fbpx

Uživanje temne čokolade bo izboljšalo tvoj vid!

Ko je govora o čokoladi, se vsi trudimo, da bi o njej izbrskali čim več pozitivnih lastnosti in na tak način upravičili, da smo je pojedli preveč.

PREBERI VEČ

Si izjema?

Neeeee, verjemi, da nisi.

Vprašanje, ki se ogromno krat pri nas pojavi, pa je, če čokolada res ima vse te zdravilne lastnosti, katere ji pripisujejo?

Seveda jih ima.

Pa ne ene. Kar zajeten seznam le-teh obstaja in ogromno študij so napravili na to temo. Med drugim so ugotovili, da se pri ljudeh, ki v malih količinah redno uživajo temno čokolado, močno zmanjša tveganje za razvoj diabetesa, srčnih bolezni in kapi. Zmanjša se tudi maščenje žil, pa še bi lahko našteval in med drugim povedal, da je odlična tudi za relaksacijo mišic in izboljšanje krvnega pretoka.

A vprašanje, če je izboljšanje vida ena izmed njih, je še vedno odprto.

Hmmmm …. Iskreno …

Sam tega nisem doživel, tako, da ne morem ne potrditi in ne zavreči te teze, lahko pa vam zaupam, kaj so dognali raziskovalci na Harvardu (kjer mimogrede, ni samo pravna fakulteta na kateri je študirala vsem dobro znana Blondinka iz Harvarda, ampak cel kup inštitutov, kjer potekajo razne znanstvene raziskave, katere zelo rad prebiram).

Ugotovili so, da morda, zaradi molekul polifenola, ki se nahajajo v kakavovih zrnih, obstaja skupna pot med izboljšanjem vidne zaznave in zaščitnim kardiovaskularnim učinkom. Te molekule se imenujejo FLAVANOLI in posebej ugodno vplivajo na naše žile, saj zdravijo poškodbe sluznice, sproščajo mišice in izboljšujejo pretok krvi.

Študije so pokazale tudi, da kakavovi flavanoli izboljšajo presnovo krvnega sladkorja in zmanjšajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni in bolezni srca in ožilja pri bolnikih, ki imajo sladkorno bolezen.

Podali pa so tudi domnevo, da kakavovi flavanoli povečajo dostopnost kisika in hranil v krvne žile v očesu in v možgane. Poudarjajo, da je mrežnica očesa pri tem še posebej pomembna in, da bi bilo to področje potrebno še bolje raziskati.

In so ga.

Ne samo na Harvardu, ampak tudi na drugih inštitutih, kjer so ugotovili, da je temna čokolada sicer pozitivna za naše zdravje v kolikor je uživamo v omejenih količinah, ni pa zmožna popraviti našega vida.

Zato vam svetujem, da v temni čokoladi uživate, ne pripisujte ji pa pretiranih nadnaravnih sposobnosti s katerimi bi se lahko ozdravili.

Viri:

https://www.health.harvard.edu/blog/can-dark-chocolate-improve-vision-2018050313767

https://www.allaboutvision.com/nutrition/dark-chocolate-and-vision/

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!