fbpx

Recept: Vodni kefir

PREBERI VEČ

Recept za vodni kefir

Tokrat boste prišli na svoje vsi tisti, ki iz takšnih in drugačnih razlogov ne uživate mlečnih izdelkov. Objavljam kar dosti receptov s kefirjem, namreč je izjemno zdravju koristen, sem se tokrat odločil podeliti z vami zelo enostaven recept za domači kefir brez mleka, a kljub temu izjemno okusen in blagodejen za naš organizem.

Vodni kefir bo nastal po fermentaciji sladkane vode , seveda pa ne bo šlo brez starter kultur (vodnih kefirjevih zrn)

Dlje, ko boste čakali oziroma vodni kefir fermentirali, manj sladkorja bo le ta vseboval, povečala pa se bo vsebnost alkohola. Ni potrebe za paniko, kar se tiče alkohola, saj vrednosti ne presežejo 1 – 3 % .

Osnovni recept za vodni kefir

Sestavine:

  • 1 liter prekuhane vode
  • 2-3 žlice nerafiniranega trsnega sladkorja
  • 3 žlice kefirjevih zrn

Priprava:

  1. Za pripravo uporabljamo najbolje le steklo ali plastiko in les.
  2. Bodite pozorni na to, da boste vodni kefir pripravili s kakovostno nefiltrirano vodo (lahko tudi mineralno).
  3. V stekleno posodo (oziroma kozarec za vlaganje) nalijte vodo, v njej pa raztopite sladkor, nato dodajte še kefirjeva zrnca. Vse skupaj premešajte te pokrijte s krpo, ki prepušča zrak.
  4. Na sobni temperaturi pustite stati 1- 2 dni, medtem pa ne pozabite nekajkrat premešati. Čez 1-2 dni fermentacije ( ko vam bo okus všeč) dobljeno tekočino precedite in dobili ste vodni kefir. Daljši čas varjenja kefirja pomeni manjšo vsebnost sladkorja!

Kaj pa potem naredimo s kefirjevimi zrni?

Kefirjeva zrna temeljito operite in shranjujte  (do enega tedna) v hladilniku v sladki vodi. Lahko pa jih celo zamrznete, vendar bodite pozorni, saj ko jih boste želeli že spet uporabiti, boste morda potrebovali malo več časa, potrpežljivosti in energije, da kefirjeva zrnca oživite.

Vas skrbi sladkor?

Ni potrebno ustvarjati paniko za tako majhne količine sladkorja, ki je nujno potreben, saj je to hrana za bakterije oziroma zrnca, katera želimo ohranjati pri življenju, da lahko sploh nastane kefir. Torej, sladkor pravzaprav tukaj ni s tem namenom, da bi nahranil vas, temveč zrnca.

Pozor

Če zrnca kljub mešanju ostajajo negibna si jaz vedno pomagam z noževo konico jedilne sode bikarbone

Kje dobiti kefirjeva zrna?

Jaz jih dobim (kupim) v trgovinici biotehniškega centra Naklo pri Kranju.

Nato pa se ta zrna z vsako novo pripravo kefirja gojijo oziroma ustvarjajo nove številne kulture in jih vsi mi, ki jih imamo, delimo brezplačno naprej.  Tako, da vam predlagam, da se malo povežete in med seboj te starter kulture podelite, prosim ne mečite jih stran.

Obstaja pa tudi spletna aplikacija KEFIRHOOD.COM, kjer ko se registrirate, izberete osebo s seznama, ki ima ta zrnca v vaši bližini in ji pošljete sporočilo ter se dogovorite za prevzem.

Kmalu pa bom objavil tudi recept, kjer bomo vodni kefir še malo bolj začinili oziroma izboljšali okus.

”Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!