fbpx

ULCEROZNI KOLITIS

Če si katere izmed bolezni črevesja res ne želiš, je to prav gotovo ulcerozni kolitis. Poleg Crohnove bolezni je to ena izmed bolezni prebavil, ki ti bo povzročila res hude bolečine in te do konca izčrpala.

Za kaj pravzaprav gre?

To je kronična vnetna avtoimunska bolezen pri kateri se lasten imunski sistem neprimerno in pretirano odzove in povzroči poškodbe tkiva in vnetje v debelem črevesju in je omejeno na sluznico in podsluznico, ki sta  vneti v celoti.

Ulcerozni kolitis se kaže na različne načine, lahko se nahaja tudi na različnih lokacijah.

Simptomi, ki nakazujejo nanj so:

 • diareja,
 • kri in sluz v blatu,
 • bolečine in krči v trebuhu,
 • boleče napenjanje in krči,
 • neučinkovito iztrebljanje,
 • utrujenost,
 • izguba apetita.
 • Tisti, ki trpijo za res hudo obliko ulceroznega kolitisa grejo na veliko potrebo več kot 6 krat na dan, ob kakcu odvedejo tudi kri in sluz, so vročični in počasi a vztrajno izgubljajo telesno težo. 

Žal je vzrok za bolezen neznan, neznano pa je tudi zdravilo, ki bi jo odpravilo. Ravno iz tega razloga je potrebno, da za svoje telo in črevesje dobro skrbiš in preventivno deluješ, ter poskušaš preprečiti to, kar se preprečiti da.

Kaj lahko narediš sam?

 1. IZOGIBAJ SE STRESU, KOLIKOR JE LE MOGOČE

Vem, da vedno govorim o tem, da se je potrebno izogibati stresu in, da je za večino ljudi, ki trpijo za raznimi boleznimi, katerih velik krivec je ravno stres, to na videz nemogoče. Nemogoče pa je tudi, da boš ostal zdrav, če boš ves čas pod stresom. Še bolj nemogoče je to, da boš ozdravel, če boš ves čas pod stresom. Če imaš stresno službo ali stresno življenje doma, stresno zvezo, stresno situacijo z denarjem in ne vidiš možnosti, da ji ubežiš, se nauči drugače reagirati na stres. Verjemi, kakorkoli nemogoče se ti to zdi – je možno. Ampak, če si močno nagnjen k temu, da se za določene stvari pretirano obremenjuješ, boš za to potreboval skoraj toliko vaje, kot bi potreboval treninga, če bi se želel udeležiti olimpijskih iger.  

 1. SPREMENI PREHRANO

”Ampak Boban, ne morem kar tako spremeniti prehrane in prehranskih navad. Ni šans, da kaj pojem med 7. in 16. uro, saj je moj delovnik tako natrpan. Preprosto si tega ne morem privoščiti. ” Dobro je, da premisliš o tem, kaj si lahko privoščiš in česa ne. Si boš med delom vzel 10 minut pavze za kosilo, ali pa si boš po nekem določenem času vzel 10 mesecev pavze od življenja, ker boš moral okrevati po operaciji? Odločitev je povsem tvoja.

Ker so naša telesa zelo različna, ti svetujem, da na tem mestu, sploh, če že imaš kakšne težave, poiščeš pomoč pri dietetiku.

 1. BODI POZOREN NA SPREMEMBE

Če nimaš nobenih težav, imate pa v družinski zgodovini prisotnost katerekoli črevesne bolezni, ti svetujem, da si še posebej previden in, da opazuješ svoje blato. Prav je, da v kolikor opaziš kakršnokoli spremembo na njem, kakor hitro je možno, obiščeš zdravnika.

Vem, da se o svojih ritah ne pogovarjate radi, še manj radi jih nastavljate zdravnikom in njihovim cevkam, a to je nuja. Ne samo ulcerozni kolitis, tudi za vse ostale bolezni črevesja velja, da prej se odkrijejo, krajše in manj boleče je zdravljenje.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!