fbpx

RECI NE (in to brez slabe vesti)

Ko rečeš ja nečemu, kar te ne osrečuje in v to investiraš svoj čas in energijo, rečeš ne samemu sebi in preživljanju časa tako, kot si želiš. A kaj, ko nas je večina takih, da težko rečemo ne nekomu, ki potrebuje našo pomoč ali naše storitve. Velikokrat gremo rajši čez svoje zmožnosti, kot pa, da razočaramo nekoga drugega.

V resnici sploh ne gre za to, da bi nekoga razočarali, ampak za naše dojemanje tega, da ga.

Nič ni narobe, če komu rečete ne.

Nič ni narobe, če sami sebe postavite na prvo mesto.

In nič ni narobe, če raje ležite doma in štejete oblake, kot, da recimo prijateljico spremljate na kavo, ko gre vohunit za bivšim fantom, ki se dobiva z novim dekletom.

Problem, ki se poraja v nas, ko rečemo nečemu ne, je to, da se počutimo nesramni, če nekoga zavrnemo. Počutimo se kot slaba oseba. Počutimo se nevredni, da bi nas imeli radi. In navadno se tako počutijo tiste osebe, ki imajo v povprečju nizko samozavest oz. si želijo ugajati drugim. To naše počutje je tisto, ki ga moramo zaobiti in nadomestiti, da bomo srečnejši. In seveda zato, da ne bomo pregoreli, kar se nam lahko kaj hitro zgodi v kolikor ne bomo postavljali sebe na prvo mesto.

A kako nekoga zavrniti?

Zavrnitev lahko izvedemo na prijazen način in brez, da lažemo o tem, kaj bolj pomembnega bomo ta čas počeli.

Najprej pa moramo razčistiti pri sebi in dojeti dve stvari:

1.    Nikoli ne bomo všeč vsem, ne glede na to, kaj naredimo in komu naredimo uslugo.

2.    Če rečemo ne, to ne pomeni, da smo slaba oseba.

Tukaj je 6 nasvetov, kako reči ne brez slabe vesti in ne izpasti bedak:

1.    Najprej poskrbite za sebe, šele nato za ostale

Ste kdaj leteli? Ali si vsaj ogledali kak film, serijo, kjer so potniki ravno vzletali, stevardesa pa jim je razlagala, da morajo v primeru nesreče najprej nadeti maske sami sebi, šele kasneje pa to narediti svojim bližnjim. Zakaj je temu tako – vemo. Če ne boš najprej pomagal sebi in poskrbel za to, da boš sam preživel, boš težko pomagal še komu drugemu, sploh nekomu, ki je nebogljen in morda ne zmore sam poskrbeti zase. Enako je tudi pri medsebojnih odnosih. Če ne poskrbite najprej za svojo srečo, ne boste mogli osrečiti svojih bližnjih.

2.       Poskusite najti nežen način zavrnitve, ki bo še vedno v korist vam in drugi osebi – na primer, če si ne želite iti na kosilo z vašo prijateljico in z njenim možem, potem zavrnite povabilo z izgovorom, da tokrat ne utegnete, istočasno pa ji predlagajte, da se sami dobita ob drugi priložnosti, saj si zelo želite, da se podružita in malo poklepetata.

3.       Če se nočete zameriti drugi osebi, a hkrati ne želite narediti nečesa, se izgovorite tako, da bo izgledalo, da ste vi krivi. Na primer, če ne želite iti v družbo s prijateljico, ker veste, da se tam posveča vsem drugim, razen vam in vedno odide domov z nekom drugim, ji namesto, da ji rečete, da je p****, ker to dela, recite, da se ne družite radi v večji družbi in, da se bosta raje enkrat dobili na samem.

4.       Vedno, ko s težavo rečete ne, poskusite pri sebi obrniti situacijo. Kako bi se vi počutili, če bi bili vi na strani osebe, ki je sedaj nasproti vas – torej, vi nekoga nekam povabite, pa mu ni za iti, a vseeno pristane na to, da gre z vami, ker se boji, da mu boste zamerili. Zavoljo tega je tečen, namrščen in je zares grozno slaba družba.

5.    Nisem prava oseba, ki ti lahko pomaga

Če vas nekdo prosi, da mu pomagate nekaj narediti, pa vam ni do tega, povejte, da vam je žal, ampak, da mu ne morete pomagati, saj se ne počutite dovolj kompetentni za pomoč na tem področju. Priznajte mu, da sicer nekaj o temi, kjer potrebuje pomoč, veste, ampak, da je to daleč od tega, kar on potrebuje. Istočasno mu priporočite vsaj eno osebo za katero mislite, da mu bo znala pomagati bolje od vas.

6.    Izgovorite se na čas

Prisluhnite osebi, ki nekaj od vas potrebuje, a jo zavrnite, ker trenutno nimate časa. Recite ji, da ji lahko pomagate, a ne takoj. Navedite, kdaj ji lahko priskočite na pomoč in, če res ne želite storiti tega, upajte, da se bo v tem času obrnila na nekoga drugega. Morda ji to osebo celo sugestirate.

Primeri, ki sem jih navedel zgoraj so sicer na  videz enostavni, a vedeti morate, da bo oseba, ki nekaj želi od vas, vztrajna. Igrala bo na karto čustev in v vas poskušala vzbuditi krivdo. Najverjetneje boste takim osebam na začetku podlegli in namesto NE, rekli DA. A večkrat boste ljudi zavrnili, bolj vam bo to postajalo normalno in lažje boste šli skozi življenje.

To, da se boste bolj kot drugim posvečali sebi, pa bo tudi zelo dobro vplivalo na vas, na vašo prebavo in na vaše zdravje.

Vir:

August Mclaughlin (2019, 3. April) 8 Ways to Say No Without Feeling Mean.

KAKO REČI NE BREZ OBČUTKA KRIVDE P. BREITMAN

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!