fbpx

TI PRIMANJKUJE ENCIMA ZA RAZGRADNJO OGLJIKOVIH HIDRATOV?

Vsi smo se že kdaj znašli v neprijetni situaciji, ko smo po kaki zares dobri večerji želeli iti še na klepet (ali kaj več), pa se je v našem črevesju začel rokenrol, ki je podrl vse plane, ki smo jih imeli.

Ti je situacija znana?

Ne vem, kako je pri tebi, ampak jaz sem takrat krivil sebe in ves svet okoli sebe. Potem sem se naučil, KAJ je krivec za to. Sprejel sem dejstvo, da ni vedno kriva slaba ali pokvarjena hrana, niti črevesna viroza. Včasih je krivo to, da smo pojedli preveč določene hrane, za razgradnjo katere pa v črevesju nimamo dovolj ustreznih encimov, ki skrbijo za prebavo. In takrat …

… TAKRAT NASTANE ROKENROL.

To je malo poenostavljena verzija tega, kar se nam dogaja, če nam v telesu primanjkuje določenih encimov. A zadeve niso čisto tako preproste, kot se sliši.

Dobro je vedeti, da imamo v telesu več encimov in vsak izmed njih se nahaja na nekem delu prebavne poti, ter je namenjen za razgradnjo določenih molekul – molekul ogljikovih hidratov, molekul beljakovin, molekul laktoze.

Najbolj pogosti encimi so AMILAZA, PROTEAZA in LIPAZA .

Danes bom nekaj besed namenil encimu imenovanem AMILAZA. Gre za encim, katerega poslanstvo je razgradnja ogljikovih hidratov v enostavne sladkorje. V svetu srečamo različne skupine amilaz že pri preprostih organizmih – torej pri bakterijah in glivah, nahajajo se seveda tudi bolj kompleksnih organizmih.

V človeškem telesu se razgradnja škroba začne že v ustih. V njih kraljuje alfa-amilaza, ki jo najdemo v slini. V telesu se nahaja v soku trebušne slinavke, kjer se tudi tvori, v sluznici tankega črevesja, v jajčnikih, jetrih in v krvni plazmi.

Sedaj spoznajmo značilnosti amilaze:

  • Izboljšuje prebavo

Ker je amilaza zadolžena za to, da kompleksne ogljikove hidrate v telesu razgradi v enostavne sladkorje, imamo težavo, če imamo amilaze premalo. Ravno tako imamo težavo, če amilaza ne deluje dovolj dolgo. Zato je najbolje hrano dobro in dovolj prežvečiti, saj ji tako damo prosto pot do tega, da se lahko po najboljših močeh loti ogljikovih hidratov. Velja pravilo, da dlje časa, kot deluje, boljša in bolj hitra bo naša prebava.

  • Skrbi za dvig energije v telesu, ki jo v telo dobimo z uživanjem ogljikovih hidratov.

Ko zaužijemo ogljikove hidrate, jih amilaza razgradi, glukoza pa začne delovati tako, da dobimo energijo.

  • Preprečuje diabetes – če je v telesu premalo amilaze, lahko to vodi do diabetesa. Študije so pokazale, da je v primeru, ko je krvni sladkor višji, raven amilaze nižja.
  • Podpira normalne avtoimunske odzive

Amilazo torej v telesu potrebujemo. Velikokrat pa je imamo tudi preveč, kar pa zopet ni dobro. To namreč nakazuje na to, da nekaj ni v redu z našo trebušno slinavko ali žlezo slinavko, nakazuje na odpoved ledvic, tumor na pljučih in jajčnikih, vnetje pljuč, poškodbe možganov.

Če ste zaskrbljeni, lahko po želji v bližnjem laboratoriju opravite tudi samoplačniški krvni test, ki pokaže vrednost amilaze v telesu. Ta bi morala biti (µkat/L): < 1.67 . Ob vsakem odstopanju je pametno za nasvet povprašati zdravnika, saj se ti testi največkrat opravljajo ravno z namenom odkrivanja zgoraj omenjenih bolezni, predvsem težav s trebušno slinavko.

Viri:

https://www.preventivarevija.si/zdravje/723-z-amilazo-nad-sladkorno-bolezen

https://explore.globalhealing.com/the-health-benefits-of-amylase/

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!