fbpx

UMIRITE SVOJ UM Z MEDITACIJO – 5 KORAKOV, KI VAM BODO POMAGALI PRI TEM, KAKO ZAČETI Z MEDITACIJO

Če bi v hranilnik vrgel kovanec vsakokrat, ko mi je kdo omenil, da bo začel meditirati, bi bil bogat. Bil bi pa še bogatejši, če bi vrgel noter kovanec takrat, ko so isti ljudje, ki so navdušeno začenjali z meditacijo, z njo tudi odnehali.

Meditacija ni za vsakogar, čeprav je v zadnjih nekaj letih to postal moderen ‘šport’. Če si hotel stopiti v korak z drugimi ali na nekoga narediti vtis, si rekel, da vsak dan meditiraš in naenkrat si požel odobravanje množice. Leta nazaj si bil ob isti izjavi čudak.

Kako je s tem danes?

Kot sem opisal zgoraj. Veliko jih z meditacijo začne in veliko jih odneha. Vztrajajo samo tisti, ki se meditacije lotijo pravilno in znajo iz nje pridobiti največje možne koristi zase.

Zakaj bi sploh začeli?

Moderno življenje zna biti precej težko. Ker smo bombardirani z nešteto mislimi, ki vsako sekundo dneva švigajo skozi naše možgane,…

… ker nas obremenjujejo številne skrbi, ki jih težko izklopimo in, ….

…. ker smo ljudje narejeni tako, da stremimo k popolnosti in želimo še tako dobro situacijo izboljšati …

nas to velikokrat vodi do točke, ko smo tik na tem, da pregorimo, soočamo se z anksioznostjo in depresijo. Na tej točki preprosto vemo, da moramo nekaj narediti za svoje duhovno zdravje.

Takrat je meditacija tista prva stvar na katero pomislimo, saj je splošno znano, da blaži stres in, ko ga ublažimo, se najlažje izognemo tudi boleznim, ki nastanejo kot posledica kroničnega stresa. Res pa je tudi, da, če z meditacijo ne začnemo pravilno, lahko hitro pridemo do dveh točk – ali tiste, ko odnehamo ali tiste, ko nas odnese v nek svoj svet in izgubimo stik z realnostjo. Nobena izmed teh dveh situacij ni zavidljiva, zato je tukaj nekaj napotkov, kako lahko začnete z meditacijo.

1.       Začnite z meditacijo takrat, ko boste pripravljeni za spremembo in takrat, ko boste dodobra osvojili pravilo: ”Rezultat pri meditaciji ne pride čez noč.”

2.       Najdite udoben položaj v katerem boste lahko brez bolečin sedeli dlje časa. Pozabite na tiste fotografije, kjer ljudje meditirajo nekje v naravi in se držijo popolnoma ravno. Če ste začetnik, vam bo že samo sedenje povzročalo takšne nevšečnosti, da do meditacije sploh ne boste prišli. Raje, kot da iščete pozo iz Instagrama, sedite na blazno in se naslonite s hrbtom na steno. Če je to le mogoče, se trudite imeti ravno hrbtenico, ramena pa spuščena. Glavni point takega sedenja, ki je kar precej neudobno, je to, da ne zaspimo.

3.       Zavedajte se svojega dihanja, ki naj bo skozi nos, usta naj bodo zaprta. Začnite z naravnim dihom in izdihom, ter dajte fokus nanj. Zavedajte se ga in dih in izdih daljšajte, tako, da bosta enakomerno dolga. Poskušajte se fokusirati na to, kako zrak potuje v telo in kako ga zapušča. Med vsakim vdihom in izdihom bodite nekaj trenutkov brez diha. To je trenutek, ki se ga potrudite ujeti in se ga zavedati.

4.       Pri meditaciji se na začetku ne trudite nadzorovati svojih misli in se ne obsojajte, če se bodo takšne in drugačne misli izmenjevale v vašem umu. Bodite le pozorni na to, kdaj bodo misli prišle in se jih naučite sprejeti. Ko jih sprejmete, se ponovno fokusirajte na dihanje in to ponavljajte vse dokler vam ne uspe to, da boste lahko meditirali brez, da bi se vam misli po vaši glavi podile nekontrolirano.

5.       Meditacijo zaključite s prijaznostjo do sebe. Počasi odprite oči in se zavedajte trenutka v katerem ste. Ozavestite vaše misli in čustva, ki so se med meditacijo porajale in ozavestite trenutne občutke.

Kako pogosto bi moral meditirati?

Odgovor na vprašanje, kako pogosto bi morali meditirati, ni črnobel. Ne more se meriti ne v minutah in ne v urah, lahko pa rečemo, da je to popolnoma odvisno od vsakega posameznika.

Svetujem vam, da meditacijo vadite vsak dan. Da bi bili čim bolj disciplinirani pri izvajanju, jo poskusite dati kar v svoj urnik in z njo začnite zgodaj zjutraj, preden nastopijo vsakodnevne obveznosti. Na ta način se boste dodobra pripravili na dan, ki je pred vami, svoje srce pa napolnili z mirom, možgane pa s potrebnim kisikom. Tudi z meditacijo pred spanjem ni nič narobe, saj se boste na ta način umirili in lažje utonili v spanec. Tukaj pa vseeno obstaja velika  verjetnost, da boste zaradi vsakodnevnih naporov med meditacijo zaspali in je ne boste končali.

Še nasvet za začetnike …

Če z meditacijo šele začenjate, lahko tekom dneva večkrat poskušate izvesti vajo, kjer se dve minuti osredotočate na svoj dih. Globoko vdihnite in počasi izdihnite, pri tem pa pazite, da sta vdih in izdih enakomerno dolga. Na ta način se boste naučili fokusirati na dihanje brez, da mislite na nekaj drugega in, ko boste vajo osvojili, boste lažje opravljali daljše meditacije.

Več o meditaciji vam zaupam v prihodnjih zapisih. Takrat boste osnove že obvladali in se boste lahko posvetili različnim tehnikam meditacije.

Vir: How to Meditate – Mindful

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!