fbpx

Špinača – vam bo res dala moč, kot jo ima Popaj?

Se kdaj spomnite na vaše otroštvo, ko so vas starši posiljevali s porcijo špinače in vam govorili, da jo morate jesti, saj boste le tako postali močni kot Popaj?

PREBERI VEČ

Zraven so vam ponudili še kepico pire krompirja in kos kuhane govedine, včasih celo kakšno jajce na oko, potem pa vam, če niste hoteli jesti, zavrteli risanko o Popaju in upali, da vas bo stari močni mornar prepričal, da je špinača obrok, ki ga boste želeli jesti vsaj enkrat na teden.

Verjetno Popaj ni naredil čudeža, če so starši znali uporabljati ustrezne začimbe in špinačo pripraviti z dovolj smetane, ki je izboljšala okus, pa ste popustili in pospravili zeleni obrok.

Ne glede na to, če vam je iz otroštva ostala v dobrem ali slabem spominu, vam uživanje špinače priporočam. Res vam ne svetujem pretiravanja z njo, ampak, če jo v vaše jedilnike uvrstite enkrat na teden, boste za svoje zdravje naredili precej dobro odločitev.

Tukaj je nekaj razlogov, ki vas prepričajo, pa čeprav je do sedaj niste jedli velikokrat.

Visoka vsebnost ŽELEZA, čigar pomanjkanje se kaže v kronični utrujenosti, težavam s koncentracijo, aritmijo, v mišičnih krčih. Zanimivo dejstvo je, da skodelica kuhane špinače vsebuje kar 6,5 miligramov železa, kar ji upravičeno daje naziv kraljice listnatih živil, njeno uživanje pa ženskam priporočam še posebej v obdobju, ko imate menstruacijo, saj se takrat potreba po železu zaradi izgube krvi poveča.

 Vsebnost vitamina A, ki je pomemben vitamin, sploh, če imate težave s kožo, še posebej z aknami, gubicami in pigmentacijo kože.

Je dober vir antioksidantov – vitamina C, vitamina E, mangana, … in je kot taka dobro protivnetno sredstvo. O tem, zakaj je potrebno v telo vnašati antioksidante, vam več povem prihodnjič.

Je ogromen vir FOLNE KISLINE, zaradi česar jo še posebej priporočam nosečnicam. Te je bodo vesele tudi zato, ker vsebuje vitamin B in, ker pomaga pri celični rasti in regeneraciji celic.

Ker vsebuje veliko KALCIJA in MAGNEZIJA, njeno redno uživanje znižuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni, hkrati pa sta oba zelo pomembna za zdravje in trdnost kosti.

VISOKA VSEBNOST VLAKNIN je odlična za presnovo in prebavo.

OKUS. Kot sem omenil na začetku, je pri špinači ključnega pomena to, kako jo pripravite. Sama po sebi sploh nima okusa, izbran način priprave in ustrezna raba začimb, pa lahko iz zelenih neokusnih listov izvabi okus, ki ga ne boste mogli pozabiti. Dober sadno zelenjavni smoothie s špinačo v glavni ženski vlogi ali ja jajčna omleta s špinačo lahko tako predstavljata popoln pričetek dneva, kremna špinača s smetano pa odlično kosilo.

Čeprav si z eno najbolj zdravih listnatih zelenjav na svetu še vedno nismo najbolj domači, saj je pred leti okrog nje krožil mit, da iz okolja pobira radioaktivne snovi in jih veže nase, so strokovnjaki, kot že tolikokrat v svetu prehrane, ugotovili, da ni čisto tako. Zato kar pogumno posezite po njej in jo večkrat pripravite. Pa tudi zato, ker boste po njej močni kot Popaj. Odlično bo namreč nahranila mišice in jih založila s kisikom, ter kalijem, ki je odličen za regeneracijo mišic.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!