fbpx

SPOZNAJ JAGODE S KATERIMI SO ŽE PRED TISOČLETJI ZDRAVILI KRALJE

Te naslovi v časopisih in na raznih portalih mamijo v to, da zamenjaš vrtne in gozdne jagode z goji jagodami? Če dobro pomisliš, lahko hitro ugotoviš, da tukaj sploh ne moremo govoriti o zamenjavi in, da se na tvojem jedilniku lahko brez težav znajdejo vse tri vrste jagod. Res, da so vrtne jagode in gozdne jagode veliko boljšega okusa, kot goji jagode, ampak slednje imajo svoje zdravilne prednosti, zaradi česar jih moraš vključiti v svojo prehrano.

PREBERI VEČ

Če ti goji jagode še niso poznane, potem ti jih predstavljam sedaj, saj sodijo med 10 tistih super živil, ki vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, beljakovin, esencialnih maščobnih kislin in antioksidantov, ter zaradi vsega tega blagodejno vplivajo na zdravje našega telesa in na splošno dobro počutje.

V kolikor ob sami besedi super živilo pomisliš na to, da te bo njihovo uživanje čudežno pripeljalo do odličnega zdravja in kar naenkrat rešilo vse tvoje težave, potem te žal moram razočarati. Ni čisto tako.

Imajo pa številne dobre učinke, kot so recimo:

– krepitev našega imunskega sistema,

– dajo nam več energije,

– zmanjšujejo tveganja za razne kronične bolezni,

– pomagajo pri uravnavanju telesne teže, pri razstrupljanju in

– pomagajo pri okrevanju po boleznih.

Goji jagode so majhni rdeči sadeži, ki rastejo v visokem hribovju na Kitajskem, na do trimetrskih grmih,  in jih pri nas svežih praktično ne morete dobiti. So pa zelo priljubljene sušene goji jagode, ki v primerjavi s klasičnimi jagodami, ki jih poznamo, nimajo niti malo podobnega okusa. Na prvi vtis ne dajejo niti kančka upanja o tem, da jih boste po prvem ugrizu sploh še hoteli poskusiti. A jih. Nekaj zanimivega je v njih. Okus goji jagode je včasih celo malo trpek, a če jih jeste z zavedanjem, kako dobre so za telo, lahko hitro pridete do zaključka, da je rek eno jabolko na dan odžene zdravnika stran v resnici mišljen za goji jagodo.

Goji jagode so namreč izjemno dobre za naše zdravje, slovijo pa po tem, da so eden najbogatejših virov antioksidantov. Več o antioksidantih preberite v tem članku.

Iz goji jagod so že Kitajci pred stoletji začeli kuhati čaj, jih dodajati v jedi, z njimi so zdravili kralje, ter jih dajali bojevnikom pred pomembnimi boji.

Kljub temu, da so goji jagode izjemno majhne, pa imajo izjemno veliko zdravih snovi. Poleg že omenjenih antioksidantov vsebujejo še 18 vrst aminokislin (od tega je 8 esencialnih, ki jih telo samo ne more tvoriti, ter jih zaradi tega moramo v telo vnašati s hrano), 6 vitaminov, 11 mineralov in 5 nenasičenih maščobnih kislin.

Kaj boste z uživanjem goji jagod pridobili?

 • Okrepili boste imunski sistem.
 • Okrepili boste vaše telo, če okrevate po kakšni bolezni.
 • Zmanjšujejo možnost za nastanek rakavih obolenj.
 • Dajejo energijo.
 • Odlična s o v stresnih obdobjih, ravno zaradi vseh antioksidantov, ki jih vsebujejo.
 • Zmanjšujejo bolečine v sklepih.
 • Uravnavajo krvni pritisk.
 • Zmanjšujejo nivo holesterola v krvi.
 • Pomagajo pri zdravi koži.
 • Razstrupljajo jetra.
 • So odlična v primeru nespečnosti.

Vsekakor goji jagode torej sodijo v vašo vsakodnevno prehrano. Če se jih zaradi okusa ne morete privaditi, pa jih zmešajte v kak smoothie.

Viri:

https://www.livehealthily.com/healthy-diet/are-goji-berries-a-superfood#the-evidence-on-goji-berries

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!