fbpx

S PREPROSTIMI VAJAMI SE ZNEBI MIGRENSKIH NAPADOV

Se pogosto spopadaš z migrenami, istočasno pa sovražiš tablete za katere veš, da bodo ublažile tvoje bolečine? Poznam rešitev.

PREBERI VEČ

Joga.

No, ne takšna joga, ki bi te v trenutkih bolečine še bolj utrudila, ampak nekaj položajev iz joge, ki poskrbijo za to, da sprostiš pritisk v zgornjem delu telesa in prekrvaviš področje glave, zaradi česar se bodo tvoji migrenski napadi zmanjšali. Morda pa se jih celo znebiš za vedno.

Vem …

Ne verjameš mi.

Ampak nenazadnje sem ti zaupal že ogromno zanimivih in koristih informacij, ki so ti pomagale pri boju z vsakdanjimi zdravstvenimi nevšečnostmi.

Poskusi še tole, a prav?

Če se ti po nekaj tednih izvajanja migrene ne bodo zmanjšale, nadaljuj s klasičnim načinom – s tabletami, vaje joge pa vseeno izvajaj, saj se boš po njih počutil boljše, kot, če bi bil zakrčen in zategnjen.

  1. STRANSKI UPOGIB VRATU

Stranski upogib vratu je nežen razteg, ki sprosti napetost v vratu in v zgornjem delu hrbta. To lahko storiš med sedenjem ali stoje, postopek pa je popolnoma enostaven. Začni vajo v sedečem ali stoječem položaju. Hrbtenico imej poravnano nevtralno, sprosti ramena in nasloni roke ob telo.

Pogled naj bo usmerjen naprej, vajo pa izvedi tako, da desno uho spusti proti desni rami in v tem položaju zadrži 30 sekund.

Vrni se v začetni položaj in ponovi na drugi strani (levo uho na levo ramo).

Postopek izvedi 3krat. 

  1. SEDEČ PREKLOP NAPREJ

Ta vaja zna biti zelo pomirjujoča, jo pa boš morda v začetku, če nisi med najbolj gibčnimi, izvedel malo težje, kot jo boš po nekaj tednih izvajanja, pa čeprav gre za eno izmed najbolj preprostih vaj v svetu joge. Je tudi nekaj, kar smo morali izvajati že v osnovni šoli, pa nismo vedeli zakaj.

Kaj moraš narediti. Sedi na tla in predse stegni noge. Popolnoma jih zravnaj. Preklopi se v telesu tako, da se s čelom dotakneš kolen, z rokami pa objameš stopala.

Je šlo?

Sem rekel, da se sliši preprosto, ampak, če nisi navajen, ni. Ampak vztrajaj. Zagotavljam ti, da bo izvajanje vaje vedno lažje, istočasno pa se bo sproščala tudi napetost v tvoji glavi. 

Ta položaj drži 30 sekund, po koncu pa sprosti mišice.

  1. POLOŽAJ OTROKA

Položaj otroka je klasična jogijska vaja, ki jo lahko izvede vsakdo, ne glede na starost, gibčnost in številko kilogramov, ki jih ima. Na ta način se raztegne celotno telo, predvsem zgornji del hrbta, hkrati pa se umiri naš um.

Vajo izvedeš tako, da poklekneš na tla, potem pa zadnjico nasloniš na pete, raztegneš hrbtenico, čelo nasloniš na tla, roke pa lahko stegneš daleč predse ali pa jih stegneš nazaj, tako, da se dotakneš stopal. Oba položaja sta ok. Ko ti uspe osvojiti pozo, sprosti vrat, ramena in roke, ter zadrži 30 sekund, ter vmes enakomerno dihaj.

  1. NAVIJANJE IGLE

Če so tvoja ramena napeta, poskusi s to pozo. Z njo raztegneš predvsem zgornji del hrbta, ter sprostiš v njem napetost, istočasno pa bo popuščala napetost v tvojem vratu in glavi. Dodaten plus je še ta, da raztegneš spodnji del hrbta in zmanjšaš bolečine v križu.

Vaja je preprosta. Poklekni in se z rokami opri ob tla (kot, če bi bil v položaju, da bi te majhen otrok lahko zajahal med igro). Roke naj bodo v širini ramen, kolena pa v širini bokov. Hrbtenica mora biti nevtralna, stopala pa se morajo dotikati tal. Tvoja naloga je, da iztegneš desno roko pod levo roko in z njo segaš v levo, kolikor je le mogoče. Z desnim ušesom in z ramo se naslanjaj na blazino, medtem pa morajo biti kolena in stopala ves čas na mestu. To pozo drži 30 sekund, potem pa ponovi vajo na drugi strani.

  1. PES, OBRNJEN NAVZDOL

Pes, obrnjen navzdol, je še en klasičen razteg, ki lajša migrenske bolečine tako, da spodbudi krvni obtoka v glavi in ​​sprosti napetosti po celem telesu.

Daj se na vse štiri, roke postavi v širino ramen in kolena v širino bokov. Hrbtenica naj bo nevtralna. Nato roke potisni v blazino, dvigni boke in zravnaj noge. Tvoj cilj je, da s telesom ustvariš obrnjen V. Ko boš v položaju, zadrži pozo 30 sekund.

Vir:

https://www.healthline.com/health/migraine/stretches-for-migraine#side-neck-bend

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!