pustite stati na sobni temperaturi. Potem ga dokončno oblikujte, ter odložite v košarico (pomokano) in ga še enkrat vzhajajte.

Zdaj, ko bo testo ponovno naraslo, bodite pripravljeni na akcijo, to je peko! Poskrbite, da je pečica že vnaprej ogreta na 240 stopinj, kruh (s paro pokritega) pa najprej  pečete 15 minut, potem pa, da bo lepo porjavel še 15-20 minut. 

Ta domači kruh vas bo zagotovo navdušil!

Dober tek!

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!