fbpx

TE PRAVILO 5 SEKUND RES REŠI PRED OKUŽBAMI?

Kaj storiš, ko ti po tleh pade hrana – jo hitro pobereš in poješ ali jo zavržeš? Če si kot večina ljudi, potem na hitro ošvrkneš tla in se, če so količkaj čista, odločiš, da boš upošteval pravilo 5 sekund in padli kos pojedel.

PREBERI VEČ

Pravilo 5-ih sekund je pravilo, za katerega si gotovo že slišal, saj je laično pravilo, ki pravi, da lahko, če je nekaj na tleh ležalo le 5 sekund, to pojemo, saj se v tem času na hrano ne bodo prijele nobene bakterije in škodljivi mikroorganizmi. Če povem po domače – če ti na tla pade kolaček, ga lahko v roku 5 sekund poješ in se ti ne bo zgodilo nič slabega, četudi bo pristal na tleh, ki niso brezmadežno čista.

A pozor.

Gre za laično pravilo.

In za mit.

Priznam, da sem se tudi sam že večkrat vprašal, koliko je pri tem pravilu resnice in, če je vse, kar obljublja, resnično res?

V bistvu gre bolj za mit. To, če se s hrano, ki je padla po tleh okužimo ali ne, pa je seveda odvisno od večih dejavnikov :

  • od tega na kakšna tla je padla,
  • kakšne bakterije so ležale na tleh in
  • kakšen je naš imunski sistem.

Prav mogoče je, da eni osebi ne bo nič, ena pa bi se lahko z istim grižljajem pošteno zastrupila.

Kot veste, pa jaz ne bi bil jaz, če ne bi šel še korak dlje. Zato sem to pravilo tudi malo raziskal in našel članek na temo pravila 5 sekund, ki vsebuje tudi izsledke iz raziskav. Poleg tega, kar sem omenil že zgoraj, so raziskovalci ugotovili še, da je zelo pomembno to, kako vlažno je živilo. Testirali so lubenico, ki ima visoko vsebnost vlage in ugotovili, da se je lubenica veliko bolj kontaminirala kot katero drugo živilo, ki v sebi ni vsebovalo toliko vlage.

Poleg tega so ugotovili še, da je pomembno na kakšno površino pade hrana. Če pade na preprogo, se bakterije ne prenesejo tako hitro, kot, če pade na ploščice, nerjavno jeklo ali na les. Na slednjih se lahko prenos bakterij zgodi že po eni sekundi, tako, da 5-sekundo pravilo tukaj ne bi moglo priti v poštev.

Kako boste ravnali v praksi?

Tako, kot do sedaj.

Če se do sedaj niste nikoli zastrupili, ko vam je v domači kuhinji na tla padel kos kruha, vi pa ste ga pojedli, se najbrž tudi sedaj ne boste, v kolikor bodo vsi ostali dejavniki ostali enaki. Če se bo to zgodilo kje drugje, npr. v Indiji, pa le presodite po pameti. Zavedajte se, da so bakterije povsod in, da je včasih, če ne veste kje ste in kaj bi lahko bilo na tleh, bolje padlo hrano zavreči, kot, da tvegate, da se vam kaj zgodilo.

Če vas pa zanima še kaj o navzkrižni kontaminaciji, pa kliknite na tole povezavo in preberite prispevek o tem.

Vir:

https://www.healthline.com/health/5-second-rule

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!