fbpx

VPLIV ČREVESNIH BAKTERIJ NA RAZPOLOŽENJE

Ali ste vedeli, da lahko vaše črevesne bakterije vplivajo na vaše razpoloženje?

”Boban, Boban – ponovno to tvoje črevesje,” si morda mislite.

Ampak ja … potrebno je govoriti o tem, čeprav si morda tega ne želite.

Že HIPOKRAT, najbolj znan grški zdravnik, ustanovitelj medicine, je nekoč dejal, da se vse bolezni začnejo v črevesju. In tudi, ko govorimo o razpoloženju in o anksioznosti, je temu tako.

Zakaj?

Ker črevesje in možgani komunicirajo med seboj.

Najprej razrešimo pojem anksioznosti.

ANKSIOZNOST je naravni odziv vašega telesa na stres. To je občutek strahu ali bojazni pred tem, kaj pride. Gre za motnjo, ki lahko negativno vpliva na produktivnost, osebne odnose in na splošno kvaliteto življenja, kaže pa se na področju telesa, vedenja, misli in čustev, znaki pa so pri otrocih in mladostnikih drugačni, kot pri odraslih.

Anksiozne motnje se lahko zdravijo tudi z zdravili, kot so selektivni zaviralci ponovnega privzema seratonina, benzodiazepini, a ti manipulirajo z nevrotransmiterji v možganih, imajo pa tudi neželene stranske učinke. Velikokrat pa zdravila, čeprav pomagajo do neke točke, ne morejo vplivati na zdravje črevesja, ki je velikokrat krivec za to te motnje. Kot kažejo zadnje raziskave, moten črevesni biom prispeva k različnim kognitivnim in razpoloženjskim motnjam, vključno s temi:

 • Anksioznost
 • Parkinsonova bolezen
 • Alzheimerjeva bolezen
 • ADHD
 • Motnja senzorične obdelave
 • Obsesivno kompulzivna motnja (OCD)
 • shizofrenija
 • Psihoza
 • Avtizem

To priča o tem, da imajo bakterije v vašem črevesju ogromno moč. A kako in zakaj?

Možgani in črevesje medsebojno komunicirajo neposredno preko vagusnega živca, ki povezuje osrednji živčni sistem s srcem, pljuči in prebavnim traktom. Vagusni živec lahko aktivirajo številne nevroaktivne molekule, ki jih najdemo v črevesju – nevrotransmiterji, kratkoverižne maščobne kisline, ščitnični in spolni hormoni.

Zanimivo je tudi, da naše črevesne bakterije določajo, kako se vaše telo odziva na stres.

Zdravo črevesje spodbuja normalen odziv na stres prek osi hipotalamus–hipofiza–nadledvična žleza (HPA). Črevesna mikrobiota je bistvena za razvoj in delovanje osi HPA in obstaja kritično razvojno okno, ko mora nastopiti kolonizacija, da os HPA deluje normalno. Narejena je bila raziskava na miškah in sicer so  miši brez mikrobov pokazale pretiran odziv na stres HPA, ki je značilen za anksioznost, na kar kaže prekomerno izločanje kortikosterona in adrenokortikotropnega hormona. Pretiran odziv je mogoče obrniti z dajanjem probiotikov, vendar le pri mladih miših. Po drugi strani pa je patogena E. coli poslabšala stanje. Ker črevesna mikrobiota posreduje odziv na stres, lahko stres v zameno spremeni črevesno mikrobioto.

Boljše, kot, da govorim o miškah je, da povem še to, kaj so ugotovili za ljudi.

Pri ljudeh so poročali o spremembah črevesja zaradi stresa, čeprav specifične bakterijske spremembe v študijah niso vedno dosledne. Najverjetneje bo individualni odziv osebe odvisen od njegove ali njene mikrobne raznolikosti črevesja, celovitosti črevesne stene, sestave prehrane in splošnega zdravja.

Če se osredotočim na zgoraj omenjeno težavo – anksioznost – vam lahko povem, da so na to temo naredili več študij in ugotovili, da obstajajo razlike v mikrobioti med bolniki z anksioznosjo in/ali depresijo kot pri tistih, ki so bili v zdravi kontrolni skupini.

Porušenje stanja bakterij v črevesju, ki je takšno, kot bi moralo biti, lahko povzroči tesnobo, ponovna vzpostavitev črevesne mikrobiote pa lahko ublaži anksioznosti podobno vedenje.

Ker živimo v modernem svetu, s kroničnim stresom, nezadostnim vnosom vlaknin v telo, visoko uporabo alkohola, s prehranjevanjem z rafiniranimi sladkorji in rafiniranimi ogljikovimi hidrati, raznimi tabletami in drugimi škodljivimi substancami, sami močno vplivamo na to, da se ravnovesje bakterij v črevesju poruši in nam dela težave.

Poskusite delovati preventivno in videli boste, da boste na dolgi rok naredili marsikaj dobrega zase, za svoje telo, ter psihično počutje. Spremenite le nekaj manjših navad povezanih s prehrano:

 • Uživajte veliko vlaknin
 • Dodajte v prehrano kolagen
 • Jejte naravno fermentirano hrano – kislo zelje, kefir, jogurt, surovo mleko …
 • Naredite kuro s probiotiki

Viri:

https://www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/brosura_anksiozne_motnje_2016.pdf

https://www.healthline.com/health/anxiety

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!