fbpx

Zakaj je olivno olje tako zdravo?

Uživanje olivnega olja je zelo priporočljivo, saj ima številne pozitivne učinke na naše zdravje. Če se le da, vedno izberite ekstra deviško olivno olje, ki se proizvaja s hladnim stiskanjem in brez uporabe kemikalij za prečiščevanje. Pri nakupu bodite pozorni na ceno, embalažo, način pridelave, način shranjevanja in rok trajanja izdelka.

PREBERI VEČ

Že stoletja se olivno olje uporablja v različne namene in verjetno vas je že velika večina seznanjena s tem, da je uživanje olivnega olja zelo priporočljivo, saj je veliko govora o pozitivnih učinkih le tega na naše zdravje ter kakovost in dolžino življenja. Tudi sam sem zagovornik vključevanja olivnega olja v našo prehrano in zato sem se odločil, da vam bom predstavil, zakaj je tako koristno. Prav tako ne bom pozabil dati kakšnega pametnega opozorila oziroma nasveta za nakup in uporabo.

Olivno olje vsebuje fenolne spojine, ki imajo kisle lastnosti in dajo nepredelanemu ekstra deviškemu olivnemu olju značilen grenak, oster okus. Sama sestava olja je odvisna od sorte oljk, iz katerih je predelano, časa pobiranja oljk, postopkov predelave, lege in nadmorske višine oljčnika.

Katero olivno olje je najboljše?

Zelo pomembna je predelava, in sicer se deviško olivno olje pridobiva s hladnim stiskanjem (mehanska predelava oljk pri temperaturi 27 °C). Najbolj pomembno je to, da pri hladnem stiskanju ne pride do kemičnih sprememb sestavin olja. Med samim postopkom predelave se lahko dodaja le voda. Olje slabe kakovosti gre v rafinacijo oziroma kemijsko čiščenje, kjer se odstranijo hlapne snovi, neprijeten vonj in zdravju škodljive snovi. Pri tem postopku pa se na žalost odstranijo tudi naravno prisotni antioksidanti, ki so, kot veste, zdravju zelo koristne snovi. Nato takšnemu olju dodajo sintetične antioksidante.

Glede na samo predelavo olje razvrščamo na:
–   ekstra deviško olivno olje
–   navadno deviško olivno olje
–   rafinirano olivno olje in olje iz oljčnih tropin

Ko kupujete olivno olje, bodite torej pozorni na to, kako je bilo pridelano in proizvedeno. Od tega bo namreč odvisna kakovost in posledično vpliv uživanja olja na vaše zdravje.

Če se le da, vedno izberite ekstra deviško olivno olje, saj se proizvaja s hladnim stiskanjem in brez uporabe kemikalij za prečiščevanje. Prav tako je zelo pomembno, da se zaradi nizkih temperatur pri procesu proizvodnje proizvajalci izognejo toploti, ki lahko uniči občutljive maščobne kisline in hranila v olju.

Deviško olivno olje prihaja iz drugega stiskanja, torej po nastanku ekstra deviškega olja. Čeprav je idealna izbira ekstra deviško, je tudi to olje dobre kakovosti. Ostalim oljem se izogibajte!

Olivno olje je bogato z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, kar ima svoje prednosti in slabosti. Priporočam vam, da ga uporabljate le kot hladen dodatek k solatam in jedem. Kemična struktura ekstra deviškega olivnega olja in veliko nenasičenih maščob namreč povečata dovzetnost za oksidativne poškodbe, kadar se to olje uporablja za kuhanje. Poleg velike količine nenasičenih maščobnih kislin, ki so pri segrevanju nagnjene k oksidativnim poškodbam, pa to oksidacijo dodatno pospešuje tudi klorofil, ki ga olivno olje vsebuje.

Kakovostno ekstra deviško olivno olje vsebuje različne protivnetne spojine, vitamine, antioksidante in številne druge snovi, ki prispevajo k zdravju srca. Uživanje ekstra deviškega olivnega olja bo prispevalo k zniževanju stopenj vnetij, bolezni srca, ožilja, debelosti, nekaterih vrst raka, demence in depresije. Predvsem ima pri vseh teh pozitivnih vplivih na zdravje veliko vlogo oleinska maščobna kislina, ki se nahaja v olivnem olju.

Pozitivne lastnosti olivnega olja:

Pomaga v boju proti raku

Oljke (zlasti tiste, ki niso bile izpostavljene toplotnim procesom) vsebujejo številne snovi, ki pripomorejo k zaviranju rasti rakavih celic, saj so ene izmed najboljših oziroma visoko kakovostnih virov antioksidantov. Zdaj že vemo, da je zato najboljša izbira hladno stiskano  ekstra deviško olje, kjer se pri predelavi vse te snovi obdržijo.

Pri ženskah, katerih diete so bogate z mononenasičenimi maščobnimi kislinami (v primerjavi s polinenasičenimi maščobnimi kislinami), se zmanjša tveganje za nastanek raka dojke.

Varuje zdravje srca in ožilja

Mononenasičene maščobne kisline veliko bolje vplivajo na znižanje LDL holesterola, zvišanje ravni HDL holesterola in zmanjšanje trigliceridov, kot pa nizko maščobne diete, ki bazirajo na prehranjevanju z višjo vsebnostjo ogljikovih hidratov. Zaradi močnih antioksidantov, znanih kot polifenoli, ima ekstra deviško olivno olje izjemne protivnete lastnosti in zagotavlja kardiovaskularno zaščito.

Olivno olje ima ugoden vpliv na znižanje krvnega pritiska, ker dušikov oksid postane bolj biološko uporaben, zaradi česar so arterije razširjene in čiste.

Lahko pomaga preprečiti ali zdraviti diabetes

Maščobne kisline vplivajo na presnovo glukoze s spreminjanjem funkcije celične membrane, encimske aktivnosti, inzulinske signalizacije in izražanja genov. Uživanje polinenasičenih in/ali mononenasičenih maščobnih kislin, ki jih najdemo v olivnem olju, ima pozitiven vpliv na občutljivost insulina in verjetnost na zmanjšanje tveganja za diabetes tipa 2.

Medtem ko z ogljikovimi hidrati dvigujemo krvni sladkor, maščobe pomagajo stabilizirati ravni sladkorja v krvi in uravnavati insulin. Uživanje olivnega olja je tudi odličen način, da se hitreje nasitite, kar lahko pomaga pri preprečevanju uživanja prevelikih količin sladkorja, ki lahko privede do zapletov s sladkorno boleznijo.

Pomaga proti debelosti

Torej z uživanjem veliko zdravih maščob prispevamo k nadzoru nad prekomernim izločanjem inzulina, hormona, ki uravnava nivo sladkorja v krvi in povečuje telesno težo. Kljub uživanju teh maščob še vedno lahko zmanjšujemo vnos kalorij, saj nas maščobe nasitijo in pomagajo zmanjšati lakoto.

Podpira zdravje možganov

Naši možgani potrebujejo energijo za izvajanje in opravljanje različnih vsakodnevnih nalog, vse od uravnavanja našega razpoloženja, koncentracije, razmišljanja ipd. Tako kot tudi nekateri drugi viri zdravih maščob je olivno olje hrana za naše možgane, ki lahko izboljša osredotočenost in spomin. Olivno olje pomaga v boju proti starostnemu poslabšanju kognitivnih sposobnosti, saj nas ščiti pred vnetjem in oksidativnim stresom.

Pomaga uravnovesiti hormone

Ko poskušate uravnotežiti svoje hormone in zmanjšati težave, povezane s PMS-om, menopavzo in neplodnostjo, je izjemnega pomena, da vaša prehrana vključuje kvalitetno olivno olje. Prav tako vam bo pomagalo pri uravnavanju proizvodnje estrogena.

Preprečuje depresijo in motnje v razpoloženju

Z uravnoteženjem hormonov, ki ga lahko prinese uživanje olivnega olja, boste ustvarili pogoje za proizvodnjo zadostnih količin “srečnih hormonov”, kot sta serotonin ali dopamin.

Odlično za izboljšanje zdravja kože

Uživanje olivnega olja vam lahko pomaga preprečiti škodljive učinke na kožo zaradi izpostavljenosti toksinom ter prostim radikalom iz prehrane in okolja. Kot izjemen vir vitamina E in drugih antioksidantov lahko olivno olje pomaga hidrirati kožo, pospešiti celjenje ran in pomagati v boju proti okužbam in hormonskemu neravnovesju, ki lahko povzroča nastajanje aken, ekcemov in drugih težav s kožo.

Olivno olje pa ima prav tako blagodejen vpliv na vaš prebavni sistem in  lahko pomaga pri preprečevanju nastajanja žolčnih kamnov in pomirja razjede.

Olivno olje hranite na temnem in hladnem mestu

Rad bi vam podal še nekaj koristnih nasvetov, ki se tičejo samega nakupovanja in shranjevanja olivnega olja. Prosil bi vas, da bodite pri nakupu pozorni na ceno, embalažo, način pridelave, način shranjevanja in rok trajanja izdelka.

Torej, če želite kakovosten izdelek, boste morali to kakovost tudi plačati! Izognite se poceni oljem in se zavedajte, da bo uživanje le kakovostnega ekstra deviškega olivnega olja prineslo tiste prave pozitivne vplive na vaše zdravje. Z nekakovostnimi izdelki pa si boste naredili več škode kot koristi!

Kupujte olivno olje, ki je v temni steklenici, saj ga le to zaščiti pred svetlobo, ki bi lahko povzročila oksidacijo. Vaše olje naj bo vedno shranjeno na temnem in hladnem mestu. Po odprtju pa ga porabite v nekaj mesecih. Ali gre za kakovostno olje, lahko preverite tudi tako, da ga za nekaj časa postavite v hladilnik. V kolikor olje postane motno in zgoščeno, je kvalitetno. Samo zgoščevanje je sicer povezano s kemično strukturo maščobnih kislin. Zapomnite si, da pri nakupu olivnega olja res velja rek : “dobiš tisto, za kar si plačal”!

Zdaj, ko sem se razpisal o pozitivnih lastnostih olivnega olja, veste, zakaj je znamenita mediteranska dieta tako zdrava – ker bazira na uživanju ekstra deviškega olivnega olja. Verjetno pa vas tudi vse tiste, ki si prizadevate izboljšati zdravje, zanima, kolikšno količino olivnega olja na dan bi bilo treba zaužiti?

Odvisno. Priporočila se razlikujejo glede na vaše potrebe po dnevnem vnosu kalorij. Tudi sam način prehranjevanja vpliva na to, kolikšna količina bi bila prava. Predlagam pa vam, da zaužijete vsaj nekje dve do štiri žlice olivnega olja na dan.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!