fbpx

To so dejavniki, ki negativno in pozitivno vplivajo na naš imunski sistem

Imunski sistem nas varuje pred raznimi organizmi, ki smo jim vsakodnevno izpostavljeni. Zdrav imunski sistem prepozna, napade in uniči telesu tuje snovi ter se bori tudi proti lastnim telesnim celicam, ki se zaradi bolezni spreminjajo. Ameriški slamnik, ingver, probiotiki, vitamina C in D, cink in origano je le nekaj izdelkov, ki še dodatno spodbudijo delovanje imunskega sistema.

Naš imunski sistem sestavljajo različne bele krvne celice, ki iz izvornih celic nastajajo v kostnem mozgu in so razpršene po celotnem telesu. Vsaka izmed teh celic ima svojo nalogo pri zaščiti našega telesa. Imunski sistem je sestavljen iz dveh kategorij. V prvi kategoriji se imunske celice spopadajo s težavami znotraj naših celic, v drugi kategoriji pa napadajo infekcije izven njih. Naš prirojeni imunski sistem deluje kot splošna obramba pred patogeni in naš adaptivni imunski sistem usmerja zelo specifične patogene, s katerimi je telo že v stiku. Imunski sistem je torej interaktivna mreža organov, celic in proteinov, ki telo ščitijo pred virusi, bakterijami oziroma telesu tujimi (neznanimi) snovmi. Njegova naloga je, da poskrbi za nevtralizacijo in odstranjevanje patogenov, kot so bakterije, virusi, paraziti ali glivice.

Verjetno vam je zdaj že jasno, da nas imunski sistem varuje pred raznimi organizmi, ki smo jim vsakodnevno izpostavljeni. Zdrav imunski sistem torej prepozna, napade in uniči telesu tuje snovi ter se bori tudi proti lastnim telesnim celicam, ki se zaradi bolezni spreminjajo.

Zavedajte pa se, da je to le ena od njegovih nalog in da na različne načine vpliva pravzaprav na vse sisteme v našem telesu, vse od živčnega sistema pa do hormonskega ravnovesja. Do težav pride takrat, ko različni dejavniki začnejo vplivati na naše obrambne celice in jih omejijo pri varovanju našega telesa, zato nas slabše zaščitijo pred potencialnimi patogenimi mikroorganizmi. Poveča se dovzetnost organizma na infekcije. V določenih primerih, ko imunski sistem deluje pretirano, pa se zgodi, da ne prepozna telesu lastne celice in jih obravnava kot tujek. Začne jih nenehno napadati in posledično pride do okvar na tkivu oziroma organu. Pojavijo se avtoimunska oboljenja.

Ko naš imunski sistem deluje pravilno, ga sploh ne opazimo. Toda če imamo premalo ali prekomerno aktiven imunski sistem, obstaja večje tveganje za nastanek okužb in drugih zdravstvenih razmer. Premajhna aktivnost imunskega sistema lahko pripelje do hudih okužb in resnih zdravstvenih težav, medtem ko prekomerno delovanje imunskega sistema povzroči alergijske in avtoimunske bolezni. Ko se torej srečujemo oz. spopadamo s kakršnokoli boleznijo, to pomeni, da je delovanje našega imunskega sistema ogroženo.

Dejavniki, ki negativno vplivajo na imunski sistem:
– nepravilno prehranjevanje,
– stres,
– obremenitev telesa s težkimi kovinami,
– pesticidi, herbicidi, kemikalije,
– hormonsko neravnovesje,
– nezdrave življenjske navade.

Sladkor, procesirana hrana, umetna sladila, hidrogenizirana olja, konzervansi, pesticidi, herbicidi, težke kovine, alkohol. Vse te snovi povzročajo zelo vnetne procese v našem telesu in dodatno slabijo imunski sistem.

Verjetno pa vas zanima, kako na naraven način spodbuditi delovanje imunskega sistema, kajne? Kako dvigniti imunski sistem in si zagotoviti zdravje?

Kako dvigniti imunski sistem?

Dejavniki, ki pozitivno vplivajo na imunski sistem:
– kakovostna prehrana,
– kakovostna voda,
– kakovosten spanec,
– gibanje,
– sprostitev,
– sonce in svež zrak.

Pri prehrani bodite pozorni na zadosten vnos kvalitetnih beljakovin, kvalitetnih maščob in ogljikovih hidratov. Poskrbite, da telesu dovajate vse potrebne vitamine, minerale in antioksidante. Če je le možno, se prehranjujte z ekološko in lokalno pridelano hrano in ne pozabite na hidracijo.

Obstajajo pa tudi določeni izdelki, ki lahko še dodatno spodbudijo delovanje imunskega sistema.

Ameriški slamnik
Veliko kemijskih sestavin ameriškega slamnika je močnih stimulansov imunskega sistema. Ta rastlina lahko pomaga telesu, da se izogne okužbam. Gre za učinkovito zdravilo in protivnetno sredstvo (tako kratkoročno kot tudi dolgoročno) proti okužbam dihalnega trakta. Priporočam vam, da ga vzamete ob prvih znakih bolezni. Ta izdelek dobite v obliki tablet, tinkture in čaja. Sam sem pristaš tinktur.

Probiotiki
Probiotiki so dobre bakterije, ki vam pomagajo prebaviti hranila, ki povečujejo razstrupljanje debelega črevesa in podpirajo vaš imunski sistem. Naseljevanje koristnih bakterij v črevesju lahko znatno izboljša vaš imunski sistem. Poskušajte pridobiti čimveč probiotičnih bakterij iz hrane.

Ingver
Esencialno olje ingverja lahko pomaga pri široki paleti zdravstvenih težav. Ingver ima protimikrobni potencial, ki pomaga pri zdravljenju nalezljivih bolezni. Prav tako je znana njegova uporaba za pomoč pri vnetjih ter v boju proti virusom, bakterijam in parazitom.

V ayurvedski medicini verjamejo, da uživanje ingverja pomaga razgraditi akumulacijo toksinov v naših organih. Uporabljajo ga za odpravljanje težav z limfnim sistemom in odstranjevanjem raznih nezaželenih in odpadnih snovi, ki se nahajajo v telesu.

Vitamin D
Vitamin D je izjemno pomemben za normalno delovanje imunskega sistema in nizke ravni tega vitamina so povezane z višjimi stopnjami prehladov, gripe in dihalnih okužb. Vitamin D lahko modulira prirojene in prilagodljive imunske odzive, pomanjkanje vitamina D pa je povezano tudi s povečano avtoimunostjo. Izpostavljate se sončni svetlobi.

Origano
Z uživanjem origana boste zaradi njegovih protiglivičnih, antibakterijskih, protivirusnih in parazitnih spojin vašemu imunskemu sistemu zagotovo naredili veliko uslugo. Glavne spojine v origanu, ki so odgovorne za njegovo protimikrobno delovanje, vključujejo karvakrol in timol. Origanovo olje ima močan protivirusni učinek.

Vitamin C
Pomaga pri delovanju imunskega sistema in spodbuja bele krvničke. Uživajte sveže sadje in zelenjavo.

Cink
Če radi posežete po kakšnih prehranskih dodatkih oz. dopolnilih, vam svetujem ta mineral. Podpira imunsko funkcijo in ima protivirusni učinek. Z jemanjem cinka si lahko pomagate pri prehladu oziroma gripi. Bodite pa pozorni, da ne pretiravate z odmerkom, ker si lahko škodujete.

Izogibajte se živilom, snovem in dejavnostim, ki so dodatna in nepotrebna obremenitev za vaš imunski sistem. Rad bi poudaril, da je izjemno pomembno tudi to, da poskrbite za vadbo oz. gibanje.

K zdravemu in normalnemu delovanju imunskega sistema lahko veliko prispevate sami. Najlažje bo, če boste ukrepali preventivno. Torej, spremenite slabe življenjske navade in se začnite zdravo prehranjevati ter veliko gibati na svežem zraku. V zimskih časih, ko se večinoma zadržujemo v zaprtih prostorih, so le ti lahko vir koncentriranih toksinov in mikroorganizmov. Suh zrak, ki ga vdihujemo zaradi ogrevanih domov, naredi dihalne poti bolj občutljive na viruse. Bodite pozorni na to, da boste nekajkrat na dan poskrbeli za prezračevanje vaših domov.

Ne glede na nižje temperature, poskrbite za gibanje na svežem zraku. Ko boste pozimi na prostem, boste uspeli ujeti še kakšen žarek sonca, ki vam bo prinesel veliko dobre volje in koristi za normalno delujoč imunski sistem.

Ko je vaš imunski sistem oslabljen, priporočam tinkturo ameriškega slamnika, vitamin C, kvaliteten vitamin D in ingverjev čaj. Vse to je boljše jemati že preventivno. Bodite le previdni z vnosom vitamina D. Ameriški slamnik jemljite 14 dni, nato pa z uživanjem prekinite. Izbirajte predvsem protivnetna živila in čaje, ki bodo dali vašemu imunskemu sistemu podporo. Prav tako se ukvarjajte z dejavnostmi, ki vas bodo obvarovale pred stresom ter vas naučile spopadati se z njim. S prehranskimi dodatki oz. dopolnili pa nikar ne pretiravajte in poskušajte predvsem urediti vašo osnovno prehrano in prehranske navade.

V prizadevanju, kako spodbuditi delovanje vašega imunskega sistema, si še vedno lahko škodujete. Zato bi vas rad opozoril na previdnost in zmernost. Saj veste … z glavo na zabavo. Če uporabljate zelišča, eterična olja in druga dopolnila, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema, ne pozabite, da so ti izdelki izjemno močni in jih ni priporočljivo jemati več kot dva tedna. Pomembno je torej, da med uživanjem teh izdelkov naredite premor. Z dolgoročnim jemanjem določenih izdelkov, brez vmesnih premorov, si boste naredili le medvedjo uslugo. Če ste noseči, bodite previdni pri uporabi čajev, tinktur in drugih dodatkov. Priporočam vam, da vsakič, ko uporabljate naravna zdravila, to storite pod skrbnim nadzorom vašega zdravnika ali strokovnjaka za prehrano.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!