fbpx

SPADAŠ MED KANDIDATE ZA KOŽNEGA RAKA?

Se tudi ti bojiš Sonca in se dobesedno skrivaš pred njim? Obstajajo ljudje, ki se, kljub temu, da nimajo s Soncem povezanih zdravstvenih težav, poleti prekrivajo, kot , da bi šli v arabsko puščavo. Obstajajo pa tudi tisti, ki se pretirano nastavljajo Soncu, da bi s tem lepo porjaveli in se napolnili z vitaminom D.

O s Soncem povezani tematiki se veliko piše vsako leto. In vedno znova v javnost pridejo drugačne raziskave o tem, kaj je zdravo in kaj ne.

A nekaj drži kot pribito – večino strahu pred Soncem in neracionalnega vedenja povzročijo mediji, ki na svoj način tolmačijo izvedene raziskave.

Kaj pa potem drži?

Dejstvo mimo katerega ne morem je, da preveč izpostavljanja Soncu in UV žarkom ni zdravo. Gotovo se ti je kdaj zgodilo tudi to, da te je Sonce zaradi nepazljivosti tako opeklo, da te je koža še nekaj dni bolela. Ko bi ostalo samo pri tem, še ne bi bilo tako hudo, a ne … včasih se lahko nedolžno sončenje sprevrže v kožnega raka.

Res je, da razmerje med izpostavljenostjo Soncu in tveganjem za kožni rak ni tako preprosto, kot si mislite.

Pomemben dejavnik so geni  – nekateri zavirajo, nekateri pa spodbujajo nastanek raka. Prav tako pa je nastanek povezan s tipom kože – bolj verjetno je, da bodo za kožnim rakom zboleli tisti, ki imajo belo kožo in ob stiku s Soncem ne porjavijo, ampak jih Sonce opeče.

Pri izpostavljenosti sta ključnega pomena odmerek Sonca in čas v katerem se soncu izpostavljamo. Več študij je pokazalo, da je nenadno velika izpostavljenost Soncu veliko bolj nevarna, kot, če se mu izpostavljamo vsak dan po malo.

Obstajajo tudi dokazi, da je izpostavljenost v mladosti zelo pomembna. Že dvajset let nazaj so opravili obširno študijo o tveganju za melanom, v kateri so ugotovili, da je najbolj nevarna doba za sončne opekline najstništvo, to pa velja še danes. Hkrati to ne pomeni, da, če ste prečkali to mejo, na izpostavljenost Soncu več ne rabite paziti. Ravno tako ste še vedno v nevarnosti.

Ugotovili so tudi, da je kumulativna in nedavna izpostavljenost sončni svetlobi v kateri koli starosti močno povezana z aktiničnimi keratozami, luskastimi izrastki na koži, ki so dejavnik za to vrsto raka.

Kako pa se pravzaprav zaščititi? Najbolje bo, da upoštevate te nasvete.

  • Vedno se ob izpostavljanju Soncu namažite s sončno kremo.
  • Sredi dneva se Soncu izogibajte. Najmočnejše je Sonce med 10 in 3 uro.
  • Nosite zaščitna oblačila.
  • Nosite očala z ustreznim UV filtrom.

Skratka – pazite na to, da se Sonca izogibate takrat, ko je najmočnejše, svojo kožo pa pred njim tudi ustrezno zaščitite, saj UV žarki lahko poškodujejo DNKa, takšna poškodba kože pa se žal ne more izničiti.

Delno povzeto po:

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/benefits-of-moderate-sun-exposure

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!