fbpx

SI NENEHNO LAČEN?

Imaš tudi ti vedno znova občutek, da si lačen, ne glede na to kaj poješ?

Če bi ti bilo vseeno za tvoje zdravje in izgled, te to seveda ne bi motilo, saj bi jedel takrat, ko bi bil lačen. Če pa paziš na prehrano, ali pa si celo v postopku hujšanja, je tvoja naloga bistveno težja, opažanja o tem, kako lačen in kako pogosto si lačen, pa kar naenkrat preidejo v središče tvojega fokusa.

In to te spravlja s tira.

Pri lakoti je potrebno ločiti dva pojma dejansko LAKOTO in APETIT. Dejanska lakota je tisti občutek, ki ga dajo prebavila možganom, ko jim povedo, da potrebujejo hrano. Gre za dobro znani občutek luknje v želodcu, mišičnih krčev, kruljenje.

Istočasno s tem opomnikom se iz prebavnega trakta sprosti hormon GRELIN, ki spodbuja apetit in povzroči sproščanje možganskih prenašalcev, ki povečajo učinek lakote.

Grelin pa vpliva tudi na ČUSTVENO LAKOTO in na to, kako vaši možgani povezujejo vaše spomine na najljubšo hrano.

Obstajata dva glavna načina, ki ju naše telo uporablja, da uravnava lakoto:

  • Polnjenje želodca s hrano ali tekočino, ki sproži sitost in zavira apetit.
  • Hranila, ki dosežejo črevesje, povzročijo, da črevesje sprošča kemikalije, ki ublažijo lakoto in zmanjšajo vnos hrane – ravno na tak način kozarec popite vode pomaga pri tem, da za nekaj časa prestavimo občutek lakote na kasnejši termin.

Študije so pokazale, da je sitost želodca odvisna od volumna zaužite hrane in ta volumen naj bi bil 400 ML.

Kaj to pomeni? Da je treba želodcu zagotoviti obrok, ki ima tolikšen volumen.

Vendar pozor!!

Tudi tukaj razmišljajte o tem KAJ pojeste in kako kalorične so te stvari. Velika razlika je, če pojeste zdrave stvari, ki imajo ustrezne hranilne vrednosti, ali pa v telo vnesete čips ali smokije, ki imajo velik volumen, istočasno nimajo velike hranilne vrednosti, imajo pa visoko kalorično vrednost.

Do sedaj ti nisem povedal še nič kar bi bilo bistveno novo, kajne?

Verjetno čakaš na to, da ti povem, kako se lahko uspešno boriš z lakoto, istočasno pa tudi uspešno shujšaš.

Pridem do tega.

Najprej pa vprašanje – poznaš vagusni živec? Nič hudega, če ga ne. Klikni na to povezavo in ga spoznaj. (članek o vagusnem živcu)

Zdaj pa k temu, kako lahko uspešno borbaš z večnimi občutki lakote.

  1. AKTIVIRAJ VAGUSNI ŽIVEC

Vagusni živec je deseti možganski živec, ki izhaja direktno iz možganov in potuje navzdol do dihalnega sistema, srca in prebavil. Stimulira se med jedjo, njegova naloga pa je, da poveča občutek sitosti in posledično poskrbi za to, da se zmanjša vnos hrane. Vključen je v parasimpatični sistem ‘počivaj in prebavi’. Ko ga aktivirate, občutite pomirjujoč učinek in vaše telo se vključi v prebavo. Njegovo aktivacijo pospešite z meditacijo, z globokim dihanjem, s počasnim in premišljenim prehranjevanjem.

  1. ZAUŽIJ VISOKOKAKOVOSTNE BELJAKOVINE

Beljakovine povzročijo sproščanje črevesnih hormonov, ki zmanjšujejo lakoto.

  1. IZBIRAJ ŽIVILA Z MANJŠO GOSTOTO IN Z VEČJIM VOLUMNOM

Ta nasvet je vezan na prej omenjeno študijo. Izbirajte polnovredna živila – zelenjavo, sadje, cele beljakovine, zdrave maščobe, oreščke, pomaga pa tudi, če pred jedjo popijete kozarec vode.

  1. JEJ POČASI IN HRANO TEMELJITO PREŽVEČI

S tem se pridobi čas, ki ga rabijo živila, da pridejo do črevesja in pošljejo sporočilo o polnosti v možgane. Hitreje boste jedli, več boste morali pojesti za enak signal.

  1. DAJTE PREDNOSTI HRANI Z VISOKO VSEBNOSTJO VLAKNIN

To upočasni prebavo in prispeva k volumnu zaužite hrane.

  1. UPOŠTEVAJTE HARA HACHI BU

To je japonski pristop k prehranjevanju, ki vam pravi, da jeste do točke, ko ste 80 odstotkov siti.

Če ti kljub upoštevanju teh nasvetov ne uspe, mi piši ali pa me pokliči, da ti pomagam s pripravo jedilnika, saj obstaja možnost, da je tvoja nenehna lakota posledica prehranjevanja z živili, ki ti ne dajo dovolj hranilnih vrednosti.

Vir: https://www.poliquinstore.com/articles/how-to-stop-feeling-hungry-all-the-time/

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!