fbpx

Temna čokolada – prednosti in slabosti

Temna čokolada je živilo, bogato s kalorijami in z visoko vsebnostjo maščob, zato je pomembno, da z njenim uživanjem ne pretiravamo, vsekakor pa se ji ni treba odrekati. Priporočam vam, da čokolado uživate razumno in v zmernih količinah. Na koncu ste vi tisti, ki lahko najbolje določite, ali vam čokolada koristi ali škoduje.

PREBERI VEČ

Ljubitelji čokolade se veselijo, ko preberejo ali slišijo, da se v čokoladi nahajajo antioksidanti, vendar se je treba zavedati, da kljub temu ni vsaka čokolada zdravju koristna. Veliko ljudi se enostavno ne more upreti njenemu okusu, tako da nas sploh ne sme presenetiti dejstvo, da se skorajda v vsakem domu nahaja kakšen kos čokolade.

Nobenega dvoma ni, čokolada je resnično mamljiva, zlasti za mnoge ženske. Mnogi se zatekajo k čokoladi, ko se ne počutijo dobro in si želijo z uživanjem le-te izboljšati počutje. Tako kot velja za številna druga živila, ima tudi uživanje čokolade svoje prednosti in prav tako slabosti. Torej, čokolada nam lahko prinese užitek, a na žalost tudi bolečino.

Poznamo več vrst čokolad, kot so na primer razne predelane mlečne in bele čokolade, ter temne čokolade. Mlečne in bele čokolade, polne sladkorja in drugih dodatkov, prinesejo bolj malo koristi našemu zdravju. Pravzaprav nam povzročijo le še dodatne težave in pospešijo vnetne procese v telesu. Na drugi strani pa ugodno vplivamo na zdravje pri uživanju temne čokolade, saj so koristi le-te  številne in precej impresivne. Obstaja zares veliko vrst čokolad in če ste – tako kot jaz – ljubitelj te sladice, vas opozarjam na dejstvo, da je zelo pomembna kvaliteta in da tudi vsaka temna čokolada ni nujno najboljša izbira. O nekvalitetnih in “ne -pravih” čokoladah nimam kaj dosti za pisati, njihovo uživanje enostavno odsvetujem. Čeprav ste se mogoče navadili na okus teh čokolad, ki so prepolne sladkorja in nekvalitetnih sestavin, vas mogoče s tem člankom prepričam, da poskrbite za svoje zdravje in začnete uživati “pravo” temno čokolado.

Verjetno vas zanima, zakaj je temna čokolada tako dobra za vas? No, berite dalje in izvedeli boste vse o njej. Kaj pravzaprav je temna čokolada, kakšne so prednosti in slabosti uživanja temne čokolade? Temna čokolada ponavadi vsebuje od 70 do 99 odstotkov čistega kakava ali kakavovih trdnih snovi. Njena glavna sestavina je torej kakav. Ni pa nikjer točno določenega mejnika, tako da nekateri postavljajo standard za temno čokolado že pri 60 odstotkih ali celo manj vsebnosti kakava. Čokolada vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, lecitin, fosfor, kalcij, magnezij, železo ter vitamine A, B, C, D in E, med najpomembnejšimi snovmi pa so antioksidanti (flavonoidi) in psihoaktivne snovi (teobromin).

Uživanje temne čokolade bo izboljšalo vaše razpoloženje in vam povrnilo energijo. Temna čokolada namreč vsebuje teobromin, kofein in druge snovi, ki na nas delujejo kot poživilo, ter serotonim, ta je naravni antidepresiv, poleg tega pa stimulira proizvodnjo endorfina, ki pa daje občutek ugodja. Če želite prispevati k boljšemu počutju in predvsem zdravju, uživajte temno čokolado z vsaj 70 odstotki kakavovih delcev. Antioksidativna moč poskrbi za njeno zdravilnost, kar bi morda lahko pripisali sinergiji vseh sestavin, ki jih je kar približno 400.

Kako poteka proizvodnja čokolade?

Ko plodovi kakavovca dozorijo, jih z noži odstranijo z dreves. Rdeči in oranžni plodovi veljajo za manj kvalitetne, saj imajo revnejšo aromo, tako da jih navadno pobirajo, ko so še zeleni. Pred fermentacijo plodove odprejo, ovoj zavržejo, sredico in semena pa fermentirajo na kupih, v posebnih posodah. Med fermentacijo se sredica utekočini, fermentira in se loči od semen. Od tega procesa je veliko odvisno, saj so slabo fermentirana kakavova semena neokusna in podvržena plesnenju. Obrana in izluščena surova kakavova zrna je treba takoj po obiranju fermentirati s pomočjo kvasov, le-ti se nahajajo v ozračju. Najbolj znan in običajen način fermentacije je, da se kakavova zrna zavijejo v bananine liste in pustijo fermentirati nekaj ur (največ 5 dni). Bakterije za fermentacijo, ki se nahajajo v lokalnem okolju, se na kakavova zrna prenašajo s pomočjo insektov. Kvasovke najprej spremenijo sladkorje v etanol, nato pa bakterije oksidirajo etanol v ocetno in mlečno kislino, ogljikov dioksid in vodo. Temperatura zrn se dvigne na 45 stopinj Celzija in takrat se pričnejo zapleteni kemični, encimski procesi, oksidacija ter razpad beljakovin v aminokisline. Pri tem se razvijejo značilne arome in okusi ter nastane temna čokoladna barva. Semena se nato posušijo, sama fermentacija pa se nadaljuje. Na velikih pladnjih ali na usnju pod sončno ali umetno toploto pa nato poteka proces sušenja. Plodovi kakavovca se pražijo, kar pomembno vpliva na končni okus. Ker pražimo pri visokih temperaturah, bi rad poudaril, da pri tem izgubimo nekaj prehrambenih vrednosti. S praženjem želimo doseči čim boljši okus čokolade. Da, najprej okus, potem zdravje.

Krajše praženje daje bolj kiselkast in aromatičen, daljše pa intenzivnejši in grenkejši okus. S praženjem odstranimo zunanjo lupino zrna in ga naredimo bolj hrustljavega. Ena izmed nalog praženja pa je tudi ta, da s samim praženjem steriliziramo zrno, ki je po fermentaciji polno mikro organizmov, bakterij in plesni. Zaradi pojava različnih kemičnih reakcij med praženjem, pridobimo tisti pravi okus čokolade. Nato je semena potrebno drobiti in s posebnimi mlini odstraniti lupino. Nastale delce na različne načine zmeljejo v gosto, kremasto kakavovo pasto, ki je zelo grenkega okusa in vsebuje približno 50 % maščobe. Da bi dobili blag okus čokolade, je med drobljenjem, mletjem ali pa v samo kakavovo pasto, potrebno dodajanje alkalnih soli. Kakav se umije v kalijevi raztopini, ki nevtralizira njegovo kislost, kar mu daje temnejšo barvo in bolj mehak okus.

Zaradi višje vsebnosti kakava ima temna čokolada veliko bogatejši okus kot mlečna čokolada. Višji odstotek kakava, bogatejši okus; kakav je namreč naravno grenak in zelo okusen. Predvsem proizvajalci mlečnih čokolad pa ta okus nekako omilijo oziroma ublažijo grenkobo z raznimi postopki, kot so alkalizacija, fermentiranje, praženje, dodajanje mleka in sladkorja. Ti postopki lahko uničijo delovanje in učinke flavonoidov (vrsta polifenolov, ki delujejo kot antioksidanti in antimutageni, ti pa preprečujejo mutacijo celic), saj zmanjšujejo našo zmožnost, da telo le te izkoristi v dobrobit zdravja.

Mleko in čokolada sta slaba kombinacija

Ne priporočam uživanja čokolad z dodanim mlekom, saj lahko beljakovine v mleku vplivajo na zmanjšanje absorpcije zdravih antioksidantov iz kakava. Zakaj je pravzaprav takšna težava v mleku? Mleko se veže na flavonoide v čokoladi, zato njihovih pozitivnih vplivov potem ni na voljo za naše telo. Zato mlečna čokolada ni dober antioksidativni vir. Tudi zato ne priporočam pitja mleka in uživanja drugih mlečnih izdelkov istočasno s temno čokolado.

Prav tako bodite pozorni na seznamu sestavin na hidrogenirana ali delno hidrogenirana olja. Zdaj, ko je povečano povpraševanje po “zdravih” čokoladah, morate biti še toliko bolj previdni. Oznaka, “temna čokolada”,  ne predstavlja nujnega zagotovila, da ste dobro izbrali. Najbolj kvalitetna temna čokolada je narejena iz kakava ekološke pridelave in je minimalno predelana. Vaša temna čokolada naj ne vsebuje palmovega in/ali kokosovega olja.Temna čokolada ima majhno vsebnost sladkorja, vendar če ste sladkorni bolnik ali pa zaradi drugih razlogov želite zmanjšati vnos sladkorja, lahko zdaj že povsod najdete temne čokolade brez sladkorja oziroma sladkane z naravnimi sladili npr. s stevijo.

Zadnje čase skoraj vedno slišimo in prebiramo le o pozitivnih vplivih temne čokolade na naše zdravje, vendar na žalost obstaja tudi “temna” stran uživanja le-te. Čokolada je zares zelo okusna, vendar visoko maščobna hrana in koncentrirana oblika maščobe, kot je čokolada, zahteva za prebavo izločanje velikih količin žolča (zelenkasta snov, ki jo proizvajajo naša jetra in je shranjena v žolčniku). Hmm, torej obstaja povezava med težavami z žolčnikom oziroma v izločanju žolča in uživanjem čokolade? Pomislite! Mogoče da, mogoče ne.

Z maščobami ni nič narobe, vendar se pojavi težava, v kolikor imate težave v izločanju žolča. Takrat svetujem previdnost s pretiranim uživanjem čokolade.
Snov in potencialni alergen, o katerem se bolj malo govori, a na katerega je potrebno biti pozoren, je sojin lecitin, ki se običajno dodaja čokoladam kot emulgator. Sojin lecitin vsebuje sledove sojinih beljakovin. Vendar pa je moje mnenje, da sojin lecitin ne vsebuje dovolj ostankov sojinih beljakovin, da bi lahko povzročil alergične reakcije pri večini  ljudi, ki imajo težave s sojo. Večjo težavo pa vidim v tem, da je izvor sojinega lecitina lahko gensko spremenjena soja. Poskušajte se kolikor se le da izogibati gensko spremenjenim organizmom.

Čokolada in menstruacija

Rad bi pa z vami podelil še eno zanimivost, in sicer se verjetno pogosto vprašate, zakaj mnoge ženske pred menstruacijo tako zelo hrepenijo po čokoladi? Pred menstruacijo so ravni hormona progesterona visoke. Progesteron spodbuja shranjevanje maščob, preprečuje uporabo le teh za “gorivo”, s tem pa povišane (predmenstrualne) ravni progesterona lahko povzročijo periodično hrepenenje po maščobnih živilih, kot je na primer čokolada. Ta akutna želja po čokoladi pred samo menstruacijo pa je lahko tudi povezana s tem, da ima čokolada visoke vsebnosti magnezija, ki lahko ugodno vpliva tudi na zmanjšanje napetosti.

Da bi se izognili prekomernemu uživanju temne čokolade, a še vedno prispevali k zdravju in boljšemu počutju, je pametna ideja, da se posladkate s kakšnim koščkom čokolade le takrat, ko ste siti, na primer po kosilu. Če ste občutljivi na kofein ali pa se mu želite izogniti, je pomembno vedeti, da obstajajo določene količine kofeina v temni čokoladi. Neželeni učinki kofeina lahko vključujejo živčnost, povečano uriniranje, nespečnost in pospešen srčni utrip.

Določene sestavine v čokoladi so lahko tudi možni sprožilec glavobolov, zgage, nespečnosti, sprememb v razpoloženju, povečanega srčnega utripa in napadov tesnobe. Vplivajo oziroma povzročajo tudi alergijske kožne reakcije, napihnjenost, kolike pri dojenčkih, zaprtje, ekcem, pline, aritmijo, sindrom razdražljivega črevesa, razdražljivost.

Seveda pa bi rad še enkrat poudaril, da je tudi veliko pozitivnih lastnosti uživanja temne čokolade, saj je prava zakladnica antioksidantov in vir mineralov, prav tako ima zelo ugoden vpliv na naše srce, možgane in počutje. S temno čokolado pa se lahko “zaščitimo” tudi pred raznimi boleznimi, ki jih povzročajo prosti radikali, preventivno nam lahko pomaga proti diabetesu tipa 2, izboljšajo pa se nam lahko tudi kognitivne funkcije.

Temna čokolada je živilo, bogato s kalorijami in z visoko vsebnostjo maščob, zato je pomembno, da z njenim uživanjem ne pretiravamo, vsekakor pa se ji ni potrebno odrekati. Priporočam vam, da čokolado uživate razumno in v zmernih količinah. Na koncu ste vi tisti, ki lahko najbolje določite, ali vam čokolada koristi ali škoduje. Kot pri večini snovi, morate sami ugotoviti, kako čokolada vpliva na vas. Morda boste ugotovili, da lahko uživate majhno količino čokolade brez nekih stranskih učinkov in da na drugi strani večje količine le-te povzročijo opazne spremembe v razpoloženju.

Priporočam le zmerne količine minimalno predelane temne čokolade, z najmanj
70 odstotno vsebnostjo kakava. Še bolj pa bi svetoval uživanje tistih čokolad, ki vsebujejo 85 odstotkov kakava ali celo več. Da, vem, kako je ta čokolada grenka. Poskušajte pa se navaditi na ta grenak okus in pri tem uživajte v vseh pozitivnih učinkih na vaše zdravje. Takšne čokolade so res kvalitetne, saj vsebujejo najmočnejše antioksidante in najmanjšo količino sladkorja. Torej višji odstotek kakava, večja je možnost, da boste imeli koristi za zdravje od uživanja temne čokolade.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!