fbpx

Težave, ki nas lahko doletijo na dopustu

Slabost, prebavne težave, viroze, opekline, alergije, vnetje mehurja … dopust s seboj poleg lepih trenutkov pogosto prinese tudi številne neprijetnosti in zdravstvene težave. Kako jih preprečiti in pozdraviti?

Počitnice na morju s seboj nemalokrat prinašajo tudi številne neprijetnosti oz. razne manjše, pa tudi večje zdravstvene težave. Potovanje, spremenjeno podnebje, prekinitev vsakodnevne rutine, preživljanje veliko časa na prostem in spremenjena prehrana povzročajo stres, na katerega se telo pogosto odziva s padcem imunskega sistema. Zato smo takrat še bolj nagnjeni k raznim nalezljivostim ali celo boleznim. Poleg tega obstaja tudi veliko “zunanjih sovražnikov“, ki lahko negativno vplivajo na naše počutje in samo zdravje, kot so visoke temperature, sončne opekline, insekti, bakterije in sezonski virusi.

Predstavil vam bom seznam najpogostejših groženj za naše počutje in zdravje na počitnicah, seveda z nasveti, kako jih preprečiti oz. odpraviti simptome

Slabost

Pri nekaterih ljudeh se lahko slabost izrazi le kot nelagodje med vožnjo v avtomobilu, so pa tudi številni ljudje, pri katerih se pojavijo bruhanje, vrtoglavica, hladen pot in podobno. Tako kot pri morski bolezni je težava v srednjem ušesu in centru za ravnotežje, ki možganom sporočata, da je telo v mirovanju, medtem ko mu oči sporočajo, da se to premika. Posledica teh nasprotujočih si informacij je slabost. V tem primeru lahko svojim možganom pomagate tako, da med vožnjo gledate določeno točko v razdalji. Nikakor pa ne berite v avtomobilu ali glejte v mobilni telefon, saj bo to le še povečalo slabost.

Nekateri ljudje imajo večje težave s tesnobo oz. anksioznostjo, ki jo čutijo v majhnem, zaprtem prostoru, kot je avtomobil. V tem primeru bi bilo koristno in priporočljivo najti način, kako zmanjšati to nervozo oz. napetost. Kaj vam svetujem? Metin čaj bo odlična pomoč in prav tako ingver. Najboljša bo kombinacija obojega, tako ne boste ukrepali le proti napetosti in nervozi, temveč tudi slabosti v želodcu.

Pred potovanjem ne pretiravajte z uživanjem večjih količin hrane, nedvomno pa bo najboljša izbira sadje in zelenjava, prav tako ne pozabite na vodo!

Prebavne težave

Mnogi ljudje trpijo zaradi prebavnih motenj takoj, ko spremenijo svoje okolje. Nekateri zaradi vznemirjenosti dobijo drisko, nekateri pa so popolnoma zaprti zaradi predolgega sedenja v avtu, spremenjene prehrane ali “neznanega” stranišča. Težava, kot je driska, pa ni le posledica živčnosti ali vzhičenosti, temveč tudi odziv na novo vrsto hrane in drugačno vodo. Splošno znano je, da ima voda na različnih mestih drugačne vrste/seve in število bakterij, zato telo potrebuje nekaj časa, da se navadi na takšne spremembe.

Pretiravanje z alkoholom na počitnicah prav tako lahko vpliva na vaš prebavni trakt in bakterije v vašem črevesju, saj konzumiranje tega lahko spremeni število bakterij v vašem prebavnem traktu in povzroči disbiozo. Rešitev je obnoviti črevesno floro in prevesiti tehtnico na stran dobrih bakterij. Svetujem vam uživanje fermentiranih izdelkov, kot so kefir, jogurt in tudi kakovostni probiotiki v kapsulah.

Poletne viroze

Poletne viroze nas vedno ogrožajo, ne le na počitnicah, ampak zaradi stresa pred počitnicami, imunski sistem pogosto oslabi, zato smo bolj dovzetni za okužbe kot običajno. Neredko se zgodi, da zbolimo ravno na letnem dopustu. Poletne viroze, ki jih navadno spremljajo visoke temperature, včasih tudi driska in bruhanje, navadno pridejo hitro in prav tako hitro izginejo. Pogosto trajajo le dan ali dva, vendar so še vedno zelo neprijetne.

Če imate visoko temperaturo, se z njo borite tako kot običajno – s počitkom, tekočino in zniževanjem temperature z zdravili ali hladnimi oblogami, če presega 38 stopinj. V primeru diareje in bruhanja pazite, da ne dehidrirate, zato vedno pijte tekočino, čeprav jo kmalu izvržete iz organizma. Drisko lahko ustavite s kuhanim rižem, temno čokolado – ne pretiravajte, in kakovostnimi probiotiki. Svetujem vam, da tudi popijete vodo, v kateri je bil kuhan riž, uživajte pa tudi borovnice in čaj iz teh ter ingverjev čaj in ribano kislo jabolko (naribano jabolko naj pred uživanjem stoji dve uri, da porjavi). Ne pozabite na kuhano piščančje meso! Uživajte hrano, ki nima pretiranih količin vlaknin. Če te težave trajajo več kot en dan, pa vam svetujem, da obiščete zdravnika.

Poleg viroze je v poletnih časih treba biti pozoren na salmonelo. Vedno uživajte preverjena jajca in se prepričajte, da so termično čimbolj obdelana. Ne uživajte tortic, sladic z raznimi kremami in smetano, še posebej pa ne tistih, v katerih so surova jajca. Prav tako bodite pozorni, kje in kateri sladoled kupujete oz. uživate.

Sončarica, opekline in toplotni udari

Sonce je poleti naš najboljši prijatelj in tudi največji sovražnik. Naša malomarnost in nezavedanje lahko povzročita resne težave, kot so težke opekline ali celo sončarica. Ne izpostavljajte se soncu brez zaščite in poskušajte ostati v senci, ko je sonce najmočnejše. Tukaj bi rad omenil tudi notranjo zaščito, zato si preberite enega izmed mojih starejših blogov in začnite uživati živila, ki so bogata z antioksidanti, ki vas bodo varovali pred sončnimi opeklinami in poškodbami celic, ki jih te povzročajo. Če pa že nastanejo opekline, si prav tako lahko pomagate na naraven način, zato si prav tako preberite enega izmed mojih prejšnjih blogov.

Poleg teh težav bodite previdni in pozorni na vročinske valove, zato se v času izredno visokih temperatur izogibajte izpostavljanju soncu. V vsakem primeru, če ste doma ali na morju, v času velike vročine pijte veliko vode in zaužijte malo več soli, da povrnete oz. telo oskrbite z elektroliti, ki ste jih izgubili s potenjem.

Ko sem ravno pri deljenju nasvetov, bi vam rad tudi svetoval nekaj, kar ni v povezavi s hrano, in sicer v času velike vročine ne vstopajte v hladno morje ali bazen prehitro, ker lahko toplotni šok povzroči srčni infarkt! Prav tako bodite pozorni na nastavitve klimatske naprave v avtomobilu ali doma. Nastavljena temperatura naj bo v primerjavi z zunanjo temperaturo nižja za največ sedem stopinj, vendar v nobenem primeru nižja od desetih stopinj, tako da vaše telo ne bo utrpelo velikega šoka, ko boste prišli na zunanjo temperaturo.

Alergije

Poleti smo bolj dovzetni za alergije iz istega razloga, kot pri dovzetnosti za virozo – zaradi padca imunskega sistema. Ko spremenimo okolje, lahko pridemo v stik z nekaterimi travami in drugim alergenom, za katere se sploh ne zavedamo in nismo nikoli prej občutili oz. opazili, da smo občutljivi na njih, ker jih v našem vsakdanjem okolju ni. Poleg tega alergije lahko povzroči tudi morska voda, pa tudi prekomerna izpostavljenost soncu.

Pri alergijah, ki se kažejo v obliki osipa in kot kožni izpuščaji, je najbolje, da se mažete s hidrolatom žajblja in ognjičevim mazilom. Prepričajte se, da teh očutljivih delov telesa ne izpostavljate soncu, in če se že ne morete upreti morju, se po vsakem kopanju sperite s sladko vodo. Če ti pripravki ne zmanjšajo alergijskih simptomov, se posvetujte z zdravnikom. Vsekakor pa bi rad tukaj omenil, da ste lahko alergični na razne kemikalije, ki se nahajajo v “sončni” kozmetiki in prav tako v  vsakdanji kozmetiki, dišavah, ki pridejo v stik s soncem in slano vodo. Težave se lahko pojavijo tudi zaradi intolerance na določeno hrano. Bodite torej pozorni, kaj uživate, in ne pozabite na krepitev vaše črevesne mikrobiote, o kateri sem pisal zgoraj.

Oh, ti insekti

Poleg “zlih” komarjev nas poleti ogrožajo tudi drugi insekti, kot so klopi in bolhe. Najboljši način za zaščito pred njimi je, da uporabljate razne pripravke, ki jih odbijajo. Predlagam vam, da poskusite z naravnimi sredstvi, kot so različna eterična olja (meta, sivka, žajbelj in podobno).

Poleg insektov nas lahko spravijo v težave razna morska bitja, kot so vbodi morskih ježev. Če jih opazite, bodite previdni in obenem srečni in veseli, ker so pokazatelji čistosti morja. Če stopite na kakšnega, najprej s pinceto odstranite bodico, nato vbodno mesto razkužite z alkoholom. Prav tako bo zelo pomagalo, če boste to mesto namazali s hidrolatom žajblja, ki ima protivnetne in antibiotične učinke. Kakovosten izdelek pa je tudi smrekovo mazilo, ki ima podobne lastnosti kot žajbljev hidrolat.

Kaj pa meduze? Preventiva je zagotovo boljša kot kurativa! Če opazite meduzo, pojdite ven iz morja, ne vstopajte v morje, dokler jih morski valovi ne odnesejo. Če pa ste opečeni, obiščite zdravnika. Lahko vam pomaga tudi ognjičevo mazilo, aloe vera (brez alkohola) in smrekovo mazilo. Če ste opečeni, se pri prehrani izogibajte alkoholu in sladkorju, ki bosta vnetje le poglobila!

Vnetje mehurja

Vnetje mehurja je pogost pojav med počitnicami, zlasti pri ženskah. Nekateri ljudje imajo zelo občutljiv mehur in kopanje v hladnem morju lahko sproži bolečino ter pogosto uriniranje. Pazite na mokre kopalke! Ko pridete ven iz vode, se takoj preoblecite! Še posebno če na plaži piha veter. Saj tako kar hitro nastane vnetje mehurja in ledvic. Poskusite biti vedno suhi, ničesar ne izgubite, če se takoj preoblečete v suhe kopalke, tudi če je zunaj zelo toplo. Kopalke naj se sušijo na soncu in ne na vaši koži! Ob vnetju pa vam svetujem uživanje brusnic in čaja iz teh, pijte veliko vode. Prav tako je odličen uvin čaj, a ga nikakor ne kombinirajte z brusnicami in brusničnim čajem. Verjetno vas zanima, zakaj? Zato, ker je uvin čaj na lužni bazi, brusnice pa imajo kislo bazo in hkratno delovanje uniči učinkovine obeh!

Poletne bolezni, ne glede na to, da so izjemno neprijetne, hitro minejo in se jih da enostavno pozdraviti. Ko greste na počitnice, imejte vedno pri roki osnovna zdravila, ki preprečujejo drisko, znižujejo temperaturo, in domače pripravke in mazila zoper vbode insektov in za nego kože. Zaščitite se pred soncem in pijte veliko vode in ne pozabite biti pozorni na to, kakšno hrano uživate! Hrana se v poletnih dneh hitreje pokvari, zato ne pozabite, da jo vedno hranite na hladnem. Z malo previdnosti in preventive bo vaš dopust nepozaben!

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!