fbpx

Vnetje

Vnetje je odziv vašega telesa na poškodbo ali draženje zaradi delovanja škodljivih dejavnikov.

Je del imunskega odziva vašega telesa. Torej, gre za povsem naravno reakcijo ( telesno obrambo), kjer se naš organizem spoprime s škodljivimi dejavniki ali poškodbami, ter jih želi odstraniti oziroma preprečiti njihovo nadaljnje širjenje.

Ko naše telo zazna poškodbe celic, sprosti kemikalije, ki sprožijo odziv imunskega sistema za našo zaščito. Glavni cilj vnetja je zaščititi nas pred škodljivimi vsiljivci in spodbujati hitro celjenje in okrevanje.

Vnetje samo po sebi ni slabo. Brez vnetja bi rane postale septične in celo manjše okužbe bi lahko povzročile poškodbe tkiva in postale smrtonosne. Vnetje in celjenje sta tesno povezana, saj vnetje omogoča začetek „obnove“ poškodovanega tkiva.

Niso pa vsa vnetja dobra. Obstajata dve vrsti vnetja: akutno in kronično.

Akutno vnetje lahko izboljša okrevanje po poškodbi ali kratki bolezni, ko pa vnetje postane kronično, lahko vodi do nadaljnjih zdravstvenih težav oziroma zapletov.

Višja stopnja vnetja poviša raven stresa in stresnih hormonov v telesu. Kar pa med drugim pripelje  tudi do katabolizma in težave z izgubo maščobe. Pri kroničnem vnetju je ponavadi težava v tem, da „ogenj“ v nas dolgo časa gori, mi pa se tega sploh ne zavedamo oziroma se ne oziramo na znake ( ker niso tako hudi).

Vzroki za nastanek vnetja

  • okužbe ( virusi, bakterije, paraziti)
  • fizični dejavniki ( poškodbe, sevanje, vročina, mraz)
  • notranji dejavniki ( motnje prekrvavitve, nakopičeni produkti metabolizma, nekroza tkiva)
  • kemični dejavniki ( strupene snovi, kemikalije, droge, alkohol, zdravila)

Moj izbor 3 zelišč za zmanjšanje vnetja

Uživanje protivnetne prehrane, bogate s hranljivimi snovmi, je ključnega pomena za zmanjšanje vnetja in preprečevanje bolečin in bolezni, povezanih z vnetjem, ali njihovo okrevanje. Uporaba protivnetnih zelišč igra pomembno vlogo pri protivnetni prehrani.

Protivnetna zelišča so enostavna za uporabo v naši kuhinji.Moja 3 najljubša protivnetna zelišča so kurkuma, ingver in rožmarin.Redno jih uporabljam in ko boste spoznali njihove močne prednosti, sem prepričan, da jih boste tudi vi začeli uporabljati.

Vnetje in zelišča

 

Kurkuma / kurkumin

Kurkuma je eno najmočnejših protivnetnih zelišč.Je glavna sestavina v indijski kuhinji . Znana je po svojem edinstvenem, toplem in nekoliko grenkem okusu.

Kurkuma ni le pomemben del indijske prehrane, ampak se že tisočletja uporablja v tradicionalni indijski in kitajski medicini zaradi pozitivnih vplivov na naše zdravje. Ena najstarejših dokumentiranih uporab kurkume sega v čas pred 250 pr. N. Št.

Kurkuma je pravzaprav eno najbolj raziskanih začimb. Samo ameriški Nacionalni center za biotehnologijo ima na voljo več kot 6000 študij o kurkumi in kurkuminu.

Skrivnost tega protivnetnega zelišča je v njegovi aktivni spojini, močnem antioksidantu, imenovanem kurkumin, ki ima močne zdravilne lastnosti. In ena njegovih glavnih lastnosti je sposobnost zniževanja vnetja. Zato iskreno vsem, ki se borijo na primer z osteoartritisom, diabetesom, ulceroznim kolitisom in lupusom, svetujem redno uživanje kurkume.

Ingver

Ingver je močno protivnetno zelišče, ki ga na Kitajskem in v Indiji že 5000 let uporabljajo kot naravno zdravilo. Zahvaljujoč trgovini z Rimskim imperijem je ingver postal priljubljen tudi v Evropi. Običajno se uporablja za jedi, čaje in sokove.

Medtem ko ima ingver več kot sto različnih kemičnih sestavin, je gingerol njegova najpomembnejša aktivna spojina, ki zagotavlja močne zdravstvene koristi. Ena najpomembnejših lastnosti tega protivnetnega zelišča je prav gotovo njegova sposobnost zmanjšanja vnetja .

Uživanje ingverja svetujem vsem, ki se borijo z vnetji debelega črevesja, zmanjšal pa naj bi lahko tudi vnetje pri artrozi,ter pomagal pri bolečinah v mišicah in vnetjih, povezanih z debelostjo in presnovnim sindromom.

Rožmarin

Rožmarin je dišeče, okusno, protivnetno zelišče, ki izvira iz Sredozemlja in je priljubljeno po vsem svetu. Spada v isto zeliščno družino kot origano, timijan, bazilika in sivka ter se pogosto uporablja skupaj z le temi v različnih jedeh.

Rožmarin ni le okusno zelišče, ki se pogosto uporablja v kuhinji, ampak se ponaša tudi z neverjetno močnimi zdravilnimi lastnostmi. Rožmarin je bogat vir antioksidantov in protivnetnih spojin. Že stoletja se ga drži sloves koristnega protivnetnega zelišča.

Zunanje se lahko uporablja tudi razredčeno rožmarinovo olje v mazilih pri revmatičnih obolenjih. Z izboljšanjem prekrvavitve naj bi se pri navedenih obolenjih bolečina zmanjšala.  Pri motnjah prekrvavitve in mišičnih ter sklepnih bolečinah lahko pripravimo tudi prevretek, ki ga dodamo kopeli, v kateri namakamo prizadete predele ali celo telo.

Zaključek

Torej, kot smo lahko videli, je potrebno biti pozoren na kronično vnetje. Reakcija organizma je enaka kot pri akutnem vnetju, razlika pa je v tem, da v primeru kroničnega vnetja „ogenj“ v telesu tiho gori in vztraja. Takšno vnetje povzroča veliko škodo v telesu. Bele krvničke, ki nam želijo pomagati obkrožijo poškodovano/napadeno področje a zaradi vztrajanja vnetja, na koncu lahko začnejo napadati bližnje organe in zdravo tkivo.

Ker to vnetje ne pojenja in se sčasoma ponavadi še stopnjuje, lahko povzroči resne zdravstvene zaplete. Vnetje namreč lahko povzroča težave tudi na drugih področjih v telesu, ne samo na tistem začetnem in je pogosto lahko vzrok za nastanek raznih bolezenskih stanj.

Z zdravo prehrano in zdravim načinom življenja  boste že na pravi poti k obvladovanju kroničnega vnetja. Poskrbite za izgubo odvečnih kilogramov, redne obroke, izogibanje in obvladovanje stresa, ter kakovosten spanec. Pri zmanjšanju vnetja je ključnega pomena ravnovesje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. Izogibajte pa se tudi uživanju rafiniranih ogljikovih hidratov, trans maščob, pretiranemu vnosu kofeina in alkohola.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!